To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Hans Żydenstein napisał(a):W tym, że jest to tresura. Chyba, że jakiś treser uczciwie mówi : "Ja Cię karzę za tę czynność, ponieważ chcę Cię po prostu wytresować tak, żebyś jej nie wykonywał"

Przecież "nie rób X, bo Cię ukarzę" tym właśnie jest.

Hans Żydenstein napisał(a):No przecież lewica uczy wartości odwrotnych do prawicowych i te lewicowe są tak skonstruowane, żeby zahamować rozwój.

Ogólniki.

Hans Żydenstein napisał(a):Na przykład oszukuje się dzieci, że "przemoc nigdy nie jest rozwiązaniem"

W praktyce, poza prawicowymi portalami i bajkami, to gdzie coś takiego się dzieciom wmawia?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Przecież "nie rób X, bo Cię ukarzę" tym właśnie jest.
Nie do końca, bo nie wyjaśniasz czym jest tresura i czemu ona działa.

Socjopapa napisał(a):W praktyce, poza prawicowymi portalami i bajkami, to gdzie coś takiego się dzieciom wmawia?

Na przykład w europejskim przedszkolu, do którego chodzi mój kuzynek :roll:
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):Nie do końca, bo nie wyjaśniasz czym jest tresura i czemu ona działa.

A po co miałbym to wyjaśniać? Z punktu widzenia dziecka jest to obojętne.

Hans Żydenstein napisał(a):Na przykład w europejskim przedszkolu, do którego chodzi mój kuzynek :roll:

Spoko, tzw. codzienność naprawi ten błąd.:p
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Rok po tragicznej katastrofie Rana Plaza w Bangladeszu wciąż trwa wyzysk i łamanie praw człowieka

Cytat:"29 firm, które zlecały produkcję w Rana Plaza osiąga rocznie ok. 22 mld USD zysków. Proszeni, są o mniej niż 0,02% tej kwoty, by pokryć podstawowe potrzeby rannych i bliskich ofiar, w tym dzieci, które straciły jedynych żywicieli rodzin. 15 firm nie wpłaciło jak dotąd nic, a wkłady finansowe pozostałych (w tym polskiej spółki LPP) są wciąż niewystarczające do potrzeb.” – mówi Maria Huma z Clean Clothes Polska.

Cytat:Milionowe zyski europejskich (w tym polskich) firm, są możliwe dzięki wyzyskowi pracowników, których płace nie wystarczają na życie na godziwym poziomie. Są oni niedożywieni, zmuszani do pracy po kilkanaście godzin na dobę, żeby zarobić dodatkowe pieniądze za nadgodziny lub premie pracują w szkodliwych dla zdrowia warunkach. Na tą sytuację wpłynąć może Parlament Europejski poprzez szereg rozwiązań legislacyjnych jak również promocję praw człowieka i praw pracowniczych. Dlatego Clean Clothes Polska zwraca się do kandydatów i kandydatek do Parlamentu Europejskiego o poparcie działań na rzecz promowania godnej płacy dla pracowników globalnego przemysłu odzieżowego, szyjących ubrania dla europejskich firm.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
http://www.scientificamerican.com/articl...ompassion/

Cytat:Who is more likely to lie, cheat, and steal—the poor person or the rich one? It’s temping to think that the wealthier you are, the more likely you are to act fairly. After all, if you already have enough for yourself, it’s easier to think about what others may need. But research suggests the opposite is true: as people climb the social ladder, their compassionate feelings towards other people decline.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Widzisz jak dobrze, że jesteś biedakiem
Odpowiedz
Cytat: Widzisz jak dobrze, że jesteś biedakiem

Widzę, że biedaków - wannabe milionerów też ten problem dotyczy.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Spoko, tzw. codzienność naprawi ten błąd.:p

Tzw. codzienność wydaje kupę szmalu na to, żeby ten błąd nie był naprawiony.

cobras napisał(a):Widzę, że biedaków - wannabe milionerów też ten problem dotyczy.

Pomyliłeś mnie z twoim starym.
Odpowiedz
http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,Jedna-placa-minimalna-w-calej-UE,wid,16565157,wiadomosc.html

Kolejny, który chce wprowadzić dobrobyt za pomocą ustawy :lol2:
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Genialne! Niech żyje szara strefa. Z dnia na dzień wpływy do budżetu z tytułu podatków zniknął a ludzie będą otrzymywać całe pensje. Czasem jednak Unia do czegoś się przydaje. W owczym pędzie wyborczym chce sprawić że socjalizm zniknie w państwach biedniejszych od Niemiec.
Sebastian Flak
Odpowiedz
http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,M...&_ticrsn=3

A tu inna propozycja dotycząca płacy minimalnej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title,Jedna-placa-minimalna-w-calej-UE,wid,16565157,wiadomosc.html

Kolejny, który chce wprowadzić dobrobyt za pomocą ustawy :lol2:

Dodrukuje się pieniądze i będzie dobrobyt Oczko Ale popatrz ile ludzi polubiło ten artykuł na wp :lol2:
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):Dodrukuje się pieniądze i będzie dobrobyt Oczko Ale popatrz ile ludzi polubiło ten artykuł na wp :lol2:

Zauważyłem. Przerażające jest to, że tylu ludzi sądzi, że nie zarabia 6 tys na miesiąc tylko dlatego, że posłowie nie klepnęli tego ustawą.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Zauważyłem. Przerażające jest to, że tylu ludzi sądzi, że nie zarabia 6 tys na miesiąc tylko dlatego, że posłowie nie klepnęli tego ustawą.

To jest normalne, a nie przerażające :]

[Obrazek: 800px-IQ_curve.svg.png]
Odpowiedz
Tu chodzi bardziej o fakt iż większość dorosłych pamięta PRL i kontrolowanie gospodarki przez państwo. I panuje też przeświadczenie że na zachodzie jest bogato bo jest duży socjal, a nie odwrotnie.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):I panuje też przeświadczenie że na zachodzie jest bogato bo jest duży socjal, a nie odwrotnie.
Nie zauważyłem aby istniało takie przeświadczenie. Raczej zauważyłem, że słusznie twierdzą, że osobnik X (ich znajomy) ma więcej kasy od nich po usadowieniu się za granicą. Choćby i z tego socjalu. W końcu kasa to kasa i tak samo podnosi standard życia niezależnie od tego czy pochodzi z pracy, wygranej, spadku, kradzieży czy socjalu.
Nie spotkałem sie jednak ze stwierdzeniami, że zachód jest bogaty bo ma socjal, raczej, że jest bogaty i dlatego ma socjal.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Nie spotkałem sie jednak ze stwierdzeniami, że zachód jest bogaty bo ma socjal, raczej, że jest bogaty i dlatego ma socjal.

Nie jest to oczywiście reprezentatywne ale takie opinie wśród mniej rozgarniętych ludzi spotykałem. A co najlepsze felietony o tej wymowie serwowała swego czasu zupełnie na serio Krytyka Polityczna. Tą samą wymowę ma zalinkowany artykuł. Skoro pan kandydat na euro-cośtam zupełnie na serio twierdzi, że skoro w Luksemburgu pensja minimalna o określonej wysokości nie spowodowała załamania gospodarki więc można podobną ustalić również w Polsce to ja już sam nie wiem co mam napisać ...

Oczywiście pomysł ten nie ma szans na realizację ale świadczy sporo o ludziach którzy tam się pchają do koryta.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Nie jest to oczywiście reprezentatywne ale takie opinie wśród mniej rozgarniętych ludzi spotykałem. A co najlepsze felietony o tej wymowie serwowała swego czasu zupełnie na serio Krytyka Polityczna.
Ja bym nie używał zwrotu "co najlepsze". Podejrzewam (i zauważam na mniejszej niż ogół grupie, z którą miałem dotychczas styczność), że wśród prostych ludzi istnieje przekonanie dużo bardziej zgodne z rzeczywistością niż to co serwuje środowisko ludzi związanych z krytyką polityczną lub co dziwniejszych osób na listach wyborczych.
Politykami kieruje często tani populizm a wśród ideologów panuje zapatrzenie w ideologię, doktrynerstwo.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
@ DziadBorowy
Polecam dokument pt. Eurokraci - Europejskie Eldorado. Obejrzysz i zrozumiesz :-D zdaje się tam właśnie pięknie wytłumaczyli dlaczego się unia wzięła za prostowanie bananów, owocowanie marchwi i tworzeniu lądowych ryb zwanych ślimakami... Dalszy ciąg dbania o obywateli unii (niektórych) znajduje się w cyrku z wędzonkami. Parę lat temu był bój o kabanosy z niemieckimi producentami i żadna ze stron nie mogła uznać go za produkt regionalny czy jakiś inny mający certyfikat produkcji na wyłączność tak więc Niemcy "zalobbowali" za ile trzeba i wykosili tańszą i widocznie smaczniejszą konkurencję. Teraz masz cyrk i próby ratowania produktów tradycyjnych wpisanych na listy. Produktów, które koniecznie muszą być po staremu robione. A nie ma ich zbyt wiele rzecz jasna, natomiast drogie jak na nasz rynek ale niekoniecznie na zachodnie długo wędzone przestaną istnieć w oficjalnym obiegu. I tym prostym sposobem większość konkurencji z Polski jakościowo i cenowo lepsza pójdzie z torbami albo poleci po jakości i będzie mniej konkurencyjna. Wszystko w białych rękawiczkach, pod przykrywką walki z substancjami rakotwórczymi, których dopuszczalne ilości były dostateczne aż do momentu wojny o kabanosy z 2011 bodajże.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nic nowego. Protekcjonizm w różnych formach istniał, istnieje i będzie istnieć.
Warto jednak go rozpoznawać (także ten pod przykrywką) i zastosować własny bez względu na tę przykrywkę.
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości