Śmieszy mnie trochę to gadanie o zadłużeniu. Przecież te długi fizycznie nie istnieją - to pieniądz fiducjarny, który kreuje bank. Z założenia ma pozostać zadłużeniem. Prosta konsekwencja systemu kredytowania, który działa w taki właśnie sposób. A mimo to - szok.
|
Polecane artykuły
|
|
27.05.2014, 10:29
27.05.2014, 11:07
El Commediante napisał(a):Śmieszy mnie trochę to gadanie o zadłużeniu. Przecież te długi fizycznie nie istnieją - to pieniądz fiducjarny, który kreuje bank. Z założenia ma pozostać zadłużeniem. Prosta konsekwencja systemu kredytowania, który działa w taki właśnie sposób. A mimo to - szok. Bynajmniej. Najwyraźniej nie rozumiesz na czym polega kreacja pieniądza w bankach.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country. All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
27.05.2014, 11:26
Socjopapa napisał(a):Bynajmniej. Najwyraźniej nie rozumiesz na czym polega kreacja pieniądza w bankach. Rozumiem. Idziesz do banku po kredyt 10000$. Bank ma tylko 1000$, ale na koncie zapisuje Ci 10k i nalicza odsetki od tych nieistniejących 10 patyków. W ten sposób pieniądz jest kreowany jako zadłużenie.W dużym uproszczeniu rzecz jasna.
27.05.2014, 11:42
Cytat:http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70...wa-fizyki.htmlPrzecież to Rybiński, zjeb od tych, słynnych funduszy - http://www.bankier.pl/wiadomosc/Eurogedd...42412.html Cytat:Według wyceny sprzed 2 dni, wartość jednostki Eurogeddonu to 7,02 zł. Oznacza to,że osoby, które przystąpiły do funduszu w momencie jego uruchomienia, wychodząc dziś z inwestycji musiałyby pogodzić się ze stratą rzędu 47,9%.To news z 2013 roku, obecnie wycena jednostki to trochę ponad 5 zeta. Ale widzę dalej szuka frajerów i straszy kryzysem, byleby tylko nabić sobie kasę. Coś mu jednak nie wychodzi
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
27.05.2014, 11:44
El Commediante napisał(a):Rozumiem. Idziesz do banku po kredyt 10000$. Bank ma tylko 1000$, ale na koncie zapisuje Ci 10k i nalicza odsetki od tych nieistniejących 10 patyków. W ten sposób pieniądz jest kreowany jako zadłużenie.W dużym uproszczeniu rzecz jasna. No właśnie nie rozumiesz, bo nie napisałeś co się potem dzieje z tym wykreowanym pieniądzem ani jak jest kreowany. I z tego potem wychodzą takie kwiatki jak zadłużenie, które ma być zadłużenie i nierealny dług.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country. All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
27.05.2014, 12:03
cobras napisał(a):To news z 2013 roku, obecnie wycena jednostki to trochę ponad 5 zeta.Najlepsza okazja do kupna! :p cobras napisał(a):To news z 2013 roku, obecnie wycena jednostki to trochę ponad 5 zeta.Długoterminowo frajerzy mogą się jeszcze odbić. Poczekamy, zobaczymy mile:
27.05.2014, 15:07
Socjopapa napisał(a):No właśnie nie rozumiesz, bo nie napisałeś co się potem dzieje z tym wykreowanym pieniądzem ani jak jest kreowany. To co się dzieje i jak jest kreowany? Wyczuwam jakąś zasłonę dymną, ale może mnie zaskoczysz
27.05.2014, 15:55
OK.
Jak jest kreowany: Bank zapisuje sobie na kontach: wypływ kasy do do ElC = -100 (100 obciąża kapitał banku) +110 na należności długoterminowe banku W miarę jak ElC spłaca bank zapisuje sobie: 1 rata to +10 (przyjmujemy, że po połowie jest części kapitałowej i odsetkowej), czyli po wpłacie od ElC kapitał banku jest już obciążony na 95, a nie na 100; -5 na należności długoterminowe banku, czyli należności długoterminowe banku to już tylko 105. I tak będzie się działo, aż całe -100 i +110 zostanie skonsumowane. W efekcie zysk banku to +10, jak łatwo policzyć. To jest oczywiście znaczące uproszczenie, ale pokazuje mechanizm.
28.05.2014, 10:14
http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa...prawa.html
I takie mendy są na państwowych etatach. Chcą pracować według swojej kościółkowej etyki spoko, ale niech do tego celu zakładają sobie jakieś Prywatne Lecznice Katolickie i tylko tam leczą.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
28.05.2014, 10:34
Cytat:ale niech do tego celu zakładają sobie jakieś Prywatne Lecznice Katolickie i tylko tam leczą.Już myślałem że cobras zmądrzał, ale nie on chce tylko tak dla Kościoła. Ci którzy realizują jego linię programową mogą sobie leczyć w państwówce :evil:
28.05.2014, 10:39
Nie rozumiem co ma linia programowa do tego, że lekarz nie może się migać od swoich obowiązków, które dobrowolnie na siebie wziął?
28.05.2014, 10:47
Czy ja mówię że może się migać?
28.05.2014, 11:40
Jakby ktoś chciał wiedzieć, jakich lekarzy omijać, to tu jest lista - http://www.deklaracja-wiary.pl/img/lista_pod.pdf
No i to: ![]() Skisłem
28.05.2014, 11:43
Xeo95: a co mówisz, bo tak Cię zrozumiałem, że uważasz, że wszystko jest OK z tym listem tych lekarzy?
A Cobras znowu zaliczył regres - wróciło "skisłem" i debilny uśmieszek.:wall:
28.05.2014, 11:47
Nie, uważam że postulaty lekarzy nie są dobre. Uważam że gdyby ci lekarze zadeklarowali pierwszeństwo ,,etyki humanistycznej" (w senie lewicowym) nad prawem RP to cobras by słowa sprzeciwu nie powiedział.
28.05.2014, 11:51
No chyba że tak.
28.05.2014, 11:57
Cytat:Nie, uważam że postulaty lekarzy nie są dobre. Uważam że gdyby ci lekarze zadeklarowali pierwszeństwo ,,etyki humanistycznej" (w senie lewicowym) nad prawem RP to cobras by słowa sprzeciwu nie powiedział. Może popiszesz posty za mnie i będziesz sobie z nimi dyskutował, skoro tak czytasz mi w myślach. Cytat:A Cobras znowu zaliczył regres - wróciło "skisłem" i debilny uśmieszek.:wall:
28.05.2014, 12:06
Cytat:Może popiszesz posty za mnie i będziesz sobie z nimi dyskutował, skoro tak czytasz mi w myślach.Nazywaj to jak chcesz ale znam cię zbyt dobrze by uwierzyć że byłoby inaczej.
28.05.2014, 14:37
cobras napisał(a):Może popiszesz posty za mnie i będziesz sobie z nimi dyskutował, skoro tak czytasz mi w myślach.Naliczyłem przynajmniej z 4 osoby na tym forum, które wykorzystują umiejętność czytania w myślach
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman EL
28.05.2014, 14:41
Małżeństwo przez 21 lat walczyło o zwrot podatku, po tym jak sąd po raz 17 skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia, kobieta popełniła samobójstwo.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...BoxWiadTxt
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy". Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

mile:
![[Obrazek: 10356319_651733764905377_5873456901779619520_n.jpg]](https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10356319_651733764905377_5873456901779619520_n.jpg)