To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
exodim napisał(a):Na razie nie ma jeszcze profilu tego elektoratu, a przynajmniej nie mogę go znaleźć. Natomiast co się rzuca w oczy to to, że jedynie ok. 10% wszystkich przedsiębiorców (nawet wliczmy te JDG, zarabiające średnią krajową albo i mniej) głosuje na rzekomo pro-przedsiębiorczą i wolnorynkową partię. Owszem, jest to nadreprezentacja, ale niewielka w porównaniu z oczekiwaniami.
Ależ wręcz przeciwnie. Fakt, że partia czysto opozycyjna nie posiadająca nawet własnego przedstawicielstwa w sejmie posiada taką nadreprezentację pośród przedsiębiorców jest doskonałym wynikiem. Zobaczymy ilu przedsiębiorców zagłosuje na PO kiedy już ta przestanie być "jedyną alternatywą dla straszliwego JK" jak i przestanie być filarem podtrzymującym obecnie funkcjonujący bipartyjny system parlamentarny.Uśmiech

exodim napisał(a):Z tego wynika, że SLD też ma nadreprezentację wśród przedsiębiorców (porównywalną do Korwina). Tylko mi chodziło bardziej o znaczących przedsiębiorców, a nie JDG, jak ktoś już wyżej raczył zauważyć.

Nie wiem, czy już to znalazłeś, czy nie, ale w każdym razie do rozpatrzenia.

Z tego już wynika raczej co innego.
[url=http://www.tvn24.pl/wybory-do-europarlamentu,97,m][/url]
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
http://nowyobywatel.pl/2014/06/26/zlodzi...o-lapkach/

No i biorą się za podatkowych złodziei.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Dlaczego nazywasz złodziejami ludzi, którzy prowadzą legalną działalność?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
cobras napisał(a):http://nowyobywatel.pl/2014/06/26/zlodzi...o-lapkach/

A już się ucieszyłem, że wprowadzają wreszcie realną odpowiedzialność urzędników skarbówki za błędy i celowe naruszenia prawa skarbowego na niekorzyść podatnika Smutny
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Czy wypływ środków nie odbywa się raczej odwrotnie niż w kierunku, który chcą opodatkować senatorowie? Od spółek zależnych do spółek matek raczej.
Np. z TP.SA (o ile się to jeszcze tak nazywa) do France Telecom, słynna opłata za logo, jawny przekręt choć legalny.

"Sedno nowelizacji stanowi wprowadzenie obowiązku ujmowania w dodatkowym zeznaniu podatkowym dochodów zagranicznych kontrolowanych spółek i objęcie ich 19-proc. podatkiem. Dochody z kontrolowanych spółek zagranicznych (tzw. CFC) będą opodatkowane w Polsce, jeżeli firma krajowa posiada w podmiocie zagranicznym ponad 25 proc. udziałów. Zasada ta będzie stosowana pod warunkiem, że podatek za granicą byłby niższy o co najmniej 25 proc. niż w Polsce, a spółka nie prowadzi tam rzeczywistej działalności."
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Cytat:Dlaczego nazywasz złodziejami ludzi, którzy prowadzą legalną działalność?
Złodziejami nazywam ludzi, którzy unikają płacenia podatków, bo okradają tych, którzy płacą podatki uczciwie.

Cytat:Czy wypływ środków nie odbywa się raczej odwrotnie niż w kierunku, który chcą opodatkować senatorowie? Od spółek zależnych do spółek matek raczej.
Np. z TP.SA (o ile się to jeszcze tak nazywa) do France Telecom, słynna opłata za logo, jawny przekręt choć legalny.

No to będzie raczej dotyczyć większych polskich firm, które zakładają firmy krzaki za granicą.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Złodziejami nazywam ludzi, którzy unikają płacenia podatków, bo okradają tych, którzy płacą podatki uczciwie.
Ktoś im w końcu stworzył możliwość takiego działania. Prawdopodobnie posłowie po to, żeby mogli na tym skorzystać krewni i znajomi królika. A kiedy krewni i znajomi królika przestali korzystać, to możliwość się likwiduje. A uczciwy podatnik nic z tego nie będzie miał.
Odpowiedz
Cytat:No to będzie raczej dotyczyć większych polskich firm, które zakładają firmy krzaki za granicą.
Sprytne. Ciekawe, które korpo im zapłaciło.:lol2:
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
Strzelam, jakieś zagramaniczne. ;-)

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

Odpowiedz
No bo uderzy to głównie w Polskie firmy i ograniczy ich konkurencyjność wobec podmiotów zagranicznych. Faktycznie jest się z czego cieszyć.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
cobras napisał(a):http://nowyobywatel.pl/2014/06/26/zlodzi...o-lapkach/

Kiedyś lubiłem i polecałem Obywatela i Nowego Obywatela, ale już tego zaprzestałem - po natknięciu się na kilka artykułów w stylu "jak to fajnie i super jest płacić podatki". Tym bardziej jest tu coś podejrzanego, a może coś po prostu śmiesznie oczywistego, że są finansowani przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,O...&_ticrsn=5

A tutaj o prawdziwych złodziejach podatkowych.

Urząd skarbowy ściga kobietę za długi jej ojca. Tylko, że część tych długów to alimenty na jej rzecz których nie płacił ....
Odpowiedz
Dlaczego fiat w Polsce jest zwolniony z podatków??
Markety chyba już nie??
Odpowiedz
Ukradzione z podpisu Mojwy:
Cytat:Napisał Hastur
[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Odpowiedz
Mojwa, Hastur i Xeo wsiadają do pociągu, przejeżdżają kilka stacji i zanim spotka ich konduktor wysiadają. Oczywiście nawet nie rozważali kupowania biletów za przejazd, pociąg i tak się toczy, bez ich biletów, więc po co?
Na sugestię, że okradli przewoźnika wybuchają śmiechem i tłumaczą:
>>absurdem jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza. Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść przewoźnika z własnych pieniędzy<<

Odpowiedz
Życie w jakiejś społeczności wiąże się z pewnym pakietem praw i obowiązków. W przypadku naszej społeczności do obowiązków należy między innymi płacenie podatków. Natomiast niektórzy bardzo chętnie korzystają z publicznych dróg, państwowych szkół, pogotowia itp. ale już podatki to dla nich kradzież.
Odpowiedz
Machefi napisał(a):Mojwa, Hastur i Xeo wsiadają do pociągu, przejeżdżają kilka stacji i zanim spotka ich konduktor wysiadają. Oczywiście nawet nie rozważali kupowania biletów za przejazd, pociąg i tak się toczy, bez ich biletów, więc po co?
Na sugestię, że okradli przewoźnika wybuchają śmiechem i tłumaczą:
>>absurdem jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza. Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść przewoźnika z własnych pieniędzy<<
Oczywiście do tego pociągu wsiadli z własnej woli... :lol2:

Edit:
Iselin napisał(a):Życie w jakiejś społeczności wiąże się z pewnym pakietem praw i obowiązków. W przypadku naszej społeczności do obowiązków należy między innymi płacenie podatków. Natomiast niektórzy bardzo chętnie korzystają z publicznych dróg, państwowych szkół, pogotowia itp. ale już podatki to dla nich kradzież.
Co nie znaczy ze nie woleliby zmniejszyć podatki i płacić za usługi świadczone przez prywatne podmioty.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Oczywiście do tego pociągu wsiadli nie z własnej woli.
Dlaczego w takim razie takie oburzenie budził niedawno wynik ankiety, z której wynikło, że duża część Polaków nie chciałaby umrzeć za ojczyznę? Przecież nie urodziliśmy się tutaj z własnej woli.

Xeo95 napisał(a):Co nie znaczy ze nie woleliby zmniejszyć podatki i płacić za usługi świadczone przez prywatne podmioty.
To jest akurat w porządku. Można przecież do czegoś takiego dążyć. Ale to co innego niż stwierdzenie, że podatki to kradzież.

Ciekawe jest, że niektóre środowiska tyle gadają o obowiązku odbycia szkolenia wojskowego, bronienia swojego narodu itd., a kiedy mowa o płaceniu podatków, to nagle okazuje się, że naród składa się z oszustów, złodziei i nieudaczników, a wszelkie obowiązki to zło i brak wolności.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Dlaczego w takim razie takie oburzenie budził niedawno wynik ankiety, z której wynikło, że duża część Polaków nie chciałaby umrzeć za ojczyznę? Przecież nie urodziliśmy się tutaj z własnej woli.
Nie wiem, pytaj się tych co się oburzali.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):Nie wiem, pytaj się tych co się oburzali.
Przy okazji Oczko

Co do meritum - z reguły rodzisz się w jakiejś społeczności. Zawsze można się przeprowadzić gdzieś, gdzie obowiązują na przykład jakieś inne zasady dotyczące własności. Wątpię jednak, żebyś znalazł taką społeczność, która w mniej lub bardziej sformalizowany sposób nie narzuci Ci jakichś obowiązków. Jakimś wyjściem byłoby znalezienie bezludnej wyspy, tam byłbyś ograniczony jedynie swoimi umiejętnościami przeżycia lub ich brakiem.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości