To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Cytat:Analogia oczywiście z dupy. Tak by było gdyby autorka miała problemy z pieniędzmi - np. rozpierdalając na głupoty fortunę ojca. Zauważ, że to nie jest książka na temat "jak zarobić fortunę", tylko "jak rozsądnie wydawać pieniądze".

Problemów nie ma, bo jest na jego utrzymaniu. No i jak nie ma tam nic o zdobywaniu pieniędzy, skoro jest to słynne "zausz firme" i przykłady Solorza i jeszcze paru innych.

Cytat:No to napisz swoją socjaluchową książkę dla dzieciaków. Tak jak pisałem - będzie kupa radochy. Dzieci się dowiedzą, że jak nie mają pieniędzy to niech wezmą kredyt i potem tych pieniędzy nie mają jeszcze bardziej :mrgreen:

No niestety nie mam tatusia milionera, który by mi to wydał :< Zresztą widzę nie czytasz uważnie, ona tej książki nie napisała przecież.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Problemów nie ma, bo jest na jego utrzymaniu.
Co ma się nijak do tego czy zawartość książki jest słuszna czy też nie.
Cytat: No i jak nie ma tam nic o zdobywaniu pieniędzy, skoro jest to słynne "zausz firme" i przykłady Solorza i jeszcze paru innych.
To nie jest główny temat tej książki. Są też przykłady osób które wyrwały się biedy. Straszne...

Cytat:No niestety nie mam tatusia milionera, który by mi to wydał :<
Napisz dobrą książkę to znajdziesz wydawcę. Sądzisz, że w Polsce książki wydają tylko dzieci milionerów?

Cytat:Zresztą widzę nie czytasz uważnie, ona tej książki nie napisała przecież.
To po cholerę beczysz baranie, że "córusia milionera wypowiada się o pieniądzach " ? :lol2: Odrobinę konsekwencji.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Virgin's Richard Branson offers staff unlimited holiday

Socjaluch :p
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
No rzeczywiście, rządzi się swoimi pieniędzmi oferując swoim pracownikom długie urlopy= rządzi się cudzymi pieniędzmi, żeby mieć na dziwki i na łapówki dla swoich roszczeniowych wyborców.

Łoś, ogarnij się.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):No rzeczywiście, rządzi się swoimi pieniędzmi oferując swoim pracownikom długie urlopy= rządzi się cudzymi pieniędzmi, żeby mieć na dziwki i na łapówki dla swoich roszczeniowych wyborców.

Łoś, ogarnij się.
Niezależnie od źródła, to jednak wprowadza w życie ideały socjalistyczne Uśmiech
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Jakie kurwa ideały socjalistyczne, skoro rządzi się swoimi pieniędzmi?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Jakie kurwa ideały socjalistyczne, skoro rządzi się swoimi pieniędzmi?
A "kurwa" np: Robert Owen, Fryderyk Engels rządzili się "kurwa" nieswoimi pieniędzmi?

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
A co to ma do rzeczy, skoro ideały socjalistyczne dotyczą rządzenia się cudzymi pieniędzmi?
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):A co to ma do rzeczy, skoro ideały socjalistyczne dotyczą rządzenia się cudzymi pieniędzmi?
Że coś u Ciebie nie tak z rozumieniem tegoż (ideały socjalistyczne).

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Ależ wszystko tak - nic nie poradzę na to, że socjaliści chcą się rządzić cudzymi pieniędzmi.
Odpowiedz
To nie jest artykuł, ale gdzieś wrzucić muszę, bo filmiki jak ten doprowadzają mnie po prostu do paroksyzmów: gdzie przebiegają granice ludzkiego debilstwa i bezmyślności, jeżeli w ogóle gdziekolwiek przebiegają?

Odpowiedz
http://ciekawostkihistoryczne.pl/2013/01...y-student/

Ciekawy wpis o micie przedwojennego wykształcenia.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Że coś u Ciebie nie tak z rozumieniem tegoż (ideały socjalistyczne).
Ja np. wiem, że jednym z podstawowych ideałów socjalistycznych jest ideał tzw. sprawiedliwości społecznej. Ideał ściśle związany z państwem i jego rolą.

Nie piszesz o socjalizmie, jego ideałach i postulatach.
Piszesz o czymś co luźno krąży wokół pojęcia dobroczynności.
Nie sprowadzaj socjalizmu do tego rodzaju pojęć, ponieważ gdyby do tego się sprowadzał to nigdy by nie powstał.

Btw. Chyba powinieneś wiedzieć jakie zdanie miał Marks o filantropii. Napewno czytałeś różne jego teksty.
Jakiekolwiek korzystne, dobrowolne działania właścicieli różnych zakładów pracy względem ich pracowników są albo wynikiem ich dobrej woli albo uzasadnione wizją większego zysku.
Nie jest to zaś wcielanie w życie ideałów socjalistycznych choć oczywiście socjalistyczne poglądy mogą mieć wpływ na takie lub inne działanie przedsiębiorcy, który takowe poglądy posiada.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Ja np. wiem, że jednym z podstawowych ideałów socjalistycznych jest ideał tzw. sprawiedliwości społecznej. Ideał ściśle związany z państwem i jego rolą.
W ujęciu systemowym, owszem.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):W ujęciu systemowym, owszem.
A jakie jest inne ujęcie?

Socjalizm to przecież nie jest ani religia ani system filozoficzny. A na gruncie filozofii powiązany z nim materializm dialektyczny nie dotyka tej tematyki, o której rozmawiamy.

Skoro nie taki socjalizm to może socjalizm utopijny?
No cóż, tu także nie widzę żadnego punktu odniesienia do sytuacji z artykułu.
W końcu taka decyzja właściciela co do urlopów jest ciągle jego jednostronnym działaniem, które mieści się w ramach dotychczasowych stosunków pracodawca-pracownik.
Z tym, że akurat w tym przypadku działaniem korzystnym co jednak jak już wspomniałem nie zmienia formy tegoż działania.
A forma ta w żadnym razie nie leży w ramach ideałów socjalistycznych.
Jakby tenże przedsiębiorca ogłosił, że jego firma przekształca się w spółdzielnię a on stanie się jej członkiem, takim samym jak reszta pracowników to dopiero wtedy mógłbyś pisać o spełnianiu się ideałów socjalistycznych. (Ale już nie marksistowskich).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):A jakie jest inne ujęcie?
Ujęcie osobiste, podobnie jak ujęcie liberalne. Socjalizm przekłada się również na działanie jednostki.

Cytat:Socjalizm to przecież nie jest ani religia ani system filozoficzny. A na gruncie filozofii powiązany z nim materializm dialektyczny nie dotyka tej tematyki, o której rozmawiamy.
Socjalizm to swego rodzaju osobista wrażliwość społeczna, która przekłada się na praktyczne działanie.

Cytat:No cóż, tu także nie widzę żadnego punktu odniesienia do sytuacji z artykułu.
W końcu taka decyzja właściciela co do urlopów jest ciągle jego jednostronnym działaniem, które mieści się w ramach dotychczasowych stosunków pracodawca-pracownik.
Z tym, że akurat w tym przypadku działaniem korzystnym co jednak jak już wspomniałem nie zmienia formy tegoż działania.
Wg mnie, ma formę socjalistyczną, niezależnie od tego jakie są jego przyczyny.
Cytat:A forma ta w żadnym razie nie leży w ramach ideałów socjalistycznych.
Dlaczego?
Cytat:Jakby tenże przedsiębiorca ogłosił, że jego firma przekształca się w spółdzielnię a on stanie się jej członkiem, takim samym jak reszta pracowników to dopiero wtedy mógłbyś pisać o spełnianiu się ideałów socjalistycznych. (Ale już nie marksistowskich).
Gdyż?

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Ujęcie osobiste, podobnie jak ujęcie liberalne. Socjalizm przekłada się również na działanie jednostki.

Łoś napisał(a):Socjalizm to swego rodzaju osobista wrażliwość społeczna, która przekłada się na praktyczne działanie.

Pierwsze słyszę o czymś takim. Zapoznałem się z różnymi postulatami, ruchami, prądami socjalistycznymi i to powyżej brzmi dla mnie niezrozumiale. Tzn. mam wrażenie, że sobie coś wymyślasz. Rozszerzasz niepotrzebnie termin socjalizm.
Socjalizm jako wrażliwość społeczna? To może jeszcze socjalizm jako emocja, jako prekursor upodobań seksualnych czy też wyznacznik gustów kulinarnych?
Sprowadzam do absurdu ale robię to, ponieważ widzę niedorzeczność. Nie pytaj dlaczego ją widzę. Jeżeli jeszcze nie wiesz to przeczytaj ponownie tekst, który właśnie widzisz przed oczami.
Łoś napisał(a):Wg mnie, ma formę socjalistyczną, niezależnie od tego jakie są jego przyczyny.
Bo tak sobie wymyśliłeś czy może jednak wytłumaczysz dlaczego? Ja mogę za chwilę powiedzieć, że to wcielanie w życie ideałów kapitalistycznych. I wiesz co? Na siłę i niesamowicie pokrętnymi drogami pewnie mógłbym ci to nawet pokazać. A pewnie mógłbym to zrobić biorąc jakikolwiek prąd ideologiczny. Ale to sztuka dla sztuki. Uśmiech
Łoś napisał(a):Dlaczego?
Ponieważ moc decyzyjna jest jednostronna i leży po stronie pracodawcy.
A teraz przypomnij sobie co mówi socjalizm o środkach produkcji, uspołecznieniu zakładów pracy, udziale robotników we władzy.
O tym, że działalność wytwórcza ma być oparta na wspólnej pracy a nie kapitale.
No przecież jako socjalista napewno o tym słyszałeś.
Łoś napisał(a):Gdyż?
Gdyż na gruncie pracy ideałem socjalizmu utopijnego jest zastąpienie dotychczasowych stosunków pracy takim jak np. przed chwilą nakreśliłem (spółdzielnie, własność wspólna i tym podobne).
Dlaczego tak piszę? Tak mówią mi definicje, dostępne informacje na temat tego prądu.
Wolę się kierować tym aniżeli twoimi twierdzeniami.
NN
Odpowiedz
Wysokie obcasy - Socjalistka

Mówisz o sobie, że jesteś socjalistką. Co to dla ciebie znaczy?

Że ludzie są równi i system społeczno-polityczny powinien im to gwarantować, przynajmniej na poziomie równych szans. Państwo ma obowiązek zapewnić ludziom godziwe minimum socjalne. Bardzo mnie boli, że u nas jest tak ogromne rozwarstwienie społeczne, że bieda się stabilizuje. Dużo ludzi ma problemy z zapłaceniem rachunków, pracują od rana do nocy, a i tak żyją w lęku, czy wkrótce tej pracy nie stracą.

Cytat:Pierwsze słyszę o czymś takim. Zapoznałem się z różnymi postulatami, ruchami, prądami socjalistycznymi i to powyżej brzmi dla mnie niezrozumiale. Tzn. mam wrażenie, że sobie coś wymyślasz. Rozszerzasz niepotrzebnie termin socjalizm.
Nie rozszerzam. Socjaliści to też ludzie, którzy chcieliby aby państwo realizowało ich potrzeby polityczne.

Cytat:Socjalizm jako wrażliwość społeczna? To może jeszcze socjalizm jako emocja, jako prekursor upodobań seksualnych czy też wyznacznik gustów kulinarnych?
Socjaliści kładą nacisk na pomoc społeczną. Dlatego Owen, Engels itd. nie tylko chcieli aby państwo systemowo to wdrożyło, lecz sami czynili wiele dla pracowników, edukacji itd.
Cytat:Sprowadzam do absurdu ale robię to, ponieważ widzę niedorzeczność. Nie pytaj dlaczego ją widzę. Jeżeli jeszcze nie wiesz to przeczytaj ponownie tekst, który właśnie widzisz przed oczami.
Skoro widzisz niedorzeczność...

Cytat:Bo tak sobie wymyśliłeś czy może jednak wytłumaczysz dlaczego?
Urlopy dla pracowników to postulaty socjalistyczne, podobnie jak ograniczony czas pracy do np: aktualnie 8 h dziennie.
Cytat:Ja mogę za chwilę powiedzieć, że to wcielanie w życie ideałów kapitalistycznych. I wiesz co? Na siłę i niesamowicie pokrętnymi drogami pewnie mógłbym ci to nawet pokazać. A pewnie mógłbym to zrobić biorąc jakikolwiek prąd ideologiczny. Ale to sztuka dla sztuki. Uśmiech
No cóż, widać, że jak gdybyś chciał to i grałbyś na akordeonie Oczko

Cytat:Ponieważ moc decyzyjna jest jednostronna i leży po stronie pracodawcy.
Nie zmienia to faktu, że pracownik może zdecydować ile urlopu i kiedy, wykorzysta i czy w ogóle skorzysta.
Cytat:A teraz przypomnij sobie co mówi socjalizm o środkach produkcji, uspołecznieniu zakładów pracy, udziale robotników we władzy.
O tym, że działalność wytwórcza ma być oparta na wspólnej pracy a nie kapitale.
Świat i doktryny nie stoją w miejscu. O jakim konkretnie socjalizmie mówisz, bo zapewne to wiesz, socjalizm to najbardziej różnorodna doktryna z wszystkich opisanych doktryn politycznych.
Cytat:No przecież jako socjalista napewno o tym słyszałeś.
Słyszałem wiele rzeczy na temat socjalizmów. Polecam R. Tokarczyka "Współczesne doktryny polityczne". Zakamycze 2003.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):Wysokie obcasy - Socjalistka

Mówisz o sobie, że jesteś socjalistką. Co to dla ciebie znaczy?

Że ludzie są równi i system społeczno-polityczny powinien im to gwarantować, przynajmniej na poziomie równych szans. Państwo ma obowiązek zapewnić ludziom godziwe minimum socjalne. Bardzo mnie boli, że u nas jest tak ogromne rozwarstwienie społeczne, że bieda się stabilizuje. Dużo ludzi ma problemy z zapłaceniem rachunków, pracują od rana do nocy, a i tak żyją w lęku, czy wkrótce tej pracy nie stracą.

Nie rozszerzam. Socjaliści to też ludzie, którzy chcieliby aby państwo realizowało ich potrzeby polityczne.
Ich potrzeby polityczne jeżeli tylko będą socjalistyczne to z łatwością znajdziemy je w ramach doktryny socjalistycznej.

Milioner z artykuły realizował potrzebę polityczną socjalistów? Chyba nie skoro jego działanie nie było skutkiem powstania jakiejś nowej ustawy.
A w taki sposób realizuje się postulaty polityczne.

Łoś napisał(a):Socjaliści kładą nacisk na pomoc społeczną. Dlatego Owen, Engels itd. nie tylko chcieli aby państwo systemowo to wdrożyło, lecz sami czynili wiele dla pracowników, edukacji itd.
Ale w ramach postulatów socjalistycznych mamy rozwiązania systemowe.
Każdy odłam socjalizmu akcentuje rozwiązania tyczące się ogółu a nie sumienia pojedynczej jednostki. W innym przypadku nie byłoby dla niego miejsca, ponieważ próbowałby wywarzać otwarte (np. przez religie) drzwi.
Łoś napisał(a):Urlopy dla pracowników to postulaty socjalistyczne, podobnie jak ograniczony czas pracy do np: aktualnie 8 h dziennie.
Postulaty socjalistyczne to postulaty, które mówią nie tylko co ale i jak.
To jest bardzo ważne.

Łoś napisał(a):No cóż, widać, że jak gdybyś chciał to i grałbyś na akordeonie Oczko
Możliwe, ale to wymagałoby nauki. Pokrętne wykazanie, że nielimitowane urlopy to realizacja ideału nazistowskiego czy kapitalistycznego wymagałoby tylko odrobiny inwencji. Oczko

Łoś napisał(a):Nie zmienia to faktu, że pracownik może zdecydować ile urlopu i kiedy, wykorzysta i czy w ogóle skorzysta.
A jak się właściciel rozmyśli to od jutra może niedecydować. Znowu poprzez jednostronną decyzję.
Łoś napisał(a):Świat i doktryny nie stoją w miejscu. O jakim konkretnie socjalizmie mówisz, bo zapewne to wiesz, socjalizm to najbardziej różnorodna doktryna z wszystkich opisanych doktryn politycznych.
Marksizm plus socjalizm utopijny.
Łoś napisał(a):Słyszałem wiele rzeczy na temat socjalizmów. Polecam R. Tokarczyka "Współczesne doktryny polityczne". Zakamycze 2003.
Posłuchaj. Już kilkakrotnie w różnych dyskusjach odsyłałeś do tego człowieka. Brzmi to jak "polecam poczytać Rothbarda". Uśmiech
Skoro książkę przeczytałeś i na niej polegasz to napisz jasno jak nazywa się socjalizm, którym się teraz kierujesz pisząc te rzeczy. Prosiłem już o to na samym początku.
Jeżeli chce się konkretów to pisze się konkretnie a nie rozmydla dyskusję stwierdzeniami, że jest tyle socjalizmów, że łolaboga.
Przytocz nazwę prądu, który opisuje autor.
NN
Odpowiedz
Przecież sprowadzając sprawę do absurdu wg. logiki Łosia każdy pracodawca który daje cokolwiek pracownikowi ponad zagwarantowane minimum (np płaci więcej niż pensja minimalna) realizuje postulaty socjalistyczne.

Ja podchodzę do tego tak jak przedmówcy - dopóki gość płaci za to dobrowolnie ze swoich pieniędzy i nie postuluje tego jako rozwiązanie systemowe nie jest to "socjaluchowanie".

Zresztą tak jak Baptiste zauważył dość łatwo jego postępowanie osadzić w kapitalistycznej maksymalizacji zysku poprzez optymalizację procesu pracy. Na wielu stanowiskach taki niereglamentowany czas pracy może sprawdzić się znacznie lepiej niż standardowe 8 godzin dziennie plus wymiarowy urlop. Nie zawsze najbardziej zyskownym dla pracodawcy postępowaniem jest machanie łopatą od 8 do 16.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości