To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Aha - żeby zaraz nie przyleciał Machefi i nie napisał, że tylko rzucam gównem w SE:

Po pierwsze - nie ma motywu. Tzn. "ropiarze" powinni póki mogą korzystać z dobrej sytuacji materialnej i inwestować w nowe technologie, by po przejściu ludzkości na nie mogli utrzymać się na rynku. Alternatywą jest czekać, aż "ropa się skończy" i umrzeć z głodu.
Po drugie - nie ma dowodu na blokowanie. Badania są prowadzone. Aby dowieść, że są blokowane, musiałby SE wskazać, jak prędko powinny one przebiegać, uzasadnić to, a następnie wskazać, że przebiegają wolniej. Tego nie uczynił.
Po trzecie - o czym już mówiłem - nie ma wskazanej metody tego blokowania.

Jednym słowem - teoria SE to jedna wielka luka. Nie ma trupa, nie ma narzędzia, nie ma motywu, ale nasz Sherlock jest głęboko przekonany, że ktoś kogoś zabił.
Odpowiedz
Nie rozumiem ludzi:
http://kariera.forbes.pl/polacy-chca-osk...3,1,1.html

Z jednej strony:
Cytat:Ponad 57 proc. ankietowanych Polaków popiera wprowadzenie obowiązku odprowadzania składek do ZUS od tzw. umów śmieciowych, to jest umów zlecenia i umów o dzieło, na takich samych zasadach jak w przypadku umów o pracę - wynika z badania CBOS

A z drugiej:
Cytat:Na pytanie o skutki proponowanych zmian 68 proc. ankietowanych odpowiedziało, że obciążenie składką skłoni pracodawców do zatrudniania pracowników bez jakichkolwiek umów - na czarno, a także do przerzucania dodatkowych kosztów pracy na pracowników poprzez obniżanie wynagrodzenia zatrudnianych. Ponad połowa badanych (52 proc.) uważa, że zmiany w opodatkowaniu umów spowodują zmniejszenie zatrudnienia i wzrost bezrobocia w Polsce oraz ograniczą szanse młodych ludzi na znalezienie pracy i zdobycie doświadczenia zawodowego.

A teraz nie rozumiem wywiadu:
Cytat:Wróćmy jeszcze do wątku komunikacyjnego. Kowalski jedzie do pracy i nagle uderza w niego samochód bez tablic rejestracyjnych, prowadzony przez osobę nieubezpieczoną, bez prawa jazdy, która nie nauczyła się odpowiedzialności, o której Pan mówił. Sprawca ucieka z miejsca wypadku. Co się dzieje w idealnym świecie?

Odszukanie i ukaranie sprawcy to zadanie dla odpowiednich służb, w tym przypadku wspartych monitoringiem. Policja jest już teraz bardzo skuteczna w odnajdywaniu ludzi, którzy biorą udział w tego typu zdarzeniach. O to bym się nie martwił. Natomiast najlepszą formą zadośćuczynienia za krzywdy jest bezpośrednie zadośćuczynienie, w związku z tym - jeśli taka osoba zdecyduje się być na tyle nieodpowiedzialna, że się nie ubezpieczy i spowoduje wypadek, będzie musiała, oprócz kary ogólnej, ponieść także inną, a mianowicie zwrócić wszelkie koszta ewentualnych napraw i leczenia ofiar.

A jeżeli ta osoba nie ma środków?

Nie ma tu dyskusji. My uczymy człowieka odpowiedzialności. Trzeba mieć na uwadze to, że za pewne działania ponosi się określone konsekwencje. Jeżeli się nie odkłada na stare lata, to emerytury nie będzie i niestety będzie cierpienie.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie...opia/7pzfw

Nadal nie dowiedziałam się z tego, co z ofiarą wypadku, kiedy sprawca nie ma środków na jej leczenie. Nie ma i już. Jeżeli ktoś nie ma kwoty rzędu kilkudziesięciu czy kilkuset tysi, to nie wyciągnie z kapelusza, choćby nie wiem co.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):Po pierwsze - nadal nie wyjaśniłeś, jak blokują. Po drugie - sama analogia działa przeciwko Tobie. Czy linie lotnicze i odrzutowce powstały, bo ludzie nie mogli pływać statkami? Nie. Więc analogia się nie nadaje.
1. Lobbing.
2. Wykupywanie patentów.
3. Wykupywanie firm.
4. Przekupywanie wynalazców.
5. Inna działalność kryminalna.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Wreszcie jakiś pokojowy Nobel, który nie wzbudza odruchów wymiotnych:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/...zieci.read
Odpowiedz
"Projekt zmian stworzony przez posłów Platformy Obywatelskiej to pomysł na umożliwienie pracy przez więcej niż pięć dni w tygodniu za dodatkowe pieniądze. Obecnie w zamian za taką pracę osoba zatrudniona może uzyskać wyłącznie wolny dzień."

http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,13...81512.html
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Przewiduję, że w praktyce, będziemy pracowali więcej za tyle samo. 200 zł od 4000 tys. brutto :lol2: Jak się nie podoba, to... zmień pracę!

PS Jednak bez projektu ustawy, to tylko przewidywania.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Ziemkiewicz daje po całości:

http://ziemkiewicz.dorzeczy.pl/id,4477/I...ielem.html
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Poczekaj, zaraz neobolszewia (lewactwo, feminizm, szumi-cobrasy itd) uświadomi Cię jak to panikujesz i przesadzasz, zaś Ziemkiewicz to pieniacz i krzykacz. I polski faszysta. Jak zresztą każdy kto nie lubi neobolszewi.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth, ale wiesz, że RAZ w ten sposób próbuje wybielić swoją wypowiedź o stosunku seksualnym ze śpiącą osobą nietrzeźwą (a to jest gwałt, jakby nie ubierać tego w słowa)? Dlaczego dajesz się w to wciągnąć?

Abstrahuję już od tego, że konserwatysta powinien mieć trochę wyższe standardy etyczne niż seks z przygodnymi pijanymi kobietami. Nie jest to jednak pierwszy raz gdy przekonuję się, że konserwatyści (medialni) mają gęby pełne frazesów o standardach etycznych, do momentu w którym chodzi o to co oni robią albo chcą robić.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Smok Eustachy napisał(a):1. Lobbing.
2. Wykupywanie patentów.
3. Wykupywanie firm.
4. Przekupywanie wynalazców.
No a konkretne przykłady?
Cytat:5. Inna działalność kryminalna.
Powyższe to nie działalność kryminalna.

Ale spoko... poczekamy, jak "ropiarze" kupią Volkswagena, aby nie można było produkować e-Golfów Duży uśmiech Wtedy Twoje teorie się potwierdzą Duży uśmiech
Odpowiedz
French economist Jean Tirole wins Nobel Prize

Regulators and competition authorities have obtained "a whole new set of tools" from Mr Tirole's work, according to the Royal Swedish Academy of Sciences, which announced the award.

Jean Tirole - wikipedia

He was awarded the Nobel Prize in Economic Science 2014 for his analysis of market power and regulation.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Nie artykuł, tylko film, ale też ciekawe. Żalek twierdzi, że pigułkę po można przyjąć przed Oczko Nie zna też prawa i odpowiada nie na to pytanie, które mu zadano.
http://www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/pigulk...78368.html

Swoją drogą, od posła partii, która udaje wolnościową, spodziewałabym się deklaracji, że będzie dążył do tego, aby każdy mógł kupić tę pigułkę bez recepty na własną odpowiedzialność.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Nie artykuł, tylko film, ale też ciekawe. Żalek twierdzi, że pigułkę po można przyjąć przed Oczko Nie zna też prawa i odpowiada nie na to pytanie, które mu zadano.
http://www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/pigulk...78368.html

Swoją drogą, od posła partii, która udaje wolnościową, spodziewałabym się deklaracji, że będzie dążył do tego, aby każdy mógł kupić tę pigułkę bez recepty na własną odpowiedzialność.
Niestety nie dałem rady obejrzeć całości, ilość g... wylewającego się z ust Żalka przekroczyła wszelkie standardy unijne.

Redaktor, jako "nadstrona", powinien bardziej tępić tak ostre przypadki kłamstw.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Nie dostała pigułki i dlatego jest taka tłusta, to moja pierwsza myśl Język

A jeżeli te pigułki "po" faktycznie nie przerywają ciąży, to rację ma oczywiście poszkodowana.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a):A jeżeli te pigułki "po" faktycznie nie przerywają ciąży, to rację ma oczywiście poszkodowana.
Antykoncepcja z definicji nie przerywa ciąży.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
W końcu podobno dostała tę pigułkę od znajomych, którzy zaopatrzyli się w nią na zagranicznej wycieczce. Coraz bardziej jestem za tym, żeby to było dostępne bez recepty. Kobiety w Czechach czy Norwegii jakoś masowo się jeszcze nie potruły.
Odpowiedz
Socjopapa napisał(a):Seth, ale wiesz, że RAZ w ten sposób próbuje wybielić swoją wypowiedź o stosunku seksualnym ze śpiącą osobą nietrzeźwą (a to jest gwałt, jakby nie ubierać tego w słowa)? Dlaczego dajesz się w to wciągnąć?

Bo jest celem nagonki. Chlapnął głupotę i robią teraz z niego niewiadomo jakiego skurwysyna, co jest nonsensowne.

Socjopapa napisał(a):Abstrahuję już od tego, że konserwatysta powinien mieć trochę wyższe standardy etyczne niż seks z przygodnymi pijanymi kobietami. Nie jest to jednak pierwszy raz gdy przekonuję się, że konserwatyści (medialni) mają gęby pełne frazesów o standardach etycznych, do momentu w którym chodzi o to co oni robią albo chcą robić.

Konserwatyści nie wpierdalają się innym w łóżko. Ograniczają się do krytykowania niepożadanych niemoralnych działań, zostawiają jednak ludziom możliwość wyboru. W przeciwieństwie do takich fundamentalistów islamskich czy feministek, chcących wsadzić urzędników i państwo pod kołdrę.

To jest jakiś żart że liberał oburza się, że ja konserwatysta i inni konserwatyści nie chcemy policji obyczajowej (tak jak chce taka neobolszewia na przykład, Choć neobolszewia moralność akurat ma w dupie, idzie o kontrolę totalną i rozpieprzenie zdrowych więzi społęcznych i międzyludzkich, atomizację społęczeństwa).
(...)

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Bo jest celem nagonki. Chlapnął głupotę i robią teraz z niego niewiadomo jakiego skurwysyna, co jest nonsensowne.
Gdyby po chlapnięciu głupoty, napisał "sorry, nie doczytałem, że ta dziewczyna była nieprzytomna", nie byłoby sprawy. Natomiast on wyskoczył z obwinianiem wszystkich dookoła o to, że nie zrozumieli jego przesłania i żenującymi tekstami o kaszalotach i niedopchniętych feministkach. Żenada.pl

Seth napisał(a):Konserwatyści nie wpierdalają się innym w łóżko. Ograniczają się do krytykowania niepożadanych niemoralnych działań, zostawiają jednak ludziom możliwość wyboru. W przeciwieństwie do takich fundamentalistów islamskich czy feministek, chcących wsadzić urzędników i państwo pod kołdrę.
Wcale nie chodzi o to, że się nie wpierdala innym w łóżko. Chodzi o to, że uważa pewne rzeczy za fajne, normalne i powszechne. Logika niektórych konserwatystów:

Związki partnerskie? Nieeee, bo to wbrew wartościom chrześcijańskim, zagłada cywilizacji.
Pigułka po? Nieeee, bo to wbrew wartościom chrześcijańskim, cywilizacja śmierci.
Seks po pijaku z przypadkową osobą wyrwaną w barze? Oczywiście, to powszechny zwyczaj.

Już dużo bardziej wiarygodny jest dla mnie taki Terlikowski, który co prawda poglądy ma z księżyca, ale ma je konsekwentnie, a nie tylko wtedy, kiedy jemu to akurat pasuje.
Odpowiedz
Chyba już o tym pisałem: cała ta ,,afera'' to klasyczny przykład hamerykańskiego, nieco osobliwego sojuszu między purytańską, wściekle antyseksualną konserwą a ,,nowoczesnym'' feminizmem, no wiecie, tym od ,,wykorzystanie kobiety'', ,,seks uprzedmiatawia kobietę'' itp. pierdu-pierdu. Za moich czasów mawiało się po prostu ,,baba pijana, dupa sprzedana'' i nikt nie robił z tego problemu. Dzisiaj potworny problem jest, jakkolwiek jeszcze nie całkiem hamerykański, tzn. bez udziału czeredy Żydków - prawników, psychologów, terapeutów, którzy przy tej okazji wyszarpaliby troszku kasy... Duży uśmiech Ale spoko, nowe ostro idzie!
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Wcale nie chodzi o to, że się nie wpierdala innym w łóżko. Chodzi o to, że uważa pewne rzeczy za fajne, normalne i powszechne. Logika niektórych konserwatystów:

Związki partnerskie? Nieeee, bo to wbrew wartościom chrześcijańskim, zagłada cywilizacji.
Pigułka po? Nieeee, bo to wbrew wartościom chrześcijańskim, cywilizacja śmierci.
Seks po pijaku z przypadkową osobą wyrwaną w barze? Oczywiście, to powszechny zwyczaj.

Już dużo bardziej wiarygodny jest dla mnie taki Terlikowski, który co prawda poglądy ma z księżyca, ale ma je konsekwentnie, a nie tylko wtedy, kiedy jemu to akurat pasuje.

Aha, tzn jakbym potępiał pieprzenie się z przypadkowymi ludźmi wyrwanymi w barze i domagał się zarazem penalizacji takiego zachowania byłbym wiarygodniejszy?

Nie można czegoś potępiać a zarazem być przeciwnym temu by państwo zajmowało się konkretną potępianą kwestią? Czy konserwatysta z definicji musi być zwolnnikiem totalitaryzmu i państwa policyjnego narzucającego wszystkim siłą poglądy konserwatysty?
(...)

EH
Odpowiedz

Skocz do: