To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
DziadBorowy napisał(a):http://natemat.pl/114193,prywaciarze-lec...-i-zylakow

Z cyklu "Jak to dobrze w NFZ"
Ciekawe, ale jednak podeszłabym do tego z pewną dozą sceptycyzmu. Zauważ, że tam piszą o ludziach w wieku 35 lat. Zresztą jest wspomniane, że ludzie starsi płacą więcej. Podejrzewam, że z wiekiem robi się tego dużo więcej. W przypadku młodych ludzi ryzyko zachorowania na poważną chorobę jest stosunkowo małe, natomiast w bardziej zaawansowanym wieku wysokie koszty leczenia są niemal pewne. Leczenie i opieka najwięcej kosztuje pod koniec życia. Znajomy pracujący w służbie zdrowia pisał niedawno, że dzienny koszt pobytu na OIOM-ie to 10 tysięcy. Nie wiem, czy to ubezpieczenie za 350 zł miesięcznie obejmuje też takie rzeczy.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Ciekawe, ale jednak podeszłabym do tego z pewną dozą sceptycyzmu.

I miałabyś racje:
http://pokazywarka.pl/q3b970/
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
Baptiste napisał(a):Wiesz, że puszczając takie kwiatki zaczynasz upodabniać się do korsarza i jego nieodłącznego "strzelania w potylicę" pisanego przy byle okazji bez powodu?
Jak krytykować to bez takich insynuacji. Już lepiej zbluzgać. Zawsze tak uważałem, lepsze to niż pomówienie o tym podobnym kalibrze.

Od razu pomówienie - opisałem po prostu sposób myślenia komucha. Niemniej, trochę racji masz.

Łoś napisał(a):Ciekawe, piszą ZUS o to zadbał, jakby to ZUS rządził tym krajem.

ZUS tu urzędnicy, a urzędnicy jak najbardziej rządzą krajem.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news...news_small

Trochę ciekawych statystyk.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematy...e-za-malo/

''Ostatnio mówi się, że częściowo zachodnich koncernów, które wykorzystują naszą tanią siłę roboczą i konserwują nasz rynek na takim prymitywnym etapie.

Mówi pan, że firmy zachodnie zakładają u was montownie, a nie centra badawcze i że kiepsko wam płacą. A czy polski rynek jest do tego stopnia atrakcyjny dla firm, by inwestowały na nim w inny sposób? Na którym miejscu w rankingu „Doing Business” Banku Światowego jesteście i dlaczego tak daleko?''

Szwedzki pilasterUśmiech (od razu mi się skojarzyło z tym konkretnym rankingiem i wypluwaniem innych podobnych wartości w wywiadzie, które często-gęsto padają w pilastrowej publicystyce)
Odpowiedz
Uznam to za kompleks :whathesaid:Oczko
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Cytat:http://natemat.pl/114193,prywaciarze...raka-i-zylakow

Z cyklu "Jak to dobrze w NFZ"

http://wyborcza.pl/1,75248,16914789,Jak_...otnej.html

Cytat:[INDENT]...w Polsce z usług prywatnych firm medycznych korzysta ok. 2,5 mln ludzi, którym pracodawca wykupił taki abonament. Rzadziej płacimy z własnej kieszeni - takich osób jest kilkaset tysięcy.[/INDENT][INDENT]Wydawać by się mogło, że taki biznes to prawdziwa żyła złota. Ale jak pokazują wyniki finansowe trzech największych grup medycznych w Polsce - Lux Medu, Medicoveru i Enel--Medu - to biznes, na którym trudno zarobić.
...Lux Med (ponad 1,4 mln klientów) w 2012 r. balansował na granicy wypłacalności. Strata sięgnęła 330 mln zł, a poziom zadłużenia spółki wyniósł 133 proc., co oznacza, że firma miała o jedną trzecią więcej zobowiązań niż kapitałów własnych.
(...) Dla porównania drugi co do wielkości Medicover Sp. z o.o. miał w 2012 r. 416 mln zł przychodów i prawie 12 mln zł straty, a Enel-Med 181 mln zł przychodów i 8,8 mln zł straty.
[/INDENT]

Cytat:Prywatne firmy medyczne w Polsce liczą straty. Nam nie zależy na zyskach - twierdzą przedstawiciele firm.

Oh wow.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
http://wyborcza.pl/1,75478,16914842,Kate...xSlotI3img

Świetny pomysł. Dziewczynki z tej szkoły właśnie dostały ciekawą lekcję: jeśli zajdziesz w ciążę, zostaniesz na lodzie, a ci, którzy najgłośniej gardłują o obronie życia, najbardziej ci dokopią. I w ogóle ciąża to straszny wstyd.
Odpowiedz
No wiesz - tu zapanował pewnie dysonans poznawczy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):http://wyborcza.pl/1,75478,16914842,Kate...xSlotI3img

Świetny pomysł. Dziewczynki z tej szkoły właśnie dostały ciekawą lekcję: jeśli zajdziesz w ciążę, zostaniesz na lodzie, a ci, którzy najgłośniej gardłują o obronie życia, najbardziej ci dokopią. I w ogóle ciąża to straszny wstyd.

Ostatnio pro-life ogólnie ma jakiś talent do spektakularnego strzelania sobie w kolano. Klątwa Chazania.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Seth napisał(a):Ostatnio pro-life ogólnie ma jakiś talent do spektakularnego strzelania sobie w kolano. Klątwa Chazania.
Właśnie w kontekście pro-life i ciągłego gadania o polityce prorodzinnej, poszanowania dzieci i ich matek i otaczania ich szczególną opieką, wyjątkowo paskudnie wygląda, kiedy nagle w obliczu prawdziwej ciężarnej kobiety, kuria staje się bardziej papieska od papieża i okazuje się, że danie jeszcze paru miesięcy tej kobiecie, żeby miała prawo do ubezpieczenia i płatnego urlopu macierzyńskiego jest takim wielkim problemem. Nie wspominając już o tym, że katechetkę zatrudnia i opłaca szkoła za publiczne pieniądze, a polskie prawo pracy póki co chroni ciężarne.
Odpowiedz
http://strajk.eu/index.php?article=205

Cytat:Belgowie nie zgadzają się na cięcia. Ponad 100 tys. wściekłych pracowników wyszło na ulice Brukseli. Doszło do walk z policją.

Jak to ktoś ładnie skomentował: " A niby Zachód to "mięczaki", "pedały","cioty", Polacy zaś to bez wyjątku husaria i Żołnierze Wyklęci".
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Jak to ktoś ładnie skomentował: " A niby Zachód to "mięczaki", "pedały","cioty", Polacy zaś to bez wyjątku husaria i Żołnierze Wyklęci".
Jesteśmy twardziele, będziemy pracować bez emerytury.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
cobras napisał(a):http://strajk.eu/index.php?article=205

Jak to ktoś ładnie skomentował: " A niby Zachód to "mięczaki", "pedały","cioty", Polacy zaś to bez wyjątku husaria i Żołnierze Wyklęci".
I jakie straty ponieśli Belgowie? Podejrzewam, że co najmniej z 30% pierwotnego stanu osobowego.

Łosiu - czyżbyś twierdził, że cięcia są konieczne, by emerytury mogły być wypłacane?

Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu, więc muszę zrobić nowy.

http://wolnemedia.net/media/axel-springe...a-wygrana/

O tym, jak pewne niemieckie firmy wyszczerbiły sobie zęby na Google. Informacja ciekawa pod wieloma aspektami.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):Łosiu - czyżbyś twierdził, że cięcia są konieczne, by emerytury mogły być wypłacane?
Roan nie do końca zrozumiałem pytanie, kontekst.

Natomiast ten "sarkazm", o którym pisałem wcześniej, polega na tym, że wg mnie EMERYTURA zaczyna być jak RAJ, czyli coś co otrzymasz po śmierci Oczko

System potrzebuje reform, a nie zabierania tym, co najmniej mają. Socjaluchowe to jest, zresztą... Oczko

Aktualne badania wskazują, że zwiększa się luka między super bogatymi i super biednymi. Jednych i drugich przybywa, tyle, że tych drugich trochę szybciej. Ciekawe, do których trafimy...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Łoś napisał(a):System potrzebuje reform, a nie zabierania tym, co najmniej mają. Socjaluchowe to jest, zresztą...
Reformy są przeprowadzane m.in. przez obcięcie wydatków. Gdzie Ty byś znalazł pieniądze na emerytury w sytuacji niżu demograficznego?

Łoś napisał(a):Aktualne badania wskazują, że zwiększa się luka między super bogatymi i super biednymi. Jednych i drugich przybywa, tyle, że tych drugich trochę szybciej. Ciekawe, do których trafimy...
Można jakiś odnośnik?
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):Reformy są przeprowadzane m.in. przez obcięcie wydatków. Gdzie Ty byś znalazł pieniądze na emerytury w sytuacji niżu demograficznego?
Nie jestem ministrem finansów, lecz wiem, że istnieje coś takiego, jak: przesunięcia w budżecie. Dla przykładu, skąd weźmiemy większe pieniądze na zbrojenie, niż dotychczas?

Cytat:Można jakiś odnośnik?

Po starej znajomości Oczko:
Billionaires doubled since financial crisis

Billionaires in the world double since global crisis - Oxfam

EU economic crisis causing massive rise in poverty – Red Cross

Financial crisis to deepen extreme poverty, increase child mortality rates – UN report

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Właśnie w kontekście pro-life i ciągłego gadania o polityce prorodzinnej, poszanowania dzieci i ich matek i otaczania ich szczególną opieką, wyjątkowo paskudnie wygląda, kiedy nagle w obliczu prawdziwej ciężarnej kobiety, kuria staje się bardziej papieska od papieża i okazuje się, że danie jeszcze paru miesięcy tej kobiecie, żeby miała prawo do ubezpieczenia i płatnego urlopu macierzyńskiego jest takim wielkim problemem. Nie wspominając już o tym, że katechetkę zatrudnia i opłaca szkoła za publiczne pieniądze, a polskie prawo pracy póki co chroni ciężarne.

I dlatego tak jak cenię wartości chrześcijańskie i rolę chrześcijaństwa w uformowaniu naszej kultury, tak nigdy nie przekonam się do Kościoła. Co moja nieufność osłabnie to dają kolejny powód że głównym celem ich działalności jest prowadzenie biznesu i wartościami w imię jakich niby działają, potrafią sobie co najwyżej wycierać gębę. Przeklęci Faryzeusze.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
Znów polityka prorodzinna w praktyce:
http://wyborcza.pl/1,75478,16938875,_Lek...ie_na.html
Odpowiedz
To tylko drobny wycinek problemu jakim jest zbydlęcenie części pracowników państwowej służby zdrowia. Nie wiem dokładnie jaka jest jego skala ale w żadnej państwowej instytucji nie spotkałem się jako "klient" z takim chamstwem jak w szpitalach.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości