Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Jeśli nie podasz tego "cudownego logicznego ciągu wynikania" to zwyczajnie uznam, że kłamiesz twierdząc, że takowy istnieje.
Żeby sobie ułatwić możesz go wypisać w punktach.
Chyba że wolisz uchodzić za kłamcę...
Twoja wola.
Liczba postów: 109
Liczba wątków: 0
Reputacja:
3
idiota napisał(a): Jeśli nie podasz tego "cudownego logicznego ciągu wynikania" to zwyczajnie uznam, że kłamiesz twierdząc, że takowy istnieje.
Żeby sobie ułatwić możesz go wypisać w punktach.
Chyba że wolisz uchodzić za kłamcę...
Twoja wola.
Ponoć studiowałeś metafizykę 4 lata, powinieneś znać te sprawy lepiej, niż ja. Jeżeli nie łapiesz tego, co już napisałem do tej pory, szczególnie w ostatniej wypowiedzi, to problem chyba już nie jest po mojej stronie. Tu jest krótkie, encyklopedyczne ujęcie: dusza ludzka, oraz monizm. Mnie się już nie chce tego dalej klepać w kółko i natrafiać na ten dziwny mur niezrozumienia.
Liczba postów: 135
Reputacja:
1
Cytat:Społeczeństwo działające w oparciu o deterministyczne prawa to społeczeństwo niewolnicze - czyli jakaś odmiana bolszewizmu.
Nie czytałem całej tej dyskusji, ale nie bardzo rozumiem dlaczego społeczeństwo działające deterministycznie miałoby być socjalistyczne?
28.05.2015, 00:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 00:12 przez idiota.)
Reputacja:
39
Jak na razie bbb nie umie podać nam tu owego rzekomego "cudownego logicznego ciągu wynikania", którego istnienie postulował, więc można uznać, że w tym względzie zwyczajnie kłamał.
" Mnie się już nie chce tego dalej klepać w kółko i natrafiać na ten dziwny mur niezrozumienia."
Zatem albo nam objaw ów "cudowny logicznego ciąg wynikania" albo nie kłam, że takie coś istnieje.
28.05.2015, 00:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 00:51 przez bbb.)
Reputacja:
3
idiota napisał(a): Jak na razie bbb nie umie podać nam tu owego rzekomego "cudownego logicznego ciągu wynikania", którego istnienie postulował, więc można uznać, że w tym względzie zwyczajnie kłamał.
" Mnie się już nie chce tego dalej klepać w kółko i natrafiać na ten dziwny mur niezrozumienia."
Zatem albo nam objaw ów "cudowny logicznego ciąg wynikania" albo nie kłam, że takie coś istnieje.
Ile razy mam jeszcze napisać to samo? Że człowiek ma przymioty czysto duchowe - rozum, świadomość i wolną wolę, że skoro są duchowe to wymagają istnienia duszy, a skoro istnieje dusza to wymaga istnienia przyczyny w postaci bytu również duchowego, transcendującego materię, czyli osobowego Boga? Szukasz rozwinięcia tej kwestii, to musisz poznać przynajmniej podstawy klasycznej metafizyki, których ja tu wykładać nie zamierzam, bo raz że zajmą za dużo miejsca, a dwa - są w necie, dla chętnych. Nie interesuje mnie Twój gimnazjalny szantaż, bo nigdzie nie napisałem nic, co nie miałoby pokrycia w faktach.
Wulfen napisał(a): Cytat:Społeczeństwo działające w oparciu o deterministyczne prawa to społeczeństwo niewolnicze - czyli jakaś odmiana bolszewizmu.
Nie czytałem całej tej dyskusji, ale nie bardzo rozumiem dlaczego społeczeństwo działające deterministycznie miałoby być socjalistyczne?
Bo w ujęciach monistycznych jednostka jest "atomem" społeczeństwa i bytem "podrzędnym", który podlega "prawom społecznym", mającym wyższą rangę w stosunku do jej praw.
28.05.2015, 01:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 01:01 przez idiota.)
Reputacja:
39
"Ile razy mam jeszcze napisać to samo?"
Ile chcesz.
Dopóki mi nie przestawisz "cudownego logicznego ciągu wynikania" nie wypełnisz mojego warunku.
To co podajesz to jakieś sugestie, a nie żaden ciąg a już na pewno nie żadnego wynikania.
Wiesz co to ciąg?
Wiesz co to wynikanie?
Ja akurat wiem.
Na razie uznaję, że z tym ciągiem kłamiesz.
" gimnazjalny szantaż"
Lolz...
Oczekiwanie dowodu twierdzenia to "gimnazjalny szantaż"...
Ogarnij się chłopie.
28.05.2015, 01:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 02:02 przez Wulfen.)
Liczba postów: 135
Reputacja:
1
bbb
Zaraz zaraz, ale czy ty uważasz, ze gdyby ludzie nie mieli wolnej woli, to automatycznie stawaliby się komunistami, a tym samym wszędzie zapanowałby komunizm? czy chodzi ci o to że bez wolnej woli najlepszy byłby komunizm?
28.05.2015, 02:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 02:49 przez bbb.)
Reputacja:
3
idiota napisał(a): "Ile razy mam jeszcze napisać to samo?"
Ile chcesz.
Dopóki mi nie przestawisz "cudownego logicznego ciągu wynikania" nie wypełnisz mojego warunku.
To co podajesz to jakieś sugestie, a nie żaden ciąg a już na pewno nie żadnego wynikania.
Wiesz co to ciąg?
Wiesz co to wynikanie?
Ja akurat wiem.
Na razie uznaję, że z tym ciągiem kłamiesz.
" gimnazjalny szantaż"
Lolz...
Oczekiwanie dowodu twierdzenia to "gimnazjalny szantaż"...
Ogarnij się chłopie.
Nie mówię nic, co by nie było powszechnie znane. Nauka o duszy ludzkiej ma co najmniej 800 lat i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Twój ton komisarza ludowego nie robi na mnie wrażenia, bo jak Cię rzeczywiście tak interesuje prawda to w necie sprawdzisz ją w 5 minut.
Wulfen napisał(a): bbb
Zaraz zaraz, ale czy ty uważasz, ze gdyby ludzie nie mieli wolnej woli, to automatycznie stawaliby się komunistami, a tym samym wszędzie zapanowałby komunizm? czy chodzi ci o to że bez wolnej woli najlepszy byłby komunizm?
Twierdzę, że wszystkie ideologie polityczne wyrastające z monizmu są mutacjami bolszewizmu.
Liczba postów: 2,322
Liczba wątków: 50
Reputacja:
13
Czyli klasycznie, "ja coś mówię i mam rację a Ty se sam to udowodnij"
Liczba postów: 2,261
Liczba wątków: 25
Reputacja:
161
Na minutkę będę niekonsekwentny i się włączę ale krótko.
bbb zakłada że ludzie mają wolną wolę która nie podlega determinizmowi. Z tego punktu wynika praktycznie cała reszta.
Dodatkowo bbb zakłada że "deterministyczna materialna dusza" musi koniecznie prowadzić do bolszewizmu.
Nie wytłumaczysz mu że to bezpodstawne założenia, nie wytłumaczysz nawet że to założenia, ani tego że jednym założeniem próbuje tłumaczyć drugie, dla niego to oczywista oczywistość i koniec.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
W takim przypadku zalecane jest zamilczenie - przecież delikwent prosi, żeby z nim nie dyskutować.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
28.05.2015, 10:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 10:21 przez piotr35.)
Liczba postów: 4,845
Liczba wątków: 57
Reputacja:
14
"Nauka o duszy ludzkiej ma co najmniej 800 lat i nic się w tej kwestii nie zmieniło"
Pneumatologia, jako jeden z działów teologii, nie jest nauką, to "logos" w nazwie jest wielce na wyrost, a całość opiera się wyłącznie na biblii i wierze, nie mając nic wspólnego ze współcześnie pojmowaną nauką.
I faktycznie nic się w tej kwestii od ponad 100 lat nie zmieniło, to znaczy od czasu, kiedy psychologia została wydzielona z filozofii, a pojecie "duszy" zostało zastąpione przez "umysł".
Nie ma żadnych wspólnych płaszczyzn porównania dla tych dwóch pojęć.
Pneumatologia to nadal nie jest nauka, tylko najzwyklejsza irracjonalna wiara.
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Oczywiście pneumatologia to nie jest "nauka o duszy ludzkiej", tylko dział teologii zajmujący się Duchem Świętym. piotr35 to zaiste geniusz - potrafi się zbłaźnić nawet dyskutując z kreacjonistą.
28.05.2015, 11:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 11:52 przez bbb.)
Reputacja:
3
magicvortex napisał(a): Na minutkę będę niekonsekwentny i się włączę ale krótko.
bbb zakłada że ludzie mają wolną wolę która nie podlega determinizmowi. Z tego punktu wynika praktycznie cała reszta.
Dodatkowo bbb zakłada że "deterministyczna materialna dusza" musi koniecznie prowadzić do bolszewizmu.
Nie wytłumaczysz mu że to bezpodstawne założenia, nie wytłumaczysz nawet że to założenia, ani tego że jednym założeniem próbuje tłumaczyć drugie, dla niego to oczywista oczywistość i koniec.
Wolność woli nie jest "założeniem", tylko podstawowym doświadczeniem danym każdemu człowiekowi. Założeniem staje się dopiero, kiedy przepuścisz ją przez filtr innych założeń, np. materializmu, z którego wynika, że wolność jest niemożliwa, a więc jest "złudzeniem". Jeżeli mam wybór pomiędzy zanegowaniem wydumanej ideologii, która przeczy doświadczeniu, a zrobieniem na odwrót - wybiorę to pierwsze, bo doświadczenie jest ważniejsze. Materializm nie wyjaśnia intelektualnego poznania, wolności, czy miłości - jest więc zbyt wielkim uproszczeniem i tyle w temacie.
Socjopapa napisał(a): W takim przypadku zalecane jest zamilczenie - przecież delikwent prosi, żeby z nim nie dyskutować.
Nie żeby "nie dyskutować", tylko nie sprowadzać tej dyskusji do absurdu. Nie twierdzę tu, że człowiek ma zdolności telepatyczne, albo potrafi latać dzięki samej sile woli, bo wtedy bym rzeczywiście kłamał. Twierdzę, że ma rozum i wolną wolę i jeżeli ktoś to neguje, to nie z racji braku doświadczenia własnej rozumności i wolności, tylko z racji wiary w taką interpretację rzeczywistości, która uważa takie doświadczenia za niemożliwe i nazywa je "złudzeniem". Jeśli one są "złudzeniem", to wszystko może być złudzeniem i to właśnie kończy całą dyskusję.
Natomiast jeśli idiota domaga się dowodów na istnienei duszy i nie wystarczy mu to, co napisałem do tej pory, co jest oczywiście tylko ogólnym zarysem - to odsyłam do biblioteki, bo nie nie widzę sensu pisania tutaj elaboratów.
Liczba postów: 2,261
Liczba wątków: 25
Reputacja:
161
Ech... Notatka do samego siebie: chyba muszę w takim razie nigdy nie obiecywać że kończę dyskusję skoro nie umiem się z tego wywiązać.
Jaki masz dowód na to że wola ludzka nie podlega determinizmowi? I nie obchodzi mnie to ze ci się coś wydaje albo że tak czujesz. Konkrety.
28.05.2015, 12:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 12:50 przez piotr35.)
Reputacja:
14
zefciu napisał(a): Oczywiście pneumatologia to nie jest "nauka o duszy ludzkiej", tylko dział teologii zajmujący się Duchem Świętym. piotr35 to zaiste geniusz
Alez oczywiście! Przecież jesteś lepszy od Wikipedii, która podaje jako jedno ze znaczeń:
"Pneumatologia
Znów się zefciu czegoś douczył, ale pewnie jak zwykle nie zapamięta.
28.05.2015, 12:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.05.2015, 13:00 przez idiota.)
Reputacja:
39
"Nie mówię nic, co by nie było powszechnie znane."
Kłamiesz w żywe oczy.
Otóż "cudownego logicznego ciągu wynikania" nie napisałeś, nie jest on zatem powszechnie znany (mnie na przykład nie jest w ogóle znane, nie wiem jak innym ale to już wyklucza powszechność), a napisać go tu nie umiesz.
Czemu więc kłamiesz, że to wszystko takie jasne i oczywiste, skoro nawet sam nie wiesz jak ów ciąg wygląda?
"necie sprawdzisz ją w 5 minut."
jesteś pięć minut klikania od tego cudownego ciągu i nie chcesz go tu przekopiować?
Na pewno tak jest, przecież byś w żywe oczy nie kłamał...
A nie, wróć...
"Natomiast jeśli idiota domaga się dowodów na istnienei duszy"
kłamca musi kłamać coraz bardziej i bardziej...
Idiota domaga się, byś w końcu zaprezentował tu nam "cudowny logiczny ciąg wynikania" Który "kończy się tym, że zdeterminowana materia "tworzy" zdeterminowanego człowieka i zdeterminowane społeczeństwo, czyli bolszewizm", który twierdzisz, że istnieje i jest o pięć minut klikania do nas.
No tak. Jeśli wikipedia coś podaje, to musi być prawda! Zapomniałem, że w świecie piotrów35 tak już jest.
Reputacja:
14
zefciu napisał(a): No tak. Jeśli wikipedia coś podaje, to musi być prawda!
Musze ci przyznać, ze jak już się zdecydujesz skompromitować, to konsekwentnie do końca.
A wystarczyłoby sprawdzić w innych słownikach, ale pewnie znowu ci się Google zepsuło.
piotr35 napisał(a): Musze ci przyznać, ze jak już się zdecydujesz skompromitować, to konsekwentnie do końca.
A wystarczyłoby sprawdzić w innych słownikach, ale pewnie znowu ci się Google zepsuło.  Czyli tradycyjna forumowa piosnka "mam rację i Ty masz to udowodnić, bo inaczej jesteś debil".
|