Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
Xeo95 napisał(a): pilaster napisał(a): Xeo95
Cytat:Skąd te dane?
Przeca żem pisał.  Co powiesz na to: http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp
?
Że to zły wskaźnik, bo liczy tylko ilości ludzi, czołgów, samolotów, etc, bez żadnego uwzględnienia ich jakości
Cytat:no i oczywiście Port Arthur i południowy Sachalin.
I od razu mieli rewolucję.  A przecież sytuacja bytowa w Rosji w 1905 była nieporównywalnie lepsza (w porównaniu do krajów ościennych) niż obecnie
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
Tyle, że wtedy byli to Rosjanie, czyli ludzie "wątpiący w istnienie słonia", a nie ludzie radzieccy, którzy o ile o zoologii w ogóle pomyślą, to stwierdzą co następuje: "Towarzysz Stalin uważa, że słoń..."
18.09.2015, 16:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.09.2015, 16:28 przez Xeo95.)
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
pilaster napisał(a): Xeo95 napisał(a): no i oczywiście Port Arthur i południowy Sachalin.
I od razu mieli rewolucję. A przecież sytuacja bytowa w Rosji w 1905 była nieporównywalnie lepsza (w porównaniu do krajów ościennych) niż obecnie Mieli rewolucję bo stracili kawałek odległej wysepki?
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Nerwomancjusz napisał(a): A tam Sofeicz, wódka, wódka jest destylatem tej turańszczyzny
forsal.pl/artykuly/845960,gdy-jej-nie-ma-wszystko-wali-sie-w-gruzy-dlaczego-rosjanie-nie-moga-zyc-bez-wodki.html
Cytat: Michaił Gorbaczow, po tym jak narzucił obywatelom „suchoj zakon”, otrzymał telegram z Syberii. Miejscowe władze błagały: „Natychmiast przysłać dwadzieścia pociągów z wódką. Naród wytrzeźwiał i zaczyna pytać, gdzie car”.
wężykiem, Jasiu, wężykiem
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 2
Reputacja:
4
Jeśli chodzi o rosyjską mentalność, to najlepiej obrazuje to ten utwór
https://www.youtube.com/watch?v=bliGfd6Us70
Aha, a jeśli ktoś zechce mnie nazwać jeszcze raz "ratlerkiem Putina" to się niech zastanowi nad odpowiedzialnością swoich słów najpierw:
Tak, zefciu, na jakiej podstawie rzucasz to oskarżenie i bądź co bądź obelgę: bo nie wierzę w błyskawiczną śmierć Rosji i psychopatię Putina?
"Chrześcijanie twierdzą, że wiemy, że Bóg jest, ateiści – że wiemy, że Boga nie ma, natomiast agnostycy  przyjmują, że nie ma dostatecznych podstaw, aby potwierdzić istnienie Boga lub mu zaprzeczyć."
-Bertrand Russell- broszura "Kto to jest agnostyk"
"Że wiara czasem uszczęśliwia, że szczęśliwość z pewnej idee fixe nie czyni jeszcze prawdziwej idei, że wiara gór nie przenosi, lecz owszem góry osadza tam, gdzie żadnych nie ma: o tym poucza nas przelotne przejście się przez dom wariatów."
- Friedrich Nietzsche "Antychryst"
Liczba postów: 1,881
Reputacja:
223
DziadBorowy napisał(a): Myślę, że powinien dostać za to jakąś oficjalną nagrodę bo nikt dawno tak naszej gospodarce się nie przysłużył jak on 
Gdy codziennie tankuję ropę to coraz bardziej kocham tego dziada
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
20.09.2015, 19:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.09.2015, 19:05 przez pitbbpl.)
Liczba postów: 2,645
Liczba wątków: 8
Reputacja:
-52
Były ambasador w Rosji mówi że Rosji nie pokona się sankcjami.
Sankcje pomagają Putinowi, umacniają jego władzę. Jest to skutek odwrotny od zamierzonego. 
Rosjanie czując zagrożenia zwierają się i jednoczą.
http://biznes.pl/swiat/ciosek-rosji-sie-...ona/tdbl9b
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Tak, tak, wiemy. Byli już tacy, co twierdzili, że rząd sam się wyżywi.
Przeżyliśmy ten rząd ale pitbbpl był wtedy chyba na szkoleniu za Uralem.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
20.09.2015, 21:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.09.2015, 21:53 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
Mach - nie karm go, on tak będzie wrzucał do upadu.
To nawet ciekawe poznawać kolejne niesłychane sukcesy Putina.
Jedna malarka nawet zaczęła cyckami malować portrety Władimira - teraz czas na jakiegoś malarza z kutasem.
Liczba postów: 1,922
Liczba wątków: 4
Reputacja:
43
pitbbpl napisał(a): Były ambasador w Rosji mówi że Rosji nie pokona się sankcjami.
Sankcje pomagają Putinowi, umacniają jego władzę. Jest to skutek odwrotny od zamierzonego. 
Rosjanie czując zagrożenia zwierają się i jednoczą.
http://biznes.pl/swiat/ciosek-rosji-sie-...ona/tdbl9b Całe szczęście, że nikt nie próbuje pokonać Rosji sankcjami.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
21.09.2015, 00:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.09.2015, 00:18 przez Witold.)
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 1
Reputacja:
8
pitbbpl napisał(a): Rosja nie jest taka straszna jak ją malują.
Udowodnił to student z Wrocławia, którzy przejechał ją całą w zasadzie bez pieniędzy autostopem spotykając po drodze różnych Rosjan, którzy dość często go gościli i karmili.
Mój pradziadek podobno też opowiadał, że Rosjanie to bardzo mili ludzie są. Jak wrócił ze zsyłki.
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
Xeo95 napisał(a): Mieli rewolucję bo stracili kawałek odległej wysepki?
Poniekąd. Bo podważyło to najważniejszą, czy wręcz jedyną legitymizację reżimu, czyli nieustający podbój wszystkiego wokół.
Kreml
Cytat:Sankcje pomagają Putinowi, umacniają jego władzę. Jest to skutek odwrotny od zamierzonego.
Wręcz przeciwnie, jest to własnie ten skutek o który chodziło. W innej sytuacji społeczeństwo mogłoby jeszcze odsunąć od władzy kogoś tak nieudolnego, jak Putin, a nowy car mógłby spróbować kolejnego "resetu" i kupić tym samym dla Rosji jeszcze ze 3-4 lata. A tak Putin będzie popędzał Rosję do grobu aż do samego końca. Swojego i jej
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
21.09.2015, 12:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.09.2015, 12:49 przez pitbbpl.)
Reputacja:
-52
Społeczeństwo Rosji popiera Putina i nie ma zamiaru go zmieniać na kogoś innego.
90% poparcie o czymś świadczy. Nie licz na zmiany.
Trzeba sprawdzić jakie miał poparcie przed konfliktem z Ukrainą i będziemy od razu wiedzieć czy S.Ciosek ma rację.
Jeśli miał mniejsze niż obecnie to znaczy że sankcje umocniły jeszcze jego pozycję.
RoDia_96 napisał(a): Aha, a jeśli ktoś zechce mnie nazwać jeszcze raz "ratlerkiem Putina" to się niech zastanowi nad odpowiedzialnością swoich słów najpierw Co to jest "odpowiedzialność słów", to wie tylko RoDia_96. Gdzie niby nazwałem jego ratlerkiem Putina - też.
Reputacja:
975
pitbbpl napisał(a): 90% poparcie o czymś świadczy.
A co nas to obchodzi? Kima i tak nie przebije, bo ten ma 100%.
Jak dla mnie, to może go popierać 140% i dodatkowo chodzić do góry nogami, kiedy taka wola.
Ch... jemu i im w d....
Liczba postów: 68
Reputacja:
4
zefciu napisał(a): RoDia_96 napisał(a): Aha, a jeśli ktoś zechce mnie nazwać jeszcze raz "ratlerkiem Putina" to się niech zastanowi nad odpowiedzialnością swoich słów najpierw Co to jest "odpowiedzialność słów", to wie tylko RoDia_96. Gdzie niby nazwałem jego ratlerkiem Putina - też.
Na pewno wiem lepiej, od Ciebie, bo za pieprzenie farmazonów o upadki Rosji na forum internetowym, nikt Ciebie nie rozliczy.
Ja przynajmniej nie ukrywam swojej omylności i faktu nieposiadania całej wiedzy geopolitycznej. Jestem laikiem, nie ukrywam tego, lecz moja wiedza wystarczy, by patrząc na cały wasz hejt na Rosję i Putina, odnosić się sceptycznie co do waszego głębokiego przekonania o upadku niedźwiedziego mocarstwa i wielkiej wiary w sukces walącego się na naszych oczach projektu politycznego zwanego Unią Europejską.
Zefciu, dla mnie pozostaniesz betonem i człowiekiem nie wiele się różniącym od tłumu, w którym przyszło Ci egzystować. Możesz dalej wyszukiwać "agentów" i "piesków" Putina, nie dla mnie taka jałowa dyskusja.
Bo zgodnie z moją skromną obserwacją, wpływ na polityczne zawirowania masz zerowy, rozeznania połowiczne, zgrywasz tylko wielkiego eksperta i piętnujesz "ciemnych" (czyli wszystkich, którzy nie myślą tak jak ty, wygodne nieprawdaż  ?).
Życzę dalszej wiary w "złoty wiek" naszej Polski (słowa Twoje, z innego wątku: nie wyprzesz się) i rychły upadek Rassiji.
I miłego tłumaczenia się z własnych niespełnionych wizji za kilka lat.
Chętnie się temu przyjrzę, jeśli będę miał okazję.
"Chrześcijanie twierdzą, że wiemy, że Bóg jest, ateiści – że wiemy, że Boga nie ma, natomiast agnostycy  przyjmują, że nie ma dostatecznych podstaw, aby potwierdzić istnienie Boga lub mu zaprzeczyć."
-Bertrand Russell- broszura "Kto to jest agnostyk"
"Że wiara czasem uszczęśliwia, że szczęśliwość z pewnej idee fixe nie czyni jeszcze prawdziwej idei, że wiara gór nie przenosi, lecz owszem góry osadza tam, gdzie żadnych nie ma: o tym poucza nas przelotne przejście się przez dom wariatów."
- Friedrich Nietzsche "Antychryst"
21.09.2015, 19:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.09.2015, 19:37 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
pitbbpl napisał(a): Społeczeństwo Rosji popiera Putina i nie ma zamiaru go zmieniać na kogoś innego.
90% poparcie o czymś świadczy. Nie licz na zmiany.
Smutne to. Ty myślisz, że to dobrze i że to fajnie, a mi się wydaje, że fajniej by było gdyby Rosją rządziła klika ludzi o bardziej pokojowym nastawieniu. Grupa ludzi, którym zależałoby nie na utrzymaniu za wszelką cenę własnej władzy tylko na budowaniu dobrego państwa, rozwijającego się gospodarczo, współpracującego i handlującego z państwami ościennymi. Putin i jego polityka szkodzi zwykłym szarym Rosjanom. Chociaż ogólnie mam na nich wyjebane, to smutno czytać twoje pełne zaślepienia posty, w których cieszysz się z ich nieszczęścia.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
-52
Sofeicz napisał(a): pitbbpl napisał(a): 90% poparcie o czymś świadczy.
A co nas to obchodzi? Kima i tak nie przebije, bo ten ma 100%.
Jak dla mnie, to może go popierać 140% i dodatkowo chodzić do góry nogami, kiedy taka wola.
Ch... jemu i im w d....
Ciebie może nie obchodzi ale Pilastra jak widać obchodzi bo coś bredzi o jakiejś społecznej zmianie. Nie wiem skąd by się miała ta zmiana pojawić przy takim poparciu.
Rosjanie mają w dup.. demokracje oni chcą mieć solidnego lidera co będzie twardą ręką załatwiał problemy bez ceregieli.
|