Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Socjopapa,
Cytat:Nie ma, ale specjalnie dla Ciebie się poświęcam. Na głupie hasła mogę tylko odpowiedzieć innymi hasłami.
Jestem zobowiązany.
Tylko nie rozumiem, dlaczego Ty nie rozumiesz prostego przekazu - politycy Prawa i Sprawiedliwości dla zdobycia władzy z premedytacją wykorzystywali lęki Polków przez obcymi? Co ja uważam nie tylko za obrzydliwe, ale i za działanie szkodzące społeczeństwu.
Cytat:exeter napisał(a): napisał(a):Widzisz miejsce dla Polski poza UE? Albo, czy uważasz, że osłabienie UE leży w naszym interesie?
Widzę i uważam. Wiesz, w każdej społeczności znajdzie się margines dziwaków.
Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś to stanowisko uzasadnił. Punktem wyjścia do dyskusji może być mój post # 651 z wątku "Wędrówki Ludów", skierowany do Gladiatora:
Polska racja stanu
Gladiator, jak to on, nie raczył odpowiedzieć, zapraszam więc Ciebie i Iselin, byście się odnieśli do tez w nim zawartych.
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Cytat:Europą rządzą dzisiaj przysłowiowi rumiani idioci, nie można się na nich oglądać. Polska musi zbudować mur, postawić tamę, siłą – jeśli zajdzie potrzeba - przeciwstawić się morderczemu terrorowi. I nie możemy się przed użyciem siły zawahać, bo oni się nie zawahają, jeśli okażemy słabość. Nade wszystko nie wolno nam dzisiaj być Francuzami.
autor: Stanisław Januszewski
Dawniej zagoniony wielkomiejski mieszczanin, dzisiaj spokojny emeryt z podwejherowskiej wsi.
To może niech pan Januszewski zacznie od solidnego płotu, a najlepiej zasieków z drutu kolczastego i pola minowego w swojej podwejherowskiej wsi.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Wygląda na kolejnego pożytecznego idiotę ISIS.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
15.11.2015, 13:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2015, 13:04 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Nawiązujesz do tego iż Isis na rękę ma być radykalizm europejczyków względem muzułmanów? Jeśli tak to są idiotami bowiem w otwartej i szerokiej konfrontacji nie mają oni żadnych szans na sukces w Europie. Dla nich najkorzystniejszy jest stan obecny.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
149
Ale oni nie chcą żadnej konfrontacji w Europie, oni chcą zbudować i umocnić swoje własne państwo na Bliskim Wschodzie. Podbój Europy to są mrzonki i nawet oni nie są tak głupi, żeby w to wierzyć.
Tu jest opisany dobrze główny cel ich ataków w Europie:
https://archive.is/VE0jj#selection-461.0-461.388
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Sofeicz napisał(a): Cytat:Widzę i uważam.
Możesz rozwinąć tę myśl? Ad "Widzisz miejsce dla Polski poza UE?"
Nie bardzo wiem co tu rozwijać? Mam przypominać, że ocenę UE powinniśmy dokonywać przez pryzmat bilansu korzyści i strat, a nie tylko wybranych korzyści?
Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria.
Cieszenie się z UE, to trochę jak córa koryntu ciesząca się, że ma "opiekuna" - bije, gwałci i z kasy ograbia, ale klientów podsyła i kasę egzekwuje jeśli trzeba.
Ad "Albo, czy uważasz, że osłabienie UE leży w naszym interesie?"
Oczywiście, osłabienie okupanta zawsze leży w interesie kraju okupowanego. Dmowskim to żaden z was nie jest... A przypominam, że fakt, iż UE nie jest wspólnotą równoprawnych partnerów gospodarczych, lecz korporacją rządzoną przez Niemcy i Francję, w ciągu ostatnich paru lat zaczął wręcz bić po oczach. Vide chociażby tzw.konflikt energetyczny.
exeter napisał(a): Tylko nie rozumiem, dlaczego Ty nie rozumiesz prostego przekazu - politycy Prawa i Sprawiedliwości dla zdobycia władzy z premedytacją wykorzystywali lęki Polków przez obcymi? Co ja uważam nie tylko za obrzydliwe, ale i za działanie szkodzące społeczeństwu.
Ja doskonale rozumiem Twój przekaz i wiem, że jest bzdurny już w zakresie przesłanek:
1. Nie ma w skali społeczeństwa czegoś takiego jak lęk przed obcymi;
2. Nie wiem kto to są Polkowie;
3. Jeśli miałeś zamiar pić do najeźdźców to zwracam uwagę, że PiS zapowiadał, że najeźdźców przyjmie...
4. Może nie zauważyłeś, ale na listy PiS oddano 5 711 687 ważnych głosów. Jeśli to jest chociaż większość Polaków, żeby na tej podstawie wypowiadać się, że Polacy zostali wykorzystani przez PiS, to by znaczyło, że mokre sny Pibbpl się spełniły i gwałtowanie zmalała liczba ludności Polski...
5. A co mnie to obchodzi co Ty uważasz czy nie uważasz? Petitio principii.
exeter napisał(a): napisał(a):Widzisz miejsce dla Polski poza UE? Albo, czy uważasz, że osłabienie UE leży w naszym interesie? Wiesz, w każdej społeczności znajdzie się margines dziwaków.  [/quote]
A w demokracji rządzi łatwo dająca się manipulować tłuszcza. I co z tego w kontekście tego o czym piszesz?
exeter napisał(a): napisał(a):Byłbym wdzięczny, gdybyś jakoś to stanowisko uzasadnił. Punktem wyjścia do dyskusji może być mój post # 651 z wątku "Wędrówki Ludów", skierowany do Gladiatora:
Polska racja stanu
Exeter napisał(a):I - dążenie do jak najgłębszej integracji Unii Europejskiej, do stworzenia europejskiego państwa włącznie. W ramach tego dążenia, możliwie najlepsza współpraca z najsilniejszym państwem Unii, Niemcami.
I od razu wiadomo skąd ci nogi wyrastają, zaprzańcu. Mógłbyś chociaż próbować kłamać na temat natury członkostwa w UE, ale widzę, że jesteś tak bezczelny, że wprost piszesz o likwidacji Polski, zdrajco.
Exeter napisał(a):II - wspieranie niepodległości państw leżących na wschód od Polski i ich dążenia do wyrwania się z rosyjskiej strefy wpływów. Co za tym idzie, wspieranie ich integracji ze strukturami zachodnimi.
Primo: niemożliwe, co widać na przykładzie Ukrainy.
Secundo: nawet gdyby było możliwe w myśl tego co piszesz powinni zostać zlikwidowani tak jak Polska na rzecz nowoczesnej formy Reichu.
Exeter napisał(a):III - zapobieganie erozji NATO i zainstalowanie w Polsce natowskiej infrastruktury.
Primo: niemożliwe, skoro nie ma i nie będzie nas w Radzie Bezpieczeństwa.
Secundo: temat sojuszy wojskowych i bratniej pomocy już przerabialiśmy.
Exeter napisał(a):IV - popieranie demokratycznych zmian w Rosji i porzucenia przez nią polityki imperialnej.
A ja zostanę sławną baletnicą... Historia pokazała i każdy kto się zna na Rosji powie to samo: demokracja i Ruscy się wykluczają. Ruscy nigdy nie chcieli i nie chcą demokracji. I nic nie wskazuje, żeby kiedykolwiek mieli ochotę na zarażenie się tą chorobą zakaźną. lumberjack napisał(a): No emerytury. O ile wcześniej państwo nie zbankrutuje. Nie patrzyłem ostatnio jakie sa prognozy dla Polski ale chyba nie podążamy ścieżką Grecji?
Nie będą mieli. Urzędnicy ZUS mówią o tym już od ładnych paru lat na użytek tych co nie wiedzą, że -5 to mniej niż 1.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Cytat:Nie bardzo wiem co tu rozwijać? Mam przypominać, że ocenę UE powinniśmy dokonywać przez pryzmat bilansu korzyści i strat, a nie tylko wybranych korzyści?
Zgoda, pod warunkiem, że nie będziesz równie silnie podkreślał wybranych strat.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
333
"Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria."
Gdzie dostrzegasz w powyższym zdaniu podkreślanie wybranych strat, szczególnie jako koronnego argumentu przeciw UE?
I zaznaczam, że niejednokrotnie pisałem, że bilans jest nie teges, a nie negowałem korzyści.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Socjopapa napisał(a): "Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria."
Moglibyśmy - niestety obawiam się że nasi politycy, którzy są wybierani gdyby mieli całkowicie wolną rękę to zafundowaliby nam raczej drugą Bułgarię.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
Socjopapa napisał(a): Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria. Ho ho Polska drugą Szwajcarią? Tego jeszcze nie przerabialiśmy.
Niestety nie jesteśmy drugą Szwajcarią ani gospodarczo ani finansowo ani walutowo, nawet położenie geopolityczne nie takie.
Dodam, że nie jesteśmy też drugą Norwegią ani nawet drugą Islandią.
Ktoś tu podał przykład Bułgarii ale ta ostatecznie też weszła do UE.
To może odwołać się do przykładu Mołdawii? Ciągle poza UE i cienko przędzie.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Socjopapa,
proponuję przenieść tę dyskusję do odrębnego wątku, pod roboczym tytułem "polska racja stanu, a dalsza integracja Unii Europejskiej". Założę go po południu i wówczas niech moderatorzy wydzielą posty jej dotyczące.
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Machefi napisał(a): Ktoś tu podał przykład Bułgarii ale ta ostatecznie też weszła do UE.
To może odwołać się do przykładu Mołdawii? Ciągle poza UE i cienko przędzie.
Bułgaria również cienko przędzie mimo obecności w UE.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
333
DziadBorowy napisał(a): Moglibyśmy - niestety obawiam się że nasi politycy, którzy są wybierani gdyby mieli całkowicie wolną rękę to zafundowaliby nam raczej drugą Bułgarię.
Ale jej nie mają i nie będą mieć, więc duszenie kraju musi się trzymać w jakichś ramach. UE zresztą w żaden istotny z punktu widzenia interesów Polski polityków nie blokuje - gdyby chcieli zrobić coś sensownego dla Polski to jak najbardziej mogliby. Już abstrahuję od tego, że rzeczywistość w której nie byłoby UE mogłaby skutecznie zmienić preferencje polityczne obywateli.
Machefi: a gdzie ja napisałem coś o Polsce jako drugiej Szwajcarii?
Jak tam czytam co piszesz możnaby pomyśleć, że UE to kraje mlekiem i miodem płynące, a poza UE to tylko syf, kiła i mogiła. Tak się jednak składa, że rzeczywistość dobitnie temu przeczy.
17.11.2015, 12:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.11.2015, 12:20 przez Kontestator.)
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
DziadBorowy napisał(a): Bułgaria również cienko przędzie mimo obecności w UE.
Oj, sprawdziłem na szybkiego i to jest bardzo niesprawiedliwe porównanie
Co nie znaczy, że Bułgaria dobrze rozwija się dzięki wejściu do UE(weszła w 2007) bo przed wejściem bardzo szybko się rozwijała, chociaż może wynikało to z jej aspiracji do bycia członkiem. Po 2008 trzeba pamiętać o kryzysie gospodarczym, który miał wpływ na wyniki wszystkich krajów.
//Edycja
Ale znalazłem zwolennikom tezy, że wejście do UE nic nie daje lepszy kraj.
Albania jest poza UE a nie widać jakichś wyraźnych różnic w rozwoju obu krajów. Albania w sumie nawet nie odczuła za bardzo kryzysu 2008. Troszkę ewentualnie zwolnił jej wzrost.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Reputacja:
75
DziadBorowy napisał(a): Bułgaria również cienko przędzie mimo obecności w UE. Ale jest w UE czyli jej politycy nie maja całkiem wolnej ręki, dokładnie tak jak Polska,
Tak przynajmniej zrozumiałem w kontekście wypowiedzi Socjo...
Mołdawia zaś i Albania w UE nie są, więc mają wciąż wolną rękę.
Socjopapa napisał(a): Machefi: a gdzie ja napisałem coś o Polsce jako drugiej Szwajcarii? Choćby tu:
"Bilans niestety wychodzi na minus, szczególnie przy uwzględnieniu, że większość korzyści moglibyśmy mieć bez poddawania się UE, vide Szwajcaria."
Żeby mieć korzyści jak Szwajcaria trzeba coś więcej niż tylko bycie poza UE.
Cytat:Jak tam czytam co piszesz możnaby pomyśleć, że UE to kraje mlekiem i miodem płynące, a poza UE to tylko syf, kiła i mogiła.
I wymienienie przeze mnie Szwajcarii obok Norwegii (krajów nie będących w UE) w kontekście tego że Polsce (kraju unijnym) do nich daleko, prowadzi cię do takich błędnych myśli?
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
Reputacja:
333
Machefi napisał(a): DziadBorowy napisał(a): Bułgaria również cienko przędzie mimo obecności w UE. Ale jest w UE czyli jej politycy nie maja całkiem wolnej ręki, dokładnie tak jak Polska,
Tak przynajmniej zrozumiałem w kontekście wypowiedzi Socjo...
Mołdawia zaś i Albania w UE nie są, więc mają wciąż wolną rękę.
Z wypowiedzi Socjo wynika, że nawet gdyby Polska nie była w UE to "politycy" nie mieliby wolnej ręki. Nie znam mołdawskiego czy albańskiego systemu politycznego, więc nie wypowiadam się na temat tego czy mają wolną rękę czy nie.
Machefi napisał(a): Choćby tu:
Jeszcze raz: gdzie pisałem cokolwiek o drugiej Szwajcarii? Jeśli widzisz coś o drugiej Szwajcarii racz wytłuścić/podkreślić/inaczej wyróżnić stosowny fragment.
Machefi napisał(a): Żeby mieć korzyści jak Szwajcaria trzeba coś więcej niż tylko bycie poza UE.
A nad znaczeniem tego zdania w kontekście mojej wypowiedzi lingwiści będą deliberować zapewne jeszcze przez dziesięciolecia.
Machefi napisał(a): I wymienienie przeze mnie Szwajcarii obok Norwegii (krajów nie będących w UE) w kontekście tego że Polsce (kraju unijnym) do nich daleko, prowadzi cię do takich błędnych myśli?
Nie, tzw. całokształt Twojej wypowiedzi prowadzi mnie do takich myśli. Jeśli tak nie uważasz, to chociaż tyle dobrego.
Reputacja:
75
Socjopapa napisał(a): Z wypowiedzi Socjo wynika, że nawet gdyby Polska nie była w UE to "politycy" nie mieliby wolnej ręki. Zostało to z jakimś językoznawcą skonsultowane?
Cytat:Machefi napisał(a): Choćby tu:
Jeszcze raz: gdzie pisałem cokolwiek o drugiej Szwajcarii? Jeśli widzisz coś o drugiej Szwajcarii racz wytłuścić/podkreślić/inaczej wyróżnić stosowny fragment. Prosisz, masz.
Cytat:Machefi napisał(a): Żeby mieć korzyści jak Szwajcaria trzeba coś więcej niż tylko bycie poza UE.
A nad znaczeniem tego zdania w kontekście mojej wypowiedzi lingwiści będą deliberować zapewne jeszcze przez dziesięciolecia. Stawiasz tezę, że poza Unią mielibyśmy większość korzyści, które mamy obecnie z faktu bycia w Unii. Stawiasz za przykład Szwajcarię nie przejmując się, że sytuacja Szwajcarii jest daleko inna niż Polski. Skoro tak, to widocznie uznajesz, że Polsce jednak blisko do Szwajcarii, co można ująć lapidarnie jako druga Szwajcaria.
Postarałem się, jak dziecku, wytłumaczyć.
Machefi napisał(a): Nie, tzw. całokształt Twojej wypowiedzi prowadzi mnie do takich myśli. Jeśli tak nie uważasz, to chociaż tyle dobrego. Dziwny ten całokształt skoro kłóci się z istotnym "częściokształtem", wg. mnie po prostu nie przeczytałeś wypowiedzi, a jedynie założyłeś że wypowiadam się w sposób w jaki sobie wyobrażasz. Jak się powołałem na konkret z wypowiedzi, to twoje wrażenie prysło.
Reputacja:
333
Machefi napisał(a): Prosisz, masz.
Nie mam. Tam nadal jest napisane, że można mieć korzyści z UE, nie będąc w UE, czego przykładem jest Szwajcaria. A przykładem tego, że można dobrze żyć z piłki nożnej będąc Polakiem, jest Lewandowski.
Ani nie ma tam nic o Polsce jako drugiej Szwajcarii, ani nic o mnie jako drugim Lewandowskim.
Machefi napisał(a): Stawiasz tezę, że poza Unią mielibyśmy większość korzyści, które mamy obecnie z faktu bycia w Unii.
Nie, nic takiego nie napisałem.
Machefi napisał(a): Stawiasz za przykład Szwajcarię nie przejmując się, że sytuacja Szwajcarii jest daleko inna niż Polski.
Oczywiście, a powyżej napisałem o Lewandowskim, nie przejmując się, że daleko mi do Lewandowskiego. Widocznie więc uważam, że blisko mi do Lewandowskiego, co można ująć lapidarnie jako drugi Lewandowski.
Rozumiesz Ty w ogóle co to znaczy pokazać przykład jakiegoś zjawiska?
Machefi napisał(a): Postarałem się, jak dziecku, wytłumaczyć.
Chciałeś powiedzieć "jak dziecko".
Machefi napisał(a): Jak się powołałem na konkret z wypowiedzi, to twoje wrażenie prysło.
Wrażenie zostało, ale nie będę się kłócił z autorem wypowiedzi na temat tego co chciał w owej wypowiedzi wyrazić.
Reputacja:
149
Nieco o żołnierzu przeklętym i jego fanach:
Cytat:Według ustaleń śledczych oddział "Burego" na przełomie stycznia i lutego 1946 roku zamordował w okolicach Bielska Podlaskiego około 80 osób, mieszkańców kilku spalonych wsi i wziętych przymusowo woźniców. Wśród ofiar nie brakowało dzieci, również niemowląt. Żołnierze dopuścili się też co najmniej jednego gwałtu i wielu grabieży.
Sam Bury, złapany w końcu przez komunistów, został skazany na karę śmierci, wyrok wykonano. Na początku lat 90. sąd wojskowy go zrehabilitował, nie podważając jednak przebiegu wydarzeń z zimy 1946 roku. Jego rodzina dostała odszkodowanie w przeciwieństwie do bliskich jego ofiar.
Białorusini: nie bójcie się prawdy
Oleg Łatyszonek podkreśla, że zdążył się już przyzwyczaić do publikacji wybielających "Burego", który często przez środowiska prawicowe zaliczany jest do grona "żołnierzy wyklętych".
Cały tekst: http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/1...z3rx56428Q
|