09.03.2017, 23:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2017, 23:23 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Baptiste napisał(a): Ja cenię koncepcję, która mówi iż pieniądze można przyjmować w ramach określonych norm, co do których chciałbym aby były powszechnie obowiązującym prawem. Dlatego popieram np. ustawowy zakaz lichwy.
Jeśli ludzie dorośli, w pełni odpowiedzialni umówią się ze sobą na pożyczkę taką lub sraką, na żaden, mały lub duży procent to tylko ich sprawa. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Baptiste napisał(a): Ależ traktuję. Chcę aby twórcy Amber Gold odpowiadali karnie za swoje czyny tak jak na dorosłych przystało.
No i spoko. To było oszustwo, a za oszustwo należy karać.
Baptiste napisał(a): A ja potrafię. W swej naiwności zawierzyli, że ktoś będzie czynić tak jak im to przedstawia. Skoro ten ktoś nie wyłożył kawy na ławę to nie krytykuję tych ludzi za świadome podejmowanie ryzyka (a tego bym tak nie współczuł) tylko współczuję braku przydatnej w życiu cechy jaką jest umiejętność dostrzegania pułapek.
Ok, masz rację.
Baptiste napisał(a): Co innego jasne okoliczności i zasady (lotto) a co innego krętactwa, które trafiają pod lupę kns.
W sumie lotto też jest dla mnie krętactwem - jest jawnym żerowaniem na chciwości i głupocie ludzi. To przecież nic więcej jak stworzony przez matematyków schemat na zgarnianie od ludzi kasy. Minipiramida finansowa. No ale kto by się tam awanturował o małe kwoty...
Hmm... a co, gdyby Amber Gold informowało jasno i przejrzyście czym jest - pozwoliłbyś takiej firmie istnieć na rynku?
Żarłak napisał(a): Jest różnica pomiędzy nakłanianiem osób nieświadomych i mało zaradnych do osiągania łatwych zysków, a przy tym wprowadzania ich w błąd, a oferowaniem łatwych zysków ludziom chciwym i zdrowym psychicznie o co najmniej przeciętnej zaradności życiowej. Pierwszych warto chronić odpowiednią informacją i pomocą prawną, a drugim można zaoferować drogą lekcję życiową, jeśli zignorują ostrzeżenia.
Racja.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
09.03.2017, 23:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2017, 23:37 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
lumberjack napisał(a): W sumie lotto też jest dla mnie krętactwem - jest jawnym żerowaniem na chciwości i głupocie ludzi. To przecież nic więcej jak stworzony przez matematyków schemat na zgarnianie od ludzi kasy. Minipiramida finansowa. No ale kto by się tam awanturował o małe kwoty...
Nie myl dwóch porządków.
Loteria ma jasny regulamin, w którym wszystko jest jawne (jakie są prawdopodobieństwa, zakłady, jaka jest pula wypłacana przez założyciela gry etc.).
Piramida finansowa, to coś zupełnie innego.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
09.03.2017, 23:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2017, 23:56 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Cytat:Jeśli ludzie dorośli, w pełni odpowiedzialni umówią się ze sobą na pożyczkę taką lub sraką, na żaden, mały lub duży procent to tylko ich sprawa. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Ja nie jestem zwolennikiem swobody umów. Nie uważam, że ludzie powinni się umawiać na co tylko chcą. Gdybym tak uważał to np. konsekwencją byłoby wyrzucenie całego prawa pracy do kosza.
Na gruncie ekonomicznym dlatego iż pewne jednostki mogą wykorzystywać okoliczności innych ku temu aby ich wykorzystywać. A potem to już tylko dziennikarze mają kupę gotowego materiału na różnorakie programy interwencyjne. ;
Wyobraź sobie sytuację, że ojciec całej rodziny idzie do lichwiarza po pożyczkę na 2000zł na wysoki procent a zabezpieczeniem ma być jego mieszkanie co jeszcze w obecnych warunkach prawnych jest możliwe, ale ma się chyba zmienić.
Było już kilka afer w Polsce polegających na tym, że lichwiarze celowo udzielali takich pożyczek licząc na to, że klient ich nie spłaci i w ten sposób wzbogacą się o jakieś nieruchomości.
Można na to pozwolić, dumny tatuś mógłby potem pod mostem bo pod mostem ale jednak stwierdzić iż polskie prawo i pan lichwiarz potraktowali go jak dorosłego, odpowiedzialnego faceta i przyjął plwocinę na twarz jak na samodzielnego i wolnego człowieka przystało.
Jakoś jednak trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację.
Cytat:W sumie lotto też jest dla mnie krętactwem - jest jawnym żerowaniem na chciwości i głupocie ludzi.
Niby czemu? Krętactwo to mataczenie, zatajanie informacji, łamanie prawa, itd. Niczego takiego w totalizatorze sportowym nie widzę.
Cytat:Hmm... a co, gdyby Amber Gold informowało jasno i przejrzyście czym jest - pozwoliłbyś takiej firmie istnieć na rynku?
Nie wiem, być może w ramach pilotażu tak. Jeśli pilotaż skutkowałby nagromadzeniem problemów społecznych to do kosza i już.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Twój przykład z zastawem mieszkania jest wadliwym z tego powodu, że zastawiając mieszkanie mógłby otrzymać korzystny kredyt nie udając się do lichwiarza, który z niego zedrze.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
10.03.2017, 00:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 00:05 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
Z definicji nie może być wadliwy, ponieważ to nie abstrakcyjny przykład a wspomnienie autentycznych wydarzeń i możliwości prawnej.
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3...,id,t.html
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,3...swoje.html
Kluczowa jest też kwestia wysokości pożyczki, przecież nie chodzi o to aby nie móc czegoś zastawić lecz o to aby mieszkanie nie było zabezpieczeniem pożyczki a nie wysokiego kredytu. Chodzi o niewspółmierną wartość zabezpieczenia w stosunku do pożyczonej kwoty. W takim przypadku rodzi się pole do popisu dla lichwiarzy, którzy polują nie na spłacane odsetki a na niespłacone zobowiązania a tym samym nieruchomości od jakiś starszych czy schorowanych ludzi.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382
Baptiste napisał(a): Pokrzywdzony w tej sprawie – jak się dowiadujemy nieoficjalnie – to osoba chora psychicznie.
Problem powstał, ponieważ osoba nie zdawała sobie sprawy z tego co robi. Żadne przepisy nie uchronią przed takimi sytuacjami, bo zawsze znajdzie się sposób żeby takich ludzi zrobić w jajo.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
10.03.2017, 00:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 00:17 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
Żarłak napisał(a): Baptiste napisał(a): Pokrzywdzony w tej sprawie – jak się dowiadujemy nieoficjalnie – to osoba chora psychicznie.
Problem powstał, ponieważ osoba nie zdawała sobie sprawy z tego co robi. Żadne przepisy nie uchronią przed takimi sytuacjami, bo zawsze znajdzie się sposób żeby takich ludzi zrobić w jajo.
Żadne przepisy nie uchronią też przed kradzieżami i morderstwami a jednak są to zachowania słusznie penalizowane, tak jak lichwiarstwo.
NN
10.03.2017, 01:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 01:09 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
Sofeicz napisał(a): Nie myl dwóch porządków.
Loteria ma jasny regulamin, w którym wszystko jest jawne (jakie są prawdopodobieństwa, zakłady, jaka jest pula wypłacana przez założyciela gry etc.).
Ciekawi mnie tylko czy ludzie są świadomi tego regulaminu i zasad i czy są informowani o prawdopodobieństwie swojej wygranej.
Sofeicz napisał(a): Piramida finansowa, to coś zupełnie innego.
Celem piramidy jest zarobek twórców piramidy; celem totka jest zarobek właścicieli totka; celem kasyn jest zarobek właścicieli kasyn.
Twórcy piramidy nie informują o ryzyku; twórcy totka i kasyn informują o nim, ale w taki sposób, że mało kto jest świadomy w co się pakuje.
Baptiste napisał(a): Ja nie jestem zwolennikiem swobody umów. Nie uważam, że ludzie powinni się umawiać na co tylko chcą. Gdybym tak uważał to np. konsekwencją byłoby wyrzucenie całego prawa pracy do kosza.
Jeśli mam być szczery - prawo pracy istnieje tylko na papierze. Realia znacznie odbiegają od prawa pracy. Gdyby stosować się do prawa pracy i przepisów BHP to mało co by się zrobiło, a koszty pracy bardzo by wzrosły.
Baptiste napisał(a): Wyobraź sobie sytuację, że ojciec całej rodziny idzie do lichwiarza po pożyczkę na 2000zł na wysoki procent a zabezpieczeniem ma być jego mieszkanie co jeszcze w obecnych warunkach prawnych jest możliwe, ale ma się chyba zmienić.
No to jest głupi. Mieszkanie może sprzedać za kilkadziesiąt tysi i zamieszkać w socjalnym z czynszem 200 zł, a w międzyczasie znaleźć jakąkolwiek pracę. A z dziećmi w razie czego można chodzić na stołówkę do Caritasu.
Jeśli mimo wszystko decyduje się na lichwiarza, to znowu - jakoś mi nie żal takiej osoby.
Baptiste napisał(a): Było już kilka afer w Polsce polegających na tym, że lichwiarze celowo udzielali takich pożyczek licząc na to, że klient ich nie spłaci i w ten sposób wzbogacą się o jakieś nieruchomości.
Z jednej strony prawo powinno chronić ludzi przed oszustami, a z drugiej strony ludzie powinni mieć swobodę co do zawierania umów. Nie wiem na razie jak ten dylemat rozstrzygnąć. Muszę jutro uzupełnić poziom many magicznym trunkiem, to coś mi się w głowie rozjaśni (albo zaciemni  ).
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
10.03.2017, 01:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 01:33 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
Cytat:Jeśli mam być szczery - prawo pracy istnieje tylko na papierze. Realia znacznie odbiegają od prawa pracy. Gdyby stosować się do prawa pracy i przepisów BHP to mało co by się zrobiło, a koszty pracy bardzo by wzrosły.
Im mniej będzie w Polsce bambustanu tym bardziej sytuacja będzie się poprawiać. Wiadomo, że jest dużo do zrobienia ale nie można mówić, że takowe prawo nie istnieje. Właśnie dopiero co wziąłem płatny, okolicznościowy urlop nie pobierany z wypoczynkowego. Typowe uprawnienie wynikające z kodeksu pracy.
Cytat:No to jest głupi. Mieszkanie może sprzedać za kilkadziesiąt tysi i zamieszkać w socjalnym z czynszem 200 zł, a w międzyczasie znaleźć jakąkolwiek pracę. A z dziećmi w razie czego można chodzić na stołówkę do Caritasu.
Jeśli mimo wszystko decyduje się na lichwiarza, to znowu - jakoś mi nie żal takiej osoby.
No to jest głupi, niezaradny, itd.
Nie każdy rodzi się mądry, nie każdy został też należycie wychowany, pouczony, itp. Wreszcie nie każdy zachowuje na starość taki sam umysł jak za młodu.
To nie jest moim zdaniem powód aby jeszcze bardziej takim ludziom dokopywać, naśmiewać się z nich i nie pomagać im poprzez walkę z tymi, którzy te niekorzystne cechy w bardzo zły sposób chcą wykorzystać dla własnych celów.
Tu już nawet nie chodzi tylko o takich nieszczęśników. Wkurzają mnie krętacze i tego typu cwaniacy, ani trochę nie żal mi jak dostaną po dupach razem ze swoimi pożal się Boże "biznesami".
lumberjack
Cytat:Ciekawi mnie tylko czy ludzie są świadomi tego regulaminu i zasad i czy są informowani o prawdopodobieństwie swojej wygranej.
Ileż to razy widziałem jak sami gracze nazywali swoje kupony podatkiem od marzeń. Myślę, że w przypadku lotto wiedza jest akurat powszechna.
Gorzej z tymi, którzy wierzą w jakieś systemy i je od kogoś kupują.
NN
10.03.2017, 01:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 01:39 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
lumberjack napisał(a): Sofeicz napisał(a): Nie myl dwóch porządków.
Ciekawi mnie tylko czy ludzie są świadomi tego regulaminu i zasad i czy są informowani o prawdopodobieństwie swojej wygranej.
Sofeicz napisał(a): Piramida finansowa, to coś zupełnie innego.
Celem piramidy jest zarobek twórców piramidy; celem totka jest zarobek właścicieli totka; celem kasyn jest zarobek właścicieli kasyn.
Twórcy piramidy nie informują o ryzyku; twórcy totka i kasyn informują o nim, ale w taki sposób, że mało kto jest świadomy w co się pakuje.
Ustalmy fakty. Każda piramida finansowa z założenia jest przedsięwzięciem tymczasowym i ma u swojej podstawy obiecanie zysków dla 'akcjonariuszy' znacznie powyżej średniej rynkowej. Dlatego karmi się nowymi 'członkami' do czasu, kiedy nieuchronnie pęknie (a właściciele są już daleko).
I dlatego też każda z nich pada w mniej lub bardziej spektakularny sposób (poza ZUSem).
Totalizatory natomiast mogą działać do końca świata, bo ich modus operandi jest odnawialny i pewny. Dlatego państwa bardzo restrykcyjnie traktują ten sektor ustanawiając nawet monopole loteryjne.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Baptiste napisał(a): Z definicji nie może być wadliwy, ponieważ to nie abstrakcyjny przykład a wspomnienie autentycznych wydarzeń i możliwości prawnej.
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3...,id,t.html
http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,3...swoje.html
Kluczowa jest też kwestia wysokości pożyczki, przecież nie chodzi o to aby nie móc czegoś zastawić lecz o to aby mieszkanie nie było zabezpieczeniem pożyczki a nie wysokiego kredytu. Chodzi o niewspółmierną wartość zabezpieczenia w stosunku do pożyczonej kwoty. W takim przypadku rodzi się pole do popisu dla lichwiarzy, którzy polują nie na spłacane odsetki a na niespłacone zobowiązania a tym samym nieruchomości od jakiś starszych czy schorowanych ludzi.
Hmm, ale z opisu wygląda, że to akurat było oszustwo. A karać za oszustwo jest zacne i słuszne. Lichwa co do zasady oszustwem nie jest.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
10.03.2017, 12:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 15:59 przez cobras.)
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Celem piramidy jest zarobek twórców piramidy; celem totka jest zarobek właścicieli totka; celem kasyn jest zarobek właścicieli kasyn.
Celem marketu jest zarobek twórcy marketu; celem firmy lumbera jest zarobek lumbera, ergo firma lumbera to piramida finansowa. No proszę już bez takich.
Dobry artykuł o sytuacji w Korei Płd - http://www.dzialzagraniczny.pl/2017/03/d...-sztuka-2/
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Reputacja:
1,399
cobras napisał(a): Celem marketu jest zarobek twórcy marketu; celem firmy lumbera jest zarobek lumbera, ergo firma lumbera to piramida finansowa. No proszę już bez takich.
Market w zamian za pieniądze daje pożywienie.
Lumber w zamian za pieniądze daje odnowione mieszkanie.
Co otrzymujesz w piramidzie finansowej, totolotku czy kasynie?
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
975
lumberjack napisał(a): Co otrzymujesz w .... kasynie?
Reputacja:
1,399
Jedna na milion. Reszta dostaje gówno.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
10.03.2017, 22:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 22:17 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
Nie jeden na milion tylko np. 40,8% sumy zakładów w przypadku Lotto (od 2009 r.)
PS. Co ciekawe, mój profesor Jewsiewicki z historii filmu policzył, że przedwojenne kino w Polsce, jako całość było deficytowe (żmudnie porównywał wyniki finansowe wszystkich tytułów).
Ale obietnica ekstrazarobków w przypadku sukcesu filmu ciągle przyciągała inwestorów pomimo iż en block nie był to dochodowy interes.
10.03.2017, 22:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2017, 22:23 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
lumberjack napisał(a): cobras napisał(a): Celem marketu jest zarobek twórcy marketu; celem firmy lumbera jest zarobek lumbera, ergo firma lumbera to piramida finansowa. No proszę już bez takich.
Market w zamian za pieniądze daje pożywienie.
Lumber w zamian za pieniądze daje odnowione mieszkanie.
Co otrzymujesz w piramidzie finansowej, totolotku czy kasynie? A ubezpieczenia? Wielu ludzi opłaca latami i nie pobierają żadnych wypłat bo nic się nie dzieje.
NN
11.03.2017, 18:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.03.2017, 18:16 przez Baptiste.)
Reputacja:
388
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia...dzice.html
Ze swojej strony dodam, że nie jeden raz widziałem jak o rzekomych masach meneli rozpijających się za 500+ gadali ludzie którzy co weekend uwalają się w trupa za pieniądze tatusia na studia i rzygają po taksówkach. No bo jak wiadomo tylko nowoczesnym z wielkich ośrodków nie szkodzi się upijać.
NN
Reputacja:
1,399
Sofeicz napisał(a): Nie jeden na milion tylko np. 40,8% sumy zakładów w przypadku Lotto (od 2009 r.)
PS. Co ciekawe, mój profesor Jewsiewicki z historii filmu policzył, że przedwojenne kino w Polsce, jako całość było deficytowe (żmudnie porównywał wyniki finansowe wszystkich tytułów).
Ale obietnica ekstrazarobków w przypadku sukcesu filmu ciągle przyciągała inwestorów pomimo iż en block nie był to dochodowy interes.
Ok, chodzi mi jeno o to, że istnieją w Polsce legalne wątpliwe dla klientów przedsięwzięcia. Skoro istnieją i nie ma w tym nic złego, to może powinno się pozwolić na istnienie tych wszystkich ambergoldów, recyklixów, forexów, futurenetów i lichwy - byleby widniała jasna i przejrzysta informacja o ryzyku. Tak jak z alkoholem - jest legalny pomimo bycia wątpliwą inwestycją; pomimo ryzyka uwalenia się w trupa; pomimo tego, że dewastuje narządy wewnętrzne i pomaga w zaistnieniu wypadków samochodowych. Skoro dorosły człowiek może kupić sobie legalnie pół litra wódy i wypić ją duszkiem, to może też iść do lichwiarza lub zainwestować w jakiś recyklix.
Baptiste napisał(a): No to jest głupi, niezaradny, itd.
Nie każdy rodzi się mądry, nie każdy został też należycie wychowany, pouczony, itp. Wreszcie nie każdy zachowuje na starość taki sam umysł jak za młodu.
To nie jest moim zdaniem powód aby jeszcze bardziej takim ludziom dokopywać, naśmiewać się z nich i nie pomagać im poprzez walkę z tymi, którzy te niekorzystne cechy w bardzo zły sposób chcą wykorzystać dla własnych celów.
Trzeba walczyć z oszustami. Ale jeśli zasady funkcjonowania czegoś od początku są jasne i ktoś w to wejdzie to sam za siebie odpowiada.
Baptiste napisał(a): Ze swojej strony dodam, że nie jeden raz widziałem jak o rzekomych masach meneli rozpijających się za 500+ gadali ludzie którzy co weekend uwalają się w trupa za pieniądze tatusia na studia i rzygają po taksówkach. No bo jak wiadomo tylko nowoczesnym z wielkich ośrodków nie szkodzi się upijać. Niezdecydowany
Mam kilku znajomych dzieciatych. Nie wiem co robią z pieniędzmi, ale na pewno nie przepijają.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
388
NN
|