Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382 Płeć: nie wybrano
Może gdyby nie zjebany Hitler to Warszawa w większości by ocalała, ale przecież nie można pominąć scenariusza, w którym to ruskie wyzwoleńczo bombardują Warszawę.
A rozkaz ujawniania się AK i oddawania w ręce NKWD był głupi i w efekcie w jakimś sensie zbrodniczy dla podwładnych.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
bert04,
zrobisz jak uważasz - a jeśli chodzi o tę lotniczą pizzę, spóźnione - "smacznego".
Zamieszczę kilka słów komentarza. Moje wnioski wyciągałem na podstawie twardych faktów, opierając się choćby na programie społecznym prawicy hiszpańskiej, mogącej w pełni zrealizować ideologiczną utopię. Ponieważ przywołałeś naszą wielką rodaczkę, sugeruję, żebyś zapoznał się z opiniami prawicy francuskiej na jej temat i szerzej, na temat pozadomowej aktywności kobiet. Gdybyś był zainteresowany służę tytułami kilku biografii Marii Curie-Skłodowskiej. Nie odniosłeś się do tych faktów, wybierając zgrabny unik. Ok. przyjmuję to.
Nie wiem, jakich dowodów ode mnie oczekiwałeś - nie dysponuję tajnymi stenogramów rozmów pomiędzy wysłannikami Kaczyńskiego i przedstawicielami episkopatu, ale nie mam wątpliwości, że przed wyborami 2015 do takich rozmów dochodziło. O wysokim prawdopodobieństwie takich zdarzeń świadczy mocne poparcie przez cały Kościół ugrupowania J. Kaczyńskiego w wyborach i entuzjastyczne przyjęcie wyników wyborów przez większość biskupów. Mógłbym poszukać w internecie dowodów na pełną zbieżność ideową polskiej prawicy i episkopatu, na podstawie publicznych wypowiedzi przedstawicieli jednych i drugich, ale jestem pewien, że i takie dowody byś podważał. Tak jak podważyłeś stwierdzenie, że biskupi walczą o zachowanie wpływów w polskim społeczeństwie. Mając świadomość, jak wygląda religijność współczesnych społeczeństw zachodniej Europy, oraz tego, jak niewiele dzieli nas od zrównania się z nimi w tej dziedzinie.
Dla planujących programy wprowadzające daleko idące zmiany społeczne ich negatywne skutki muszą być sprawą najwyższej wagi. Nawet gdyby dotyczyło to tysiąca osób w całej Polsce. A dotyczy znacznie więcej - oficjalne dane rządowe mówią o 100 000 kobiet które zrezygnowały z pracy po wprowadzeniu programu 500+. Olanie tego problemu świadczy o dwóch rzeczach - totalnej obojętności rządzących na negatywne skutki ich reform, albo o tym, że były one zamierzone i oczekiwane. Wybierz wariant, który bardziej Ci pasuje.
Liczba postów: 2,761
Liczba wątków: 4
Wyznanie: Droga Miriady Duchów (wierzący niepraktykujący)
To jest, niestety, bardzo prawdziwe. To znaczy: do mnie to przemawia. A wątpię, żebym był sam jeden w Kraju podatny na polską legendę narodową zaserwowaną w takim kształcie.
Weź-że napisz do człowieka, żeby zaznaczył, że to fikcja jest.
Reputacja:
18
Ergo,
uznałem, że tylko w ten sposób warto komentować kolejną pisowską paranoję. Ale żeby nie było słodko, ona trafia do ogromnej rzeszy ludzi i niestety jest skuteczna.
O co też mi chodzi, że nawet podana w takim sosie i stężeniu, ta legenda będzie czytana na serio – oczywiście tylko do ostatniego akapitu, przy którym wzbierze Słuszny Gniew, za Kiboli Wyklętych i za Macierewicza na Misiewiczu. Jeśli autorowi chodziło o obrazę uczuć narodowych, to drogę obrał słuszną; podobno jednak więzienie to nie zabawa.
Objaśnienie: oprócz fantastyki, w dzieciństwie pochłaniałem też Żółte Tygrysy w dużych ilościach.
Reputacja:
18
Ergo,
Cytat:Objaśnienie: oprócz fantastyki, w dzieciństwie pochłaniałem też Żółte Tygrysy w dużych ilościach.
Przybij "piątkę". Przypuszczam, że Sofeicz też mógłby coś nam o tym opowiedzieć.
"Tygrysy" nawet młodemu człowiekowi zalatywały propagandą, za to inny produkt tamtych czasów - Miniatury Morskie, był na bardzo wysokim poziomie i gdzieś na dnie biblioteki przechowuję stare, wyczytane tomiki z tej serii:
O, tego nie znałem i w związku z tym czuję się dziwnie. : ) Ale w ogóle, na morze jakoś mnie nie ciągnęło. Na orbitę, owszem. Tylko że techniczny ze mnie marny, więc na Marsa zapewne się nie zabiorę.
Aha, i nie bądź taki pewien, że Tygrysy nie zwichrowały nikomu mózgownicy i sumienia. Ja łykałem jak głodny pelikan.
Cytat:"Podejrzani porywacze dzieci noszą przy sobie środki usypiające w postaci zastrzyków, aerozolu, mają kawałki bawełny i małe ręczniki" - w połowie kwietnia wiadomość na WhatsAppie, popularnej aplikacji mobilnej, zaczęła krążyć wśród mieszkańców okręgu Singhbhum w Dźharkhandzie w północnych Indiach.
"Mówią w języku hindi, bengalskim i malajalam. Jeśli zauważysz kogoś obcego w pobliżu twojego domu, niezwłocznie poinformuj lokalną policję, ponieważ ta osoba może być członkiem gangu porywającego dzieci" - prosił anonimowy autor wiadomości.
Mieszkańcy wiosek błyskawicznie podawali sobie informację, a niektórzy przekazali to ostrzeżenie policji. Ale widząc, że władze nie traktują go poważnie, uzbrojeni w tradycyjne łuki i bambusowe kije ludzie sami zaczęli patrolować okolicę...
Strach, durnie i technologia.
(...)
Oj, polecam całość. Polecam gorąco.
Tak łatwo śmiać się z hindusów, a ile ofiar miało pochłonąć Blue Whale Challenge?
Poza tym ciekawa jest końcówka:
Cytat:Podczas zamieszek w bengalskim Besirhacie, wciąż trwających politycznych demonstracji w Siliguri, gdzie mieszkańcy domagają się własnego stanu, oraz ubiegłorocznych gwałtownych protestów w Kaszmirze, władze wyłączyły sieć komórkową i internet. Wszystko po to, żeby ograniczyć protestującym dostęp do mediów społecznościowych, przez które się zwołują.
Coś mi się zdaje, że to może dać przykład innym.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890 Płeć: mężczyzna
bert04 napisał(a): Tak łatwo śmiać się z hindusów, a ile ofiar miało pochłonąć Blue Whale Challenge?
Ale ja się nie śmieję. To w gruncie rzeczy smutne, żeby nie powiedzieć - koszmarne. Śmieszny to jest Aszdziennik. A to mi przypomina pewną bajkę o pastuszku...
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
exeter napisał(a): Ergo,
Cytat:Objaśnienie: oprócz fantastyki, w dzieciństwie pochłaniałem też Żółte Tygrysy w dużych ilościach.
Przybij "piątkę". Przypuszczam, że Sofeicz też mógłby coś nam o tym opowiedzieć.
"Tygrysy" nawet młodemu człowiekowi zalatywały propagandą, za to inny produkt tamtych czasów - Miniatury Morskie, był na bardzo wysokim poziomie i gdzieś na dnie biblioteki przechowuję stare, wyczytane tomiki z tej serii:
A niech mnie!
MM to był mój konik. Miałem prawie cały komplet. Nawet chciałem zostać marynarzem (a mieszkam w mieście bez rzeki).
Tygrysy jakoś mnie nie wciągnęły.
" Jednocześnie zachodni, głównie niemiecki, kapitał inwestuje w polskie nieruchomości, takie jak domy handlowe, i czerpie z nich zyski, co jest efektem finansjalizacji." Kwiatków jest więcej, ale ten wyjątkowo mnie ujął - pięknie pokazuje skalę bezdennej głupoty autora.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
382 Płeć: nie wybrano
Socjopapa napisał(a): Kwiatków jest więcej, ale ten wyjątkowo mnie ujął - pięknie pokazuje skalę bezdennej głupoty autora.
Tak to wygląda, gdy dziennikarz wespół z antropologiem próbują narzucić swój punkt widzenia, he, he, co jest kolejnym odcinkiem pt.: nierówności są złe, bo gdy X ma więcej od Y, to na pewno narzuci mu swoją wolę, a Y zostanie jego niewolnikiem. Odcinek 3247 o niesprawiedliwosci swiata, koiecznosci wprowadzenia komunizmu.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
" Jednocześnie zachodni, głównie niemiecki, kapitał inwestuje w polskie nieruchomości, takie jak domy handlowe, i czerpie z nich zyski, co jest efektem finansjalizacji." Kwiatków jest więcej, ale ten wyjątkowo mnie ujął - pięknie pokazuje skalę bezdennej głupoty autora.
Sam tytuł jest charakterystyczny "Pieniądz nie jest narzędziem wymiany, ale sposobem organizowania władzy".
Czyżby maczał w tym palce nasz nieoceniony banita?
Reputacja:
18
Sofeiczu,
dziękuję.
Cytat:A niech mnie!
MM to był mój konik. Miałem prawie cały komplet. Nawet chciałem zostać marynarzem (a mieszkam w mieście bez rzeki).
Skoro już wspominamy, składałem papiery do Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni, a jak wiesz, moje rodzinne miasto Warszawa też nie leży nad morzem. Miniatury Morskie, oraz roczniki miesięcznika Morze z kilku dekad, na pewno miały wpływ na tę decyzję.
Ciebie nie muszę przekonywać, że wśród ulubionych książek mojej młodości były te:
i
Gdy sięgnąłem po nie ponownie by zaprezentować swemu synowi, stwierdziłem, że nic, a nic, się nie zestarzały i nie straciły ze swej atrakcyjności.
Polećmy je wspólnie wszystkim, którzy jeszcze ich nie znają.
Cytat:Od początku roku w trzech puszczańskich nadleśnictwach Browsk, Hajnówka i Białowieża pozyskano 111 tys. 993 m sześć. drewna - poinformowały Lasy Państwowe. Jeżeli przyjąć, że jedno drzewo to 1,1-1,2 m sześc. drewna, to z Puszczy Białowieskiej usunięto ponad 93 tys. drzew.