Całe szczęście, że mamy samych ludzi nijakich, a nie charyzmatyków jak Hitler, Lenin czy Mao, którzy rozwiązali najważniejsze problemy, każdy zastępując dziesięcioma poważniejszymi. Obecni carowie Wielkiej i Małej Rusi też dla mnie wzorami nie są. Nijakość polskich i w ogóle unijnych polityków umożliwia ludziom samodzielne rozwiązywanie swoich problemów. Oczywiście tak długo, dopóki nie myślą "przydałby mi się jakiś lider, który by wszystko rozwiązał, żeby nie było narkotyków, żeby nie było papierosów, żeby nie było Nietzschego".
|
Rosja i inne cegły
|
|
17.10.2017, 07:13
17.10.2017, 07:18
zefciu
Unregistered korsarz napisał(a): Cały czas podkreślam ze pilastrowe bożki liczbowe nijak się mają do rzeczywistości w Rosji. Tam to po prostu nie działa.No. W Rosji matematyka, czy biologia działają po prostu inaczej. Cytat:To naród, który nie będzie miał co do garnka wrzucić ale obraz Putina i tak będzie w domu wisiał.Sam nie możesz się zdecydować, co głosisz. W jednym poście twierdzisz, że Rosja ma się wspaniale gospodarczo. W drugim - że co prawda Rosjanie nie będą mieli niedługo do garnka włożyć, ale to nie szkodzi, bo podbiją Europę przy użyciu portretów. Jedyne co do czego jesteś pewien, to to, że Putin wielkim mężem stanu jest. Cytat:W ogóle zefciu jako klakier pilastra nie jest partnerem do dyskusji.A jednak mi odpowiedziałeś. Sofeicz napisał(a): Stabilizacja status quo to mocna waluta.Problem w tym, że status quo jest inherentnie niestabilny. Rosja może albo udusić się we własnym kryzysie, albo rozlać się po Europie (na co najwyraźniej ruskie szczekaczki pokroju korsarza liczą). korsarz napisał(a): Realizowany obecnie Nord Stream II totalnie obala brednie pilastra.Nie wiadomo, jak obala, ale obala. W ogóle bowiem wszystko co czyni Putin wielkim jest i obala brednie tych, którzy chcieliby jakkolwiek tę wielkość kwestionować. Wron NIEmiecki napisał(a): W tych wszystkich liczbach nie ma jednej istotnej puli - forsy, którą Rosja zdobywa na drodze prania brudnych pieniędzy, lobbyingu oraz umacniania wpływówŻadne z tych działań nie generuje bogactwa samo przez się. Cytat:Druga sprawa - Rosjanie mieli i mają swojego cara.Czego im nie sposób zazdrościć. Cytat:Aż trudno mi uwierzyć, że w ponad 36 milionowym kraju nie ma społecznych liderów bez politycznego nadania, którzy byliby w stanie poprowadzić ten kraj.Naprawdę chciałbyś mieć takiego "wielkiego wodza", który zamiast zarządzać rozsądnie krajem (nie mówię, że PzŻ zarządza rozsądnie) organizuje akcje typu odbicie Wilna bez liczenia się z kosztami finansowymi i politycznymi? Ja podziękuję. Cytat:I tak metodą salami stopniowo dojdziemy do mentalnie nam najbliższej Białorusi.Nie widzę tego podobieństwa. To że politycy prowadzą politykę "ciepłej wody w kranie" jest normalnym zjawiskiem w każdym cywilizowanym kraju w okresie pokoju. lumberjack napisał(a): Są, tylko demokracja z samej swej natury promuje ludzi nijakich.Zauważ lumber że wszyscy, których określamy jako "mężów stanu" to mężowie wojny. I w demokracji też tacy mężowie w okresie wojny się pojawiają. Naprawdę chciałbym zatem mieć w Polsce mężów stanu?
17.10.2017, 07:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2017, 08:10 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Nie chcę wojny ale mieliśmy ogarnietych polityków jak Mościcki, Witos czy Narutowicz i takich chciałbym mieć obecnie, a nie jakichś kurwów jak Kaczyński czy Schetyna.
ZaKotem napisał(a): Całe szczęście, że mamy samych ludzi nijakich, a nie charyzmatyków jak Hitler, Lenin czy Mao, którzy rozwiązali najważniejsze problemy, każdy zastępując dziesięcioma poważniejszymi. Jak coś nie jest demokratyczne to nie jest automatycznie jakimś hitleryzmem albo leninizmem. Za to tacy nijacy demokraci jak Bush, Clinton, Obama, Trump, Sarkozy, Merkel, Macron czy Theresa May nie są ludźmi, którzy przekierowuja swoje kraje w stronę dobrobytu. Taka Francja zmierza ku bankructwu, a eurokraci są nieudolni i muszą se dodrukowywac wchuj euro każdego miesiąca.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
17.10.2017, 08:08
Cytat:Jak coś nie jest demokratyczne to nie jest automatycznie jakimś hitleryzmem albo leninizmem.Pewnie, może być tylko putinizmem czy gierkizmem, czy też nacjonalistyczną chińską dyktaturą. Przewag życia w państwie niedemokratycznym, nawet stosunkowo niezbrodniczym, naprawdę nie widzę. Inni chyba też, bo przepływ migrantów jest stały w kierunku od dyktatur do demokracji, odwrotnego nikt jeszcze nie widział. Cytat:Za to tacy nijacy demokraci jak Bush, Clinton, Obama, Trump, Sarkozy, Merkel, Macron czy Theresa May nie są ludźmi, którzy przekierowuja swoje kraje w stronę dobrobytu.Tam już jest dobrobyt, gdzie mieliby kierować? Ludzie sami budują dobrobyt, zadaniem polityków jest dopilnowanie, żeby im coś nie przeszkadzało. W szczególności także sami politycy. Jeśli dobrobyt nadal jest i nawet rośnie, to najwyraźniej jakoś, choćby przeciętnie i bez wytrysków, z tego obowiązku się wywiązują. Cytat: Taka Francja zmierza ku bankructwu, a eurokraci są nieudolni i muszą se dodrukowywac wchuj euro każdego miesiąca.Całe szczęście, że nikt prócz ciebie o tym nie wie, bo gdyby rynek się dowiedział, za chwilę euro byłoby warte pisiont groszy. Hiperinflacji w strefie euro jakoś nie stwierdzono.
17.10.2017, 08:12
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm ZaKotem napisał(a): Inni chyba też, bo przepływ migrantów jest stały w kierunku od dyktatur do demokracji, odwrotnego nikt jeszcze nie widział. A z Watykanu ktoś ucieka? A demokracji tam nie ma.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
17.10.2017, 08:47
Dobra, tym mnie załatwiłeś
Rzeczywiście, Watykan jest tworzony przez samych imigrantów, bo przyrost naturalny jest tam bardzo mały Tylko że to nie jest realne państwo, ale raczej eksterytorialna dzielnica zamieszkana przez ludzi o określonych poglądach, będąca jednak pod ochroną realnego państwa, czyli Włoch. Nie zaprzeczam, że mogłoby być fajnie, gdyby cały świat składał się z podobnych drobnoustrojów. Ale to utopia, wymagająca najpierw jakiejś betryzacji czy innej formy wszech pacyfizmu, i przerobienia z natury stadnych ludzi na pozbawionych rodzin koczowników (jak obywatele Watykanu). Istnienie państw, takich realnych, z milionami mieszkańców zamieszkujących przez pokolenia określone terytorium i mających zupełnie rozbieżne zdania na prawie każdy temat, należy do zeł koniecznych.
17.10.2017, 09:09
zefciu
Unregistered lumberjack napisał(a): Nie chcę wojny ale mieliśmy ogarnietych polityków jak Mościcki, Witos czy NarutowiczMościcki - pacynka Piłsudskiego? Narutowicz - najbardziej nijaki kandydat wybrany dzięki systemowi promującemu nijakich kandydatów? Cytat:Za to tacy nijacy demokraci jak Bush, Clinton, Obama, Trump, Sarkozy, Merkel, Macron czy Theresa May nie są ludźmi, którzy przekierowuja swoje kraje w stronę dobrobytu.A jakieś konkretne dane na ten temat? Cytat:Taka Francja zmierza ku bankructwu, a eurokraci są nieudolni i muszą se dodrukowywac wchuj euro każdego miesiąca.https://www.ecb.europa.eu/stats/macroeco...on.en.html Jak widzimy poza drobnym wahnięciem w czasie światowego kryzysu inflacja eurozony trzyma się blisko założonego przez bank celu 2%. Mieli nawet okresy deflacji. Mniej genpackiej propagandy, a więcej danych.
17.10.2017, 11:05
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia zefciu napisał(a): Narutowicz - najbardziej nijaki kandydat wybrany dzięki systemowi promującemu nijakich kandydatów? Dodatkowo odstrzelony po miesiącu od wyboru - nie zdążył się właściwie pokazać jako polityk. W sumie szkoda, bo był znanym naukowcem - widać polityka szkodzi zdrowiu.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
17.10.2017, 21:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2017, 21:17 przez lumberjack.)
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm ZaKotem napisał(a): Dobra, tym mnie załatwiłeś Duży uśmiech Dla ciebie jak nie demokracja to hitleryzm lub leninizm. Podałem ci przykład miejsca gdzie nie ma demokracji ani hitleryzmu ani leninizmu, toś mnie wyśmiał Foch zefciu napisał(a): Mościcki - pacynka Piłsudskiego? https://pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Mo%...ra_naukowa Chciałbym takich pacynek w polskiej polityce jak najwięcej, a nie ludzi, którzy nie potrafią nawet mówić czy pisać po polsku. zefciu napisał(a): Narutowicz - najbardziej nijaki kandydat wybrany dzięki systemowi promującemu nijakich kandydatów? https://pl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Na....80.931920 Przy takim życiorysie owego najbardziej nijakiego polityka wszystkie Tuski, Komorowskie, Kaczyńskie są gdzieś mniej więcej na poziomie dna. Poza tym w państwie dopiero co powstałym, dopiero co po wojnie, ludzie mieli inną świadomość niż obecnie i wybierali ludzi, którzy coś sobą prezentowali. zefciu napisał(a): A jakieś konkretne dane na ten temat? https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_fin...dyt.C3.B3w - dzieło Clintona Co do efektów działalności wybitnych francuskich demokratów: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Emmanue...15110.html Cytat:Francja w okowach socjalizmu Nie wydaje mi się aby była to genpacka propaganda, ale przyznaję, że nie sprawdzałem danych podanych w tym tekście. Przypominam, że Wron Niemiecki napisał: "Aż trudno mi uwierzyć, że w ponad 36 milionowym kraju nie ma społecznych liderów bez politycznego nadania, którzy byliby w stanie poprowadzić ten kraj. Wszyscy po kolei kładą uszy po sobie" Po prostu śmiesznie to brzmi jak się popatrzy na tych wszystkich wybitnych demokratów z innych krajów, którzy to niby są w stanie poprowadzić swoje, nawet bardziej liczne niż 36 milionów ludzi, kraje. Chuja tam są w stanie poprowadzić.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
17.10.2017, 22:00
Liczba postów: 1,104
Liczba wątków: 18 Dołączył: 09.2013 Reputacja: 66 Płeć: nie wybrano Wyznanie: Sarkazm lumberjack napisał(a):Wron NIEmiecki napisał(a): . Aż trudno mi uwierzyć, że w ponad 36 milionowym kraju nie ma społecznych liderów bez politycznego nadania, którzy byliby w stanie poprowadzić ten kraj. Wszyscy po kolei kładą uszy po sobie Możliwe, że jestem trochę utopistą, ale marzy mi się jakiś menadżer lub rada menadżerów, którzy wezmą i ogarną ten bardak. I wcale nie miałem na myśli kogoś pokroju Stalina. Po prostu albo nie mamy nikogo z jajami albo nikt nie chce się do tego zabrać. A w polityce mamy tylko lokalnych kacyków TKM i zwolenników BMW. Gdzież nam nawet do takiej Rosji? Toż to śmiech pusty mnie ogarnia.
Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt, und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden - Horst Seehofer, CSU.
17.10.2017, 22:09
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Wron NIEmiecki napisał(a): Możliwe, że jestem trochę utopistą, ale marzy mi się jakiś menadżer lub rada menadżerów, którzy wezmą i ogarną ten bardak. I wcale nie miałem na myśli kogoś pokroju Stalina. Po prostu albo nie mamy nikogo z jajami albo nikt nie chce się do tego zabrać. A w polityce mamy tylko lokalnych kacyków TKM i zwolenników BMW. Gdzież nam nawet do takiej Rosji? Toż to śmiech pusty mnie ogarnia. Do Rosji na szczęście daleko. To ja już wolę tych naszych chujowych demokratów niż super menedżera-Putina.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
18.10.2017, 06:16
zefciu
Unregistered lumberjack napisał(a): https://pl.wikipedia.org/wiki/Ignacy_Mo%...ra_naukowaNo i wspaniale. I to się Piłsudskiemu chwali, że nie wziął, jak Kaczyński młodego nikogo, a kogoś, kto miał jakieś osiągnięcia. Niepolityczne zupełnie jednak. zefciu napisał(a): https://pl.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Na....80.931920I znowu - osiągnięcia są, ale przede wszystkim w dziedzinach pozapolitycznych. A to co powiedziałem - że Narutowicz wygrał, bo miał w Sejmie najmniejszy elektorat negatywny (dużo mu to nie pomogło później) pozostaje w mocy. Zresztą - mielibyśmy dobrego inżyniera - mieliśmy martwego prezydenta. Lepiej by było dla Polski w sumie, gdyby go nie wybrali. Cytat:Co do efektów działalności wybitnych francuskich demokratów: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Emmanue...15110.htmlCzyli przyznajesz, że tekst o niekontrolowanym drukowaniu Euro z palca był wyssany. Cytat:Nie wydaje mi się aby była to genpacka propagandaNie każda krytyka Zachodu jest kremlowską/genpacką propagandą. Jednak porównywanie Europy z Rosją, w którym się dochodzi do wniosku, że w Rosji panuje większa wolność gospodarcza - już jest. Cytat:Chuja tam są w stanie poprowadzić.A jednak prowadzą. A nie tylko utrzymują się przy władzy, jak idole korsarzy.
18.10.2017, 20:45
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm zefciu napisał(a): Czyli przyznajesz, że tekst o niekontrolowanym drukowaniu Euro z palca był wyssany. Tak ![]() zefciu napisał(a): Nie każda krytyka Zachodu jest kremlowską/genpacką propagandą. Jednak porównywanie Europy z Rosją, w którym się dochodzi do wniosku, że w Rosji panuje większa wolność gospodarcza - już jest. Łoj, ale aż takiego czegoś nigdzie chyba nie stwierdziłem przecież...
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
19.10.2017, 10:10
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia zefciu napisał(a):Cytat:Co do efektów działalności wybitnych francuskich demokratów: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Emmanue...15110.htmlCzyli przyznajesz, że tekst o niekontrolowanym drukowaniu Euro z palca był wyssany. Wyssany? https://www.bankier.pl/wiadomosc/Banki-c...12702.html Na co oni liczą? Że pierdyknie asteroida i nikt nie zauważy? Ta lawina wisi nam nad głowami i dziwne, że jeszcze nie pierdyknęła.
19.10.2017, 10:53
zefciu
Unregistered
No to proszę wskazać alternatywną strategię, jaką zgodnie ze swoimi założeniami powinny się kierować banki centralne. Przypominam, że celem banków centralnych jest utrzymanie stałej, niskiej stopy spadku wartości pieniądza. Czy ww. banki tego celu nie osiągają?
19.10.2017, 11:40
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia zefciu napisał(a): No to proszę wskazać alternatywną strategię, jaką zgodnie ze swoimi założeniami powinny się kierować banki centralne. Przypominam, że celem banków centralnych jest utrzymanie stałej, niskiej stopy spadku wartości pieniądza. Czy ww. banki tego celu nie osiągają? Osiągają ale w horyzoncie krótkoterminowym. To tak, jakby budować coraz wyższą tamę przed naporem coraz wyższej wody. Przez jakiś czas się udaje ale jak pierdyknie, to będzie płacz i zgrzytanie zębów. http://biznes.onet.pl/wiadomosci/swiat/g...arow/2n2hc
19.10.2017, 12:09
zefciu
Unregistered Sofeicz napisał(a): Osiągają ale w horyzoncie krótkoterminowym.Dziwne. Chciałem napisać "jak Twoim zdaniem powinny się zachowywać banki centralne", a napisałem "daj mi piękną poetycką metaforę obecnego zachowania banków centralnych".
19.10.2017, 12:51
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Poezja poezją ale (wg mnie oczywiście) banki centralne powinny się zajmować tym, do czego zostały powołane czyli psim pilnowaniem bezpieczeństwa obrotu pieniężnego w tym technicznej podaży pieniądza.
A nie wirtualnym kreowaniem wzrostu poprzez wrzucanie na rynek wagonów pustych pieniędzy. Poezji ciąg dalszy - strzał heroiny też jest przez chwilę całkiem zarąbisty.
19.10.2017, 21:39
zefciu napisał(a): No to proszę wskazać alternatywną strategię, jaką zgodnie ze swoimi założeniami powinny się kierować banki centralne. Przypominam, że celem banków centralnych jest utrzymanie stałej, niskiej stopy spadku wartości pieniądza. Czy ww. banki tego celu nie osiągają? No to proszę wskazać dlaczego skoro są sankcje na Rosje i ogólnie ona jak to mówicie? upada bo tak mowi pkb itp bożki zefcia, to dlaczego realizowany w najlepsze jest Nord Stream 2, którego zniwelowanie byłoby szybkim pozamiataniem Rosji? Po co bawić się w propagandę o nic nieznaczących sankcjach? Zeby jakieś miernoty mogły o tym pisać na forach? Ogarnij sie chłopie.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
20.10.2017, 07:48
zefciu
Unregistered korsarz napisał(a): No to proszę wskazać dlaczego skoro są sankcje na Rosje i ogólnie ona jak to mówicie? upada bo tak mowi pkb itp bożki zefcia, to dlaczego realizowany w najlepsze jest Nord Stream 2Gramatyka powyższego zbitka słów jest problematyczna (ale to normalne u wszystkich ruskich pacynek, że zdolność wypowiadania się po polsku u nich powoli zanika). Domyślam się, że korsarz próbuje implikować, jakoby budowa NS2 łamała sankcje (a przecież nie łamie). Albo miała zapobiec upadkowi Rosji (musiałby to jakoś uzasadnić). Cytat:którego zniwelowanie byłoby szybkim pozamiataniem Rosji?Również wypadałoby to uzasadnić. Cytat:Po co bawić się w propagandę o nic nieznaczących sankcjach? Zeby jakieś miernoty mogły o tym pisać na forach?Ależ tak owszem - sankcje są po to, żeby korsarz mógł pisać na forach, że ich nie ma. Specjalnie po to zostały nałożone na Rosję. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości

Rzeczywiście, Watykan jest tworzony przez samych imigrantów, bo przyrost naturalny jest tam bardzo mały