To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izrael
W wojnie między Hamasem a Likudem raczej trudno mówić o moralnej wyższości którejś ze stron.
Sofeicz napisał(a): Problem polega na tym, że masakryczne obrazy zamordowanych maczetami dzieci i dekapitowanych ludzi przemawiają do wyobraźni bardziej niż rozjebanie całego kwartału miasta jedną rakietą nagrane z drona, gdzie wygląda jak bezosobowa demolka.
Nie wiem jaj w Polsce, ale w UK lecą reportaże z samego środka Strefy. Płaczące dzieci na gruzowiskach, trupy, przykryte całunami, rodzice płaczący nad zwłokami zabitych dzieci itp.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): W wojnie między Hamasem a Likudem raczej trudno mówić o moralnej wyższości którejś ze stron.
Sofeicz napisał(a): Problem polega na tym, że masakryczne obrazy zamordowanych maczetami dzieci i dekapitowanych ludzi przemawiają do wyobraźni bardziej niż rozjebanie całego kwartału miasta jedną rakietą nagrane z drona, gdzie wygląda jak bezosobowa demolka.
Nie wiem jaj w Polsce, ale w UK lecą reportaże z samego środka Strefy. Płaczące dzieci na gruzowiskach, trupy, przykryte całunami, rodzice płaczący nad zwłokami zabitych dzieci itp.
W polskiej telewizji tego chyba nie pokazują.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
kmat napisał(a): Nie wiem jaj w Polsce, ale w UK lecą reportaże z samego środka Strefy. Płaczące dzieci na gruzowiskach, trupy, przykryte całunami, rodzice płaczący nad zwłokami zabitych dzieci itp.

Mam w kablówce BBC News, Sky News, CNN, France24 i DW, i jakoś nie widziałem niewygodnych dla proizraelskiej narracji szczegółów.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Na litość boską, w BBC ciągle to leci.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Na litość boską, w BBC ciągle to leci.

Polska pato-telewizja i opinia publiczna wolą się ekscytować poszukiwaniem mordercy jednego dziecka (jakiegoś tam Borysa) niż śmiercią i cierpieniami bardzo wielu dzieci w Palestynie. "Bliższa koszula ciału"?
Odpowiedz
Dogłębnie wstrząsające są te wojenne obrazy. Tak dużo ofiar. W Palestynie tysiące zgonów. Dziesiątki tysięcy rannych. I współwinowajcą tego jest ten skurwiel Netanjahu, który śmie się jeszcze powoływać na biblijnego Izajasza... Poczuł dziejową misję zburzenia Strefy Gazy i zbudowania tam osiedli żydowskich?
Netanjahu swoimi "reformami" doprowadził do osłabienia kraju. Bibiemu zamarzyło się przejęcie sądów (Likud chciał, żeby zwykła większość Knesetu obalała wyroki Sądu Najwyższego), by mieć władzę absolutną i by nikt go już za korupcję nie skazał. W wyniku osłabienia kraju wielu speców od bezpieczeństwa odeszło z pracy, a społeczeństwo się mocno podzieliło i zdestabilizowało.
I kto wie? Być może sam Netanjahu przyzwolił na ataki Hamasu, by mieć pozwolenie wewnętrzne i międzynarodowe do ataku na Gazę.
Oczywiście Hamas też jest złem. Hamas i Likud to dwa nacjonalizmy walczące ze sobą o to, czyja krew i czyja wersja tego samego Boga będzie na wierzchu. Tutaj nie ma dobra - jest prymitywizm. Atak Hamasu na festiwal był bestialski. Setki morderstw, okaleczeń, gwałtów...
Strasznie odpychający bywa ten świat. Ciężko się do niego przywiązać.
I tylko tych wszystkich ofiar szkoda.
Odpowiedz
Szczerze myślałem że atak 7 października to klasyczny false flag i już byłem dosyć mocno przetrącony na ideologię #freepalestine.

Atak z paralotniami wydawał mi się mega nierealistyczny wszak najlepszy wywiad, najdroższa technologia wojskowa i zajebiście strzeżony mur a tu nagle paralotniarze i wojsko bezradne.

Jednak jak zobaczyłem to to pogląd mi się zmienił o 180 stopni
https://files.catbox.moe/e0ivjs.mp4

To Shania Louk , wspomniana w tym wątku.

Masakra. I najbardziej nie przeraża mnie hamas. Bardziej mnie przeraża tłum skandujących ludzi cywili którzy hamas popierają i wybrali na swoich przedstawicieli.

To powinno zobaczyć tysiące skandujących juleczek na ulicach z tęczowymi różwymi banerami freepalestine.
Odpowiedz
Cyrkon
Cytat:I najbardziej nie przeraża mnie hamas. Bardziej mnie przeraża tłum skandujących ludzi cywili którzy hamas popierają i wybrali na swoich przedstawicieli.
Jeśli odpowiednio długo traktujesz ludzi jak zwierzęta, to w końcu zaczynają się jak zwierzęta zachowywać.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Na litość boską, w BBC ciągle to leci.
Nie oglądajmy tego za dużo. Łatwo się wtedy przeciążyć i wzmóc Weltschmerz w sobie.
Odpowiedz
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/...dlenie.amp
"Izraelskie Ministerstwo Wywiadu zaleca przymusowe i trwałe przeniesienie 2,3 miliona Palestyńczyków, którzy mieszkają w Strefie Gazy na egipski Półwysep Synaj".
Odpowiedz
Cytat:"Izraelskie Ministerstwo Wywiadu zaleca przymusowe i trwałe przeniesienie 2,3 miliona Palestyńczyków, którzy mieszkają w Strefie Gazy na egipski Półwysep Synaj".
U nas podobne rozwiązanie przełożyło się na trwały pokój, więc kto wie, może i w Izraelu się uda…
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Pod warunkiem, że Egipt się zgodzi. A na to chyba się nie zanosi biorąc pod uwagę ostatnią demonstrację zbrojną.
Odpowiedz
Dammy
Cytat:Pod warunkiem, że Egipt się zgodzi. A na to chyba się nie zanosi biorąc pod uwagę ostatnią demonstrację zbrojną.
Obawiam się, że Izrael będzie mógł postawić Egipt przed faktem dokonanym. No bo co zrobi wojsko egipskie jak na granicę zaczną napierać setki tysięcy ludzi? Będą do nich strzelać? Wypowiedzą wojnę Izraelowi?
Odpowiedz
Tymczasem kolejny atak inraelski trafił w obóz uchodźców zabijając kilkadziesiąt osób, według ustaleń Palestyńczyków. Pewnie znowu to byli sami terroryści Hamasu. Zresztą nawet jeśli nie, to zginęli tylko dlatego, że zostali użyci jako żywe tarcze więc jest to usprawiedliwione. Czyli Izrael może zabijać z czystym sumieniem, tak długo jak mu się to będzie podobać.
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Cyrkon

Jeśli odpowiednio długo traktujesz ludzi jak zwierzęta, to w końcu zaczynają się jak zwierzęta zachowywać.

Weź nie pierdol. Nie ma żadnej znaczącej różnicy w traktowaniu przez Izrael tych Palestyńczyków na Zachodnim Brzegu i tych w Strefie Gazy. Tymczasem na Zachodnim Brzegu rządzi Fatah, w Strefie Gazy - Hamas. Na Zachodnim Brzegu nikt specjalnie Izraela nie atakuje (wprost przeciwnie, jak dochodzą słuchy, dostaje im się tak od osadników jak i rakietowo od hamasu i Hezbollachu), a Gaza, no właśnie. Swiadomość określa byt, nie na odwrót.

cyrkon napisał(a): Jednak jak zobaczyłem to to pogląd mi się zmienił o 180 stopni
https://files.catbox.moe/e0ivjs.mp4

To Shania Louk , wspomniana w tym wątku.

Masakra. I najbardziej nie przeraża mnie hamas. Bardziej mnie przeraża tłum skandujących ludzi cywili którzy hamas popierają i wybrali na swoich przedstawicieli.

To powinno zobaczyć tysiące skandujących juleczek na ulicach z tęczowymi różwymi banerami freepalestine.

To wideo jest dosyć stare, widziałem je krótko po 07.10. W międzyczasie odnaleziono dowód jej śmierci, o ile dobrze zrozumiałem w postaci części czaszki. (Kobieta notabene jest / była obywatelką Niemiec, ale tutejsze ministerstwa wzięło wodę w usta). Czy to było pre-mortem czy post-mortem, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że część ofiar z 07.10 było dekapitowanych czy palonych żywcem, odcinano tak oczy czy palce jak i wycinano dzieci, pardon, płody z ciężarnych kobiet. Część filmów kursujących w sieci pochodzi od samych, khem, zainteresowanych.

Dlatego proszę nie pierdolić z usprawiedliwianiem bestialstw tego dnia. To miało być bestialskie. Tak to zostało zaplanowane i przeprowadzone, nie ma w tym żandych "spontanicznych gniewów" czy "usprawiedliwionego zezwierzęcenia". Ruski jak gwałcili to, cytując Sapkowskiego, po cichu, tak żeby nikt nie widział. Tutaj było jawne bo miało być jawne, tak żeby świat widział. No i świat zobaczył.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Bert04
Cytat:Weź nie pierdol. Nie ma żadnej znaczącej różnicy w traktowaniu przez Izrael tych Palestyńczyków na Zachodnim Brzegu i tych w Strefie Gazy. Tymczasem na Zachodnim Brzegu rządzi Fatah, w Strefie Gazy - Hamas. Na Zachodnim Brzegu nikt specjalnie Izraela nie atakuje (wprost przeciwnie, jak dochodzą słuchy, dostaje im się tak od osadników jak i rakietowo od hamasu i Hezbollachu), a Gaza, no właśnie. Swiadomość określa byt, nie na odwrót.
Naprawdę uważasz, że gdyby Izrael z dnia na dzień zwinął z Zachodniego Brzegu swoje wojsko i policję, a zostawił tam swoich osadników, to by im włos z głowy nie spadł, bo przecież rządzi tam Fatah, a nie Hamas? Naprawdę myślisz, że gdyby radykalne palestyńskie organizacje miały na Zachodnim Brzegu taką samą swobodę do prowadzanie wymierzonej w Izrael działalności zbrojnej/terrorystycznej jaką od 2005 roku mają w Strefie Gazy, to mielibyśmy jakąkolwiek różnicę między tymi dwoma częściami Autonomii Palestyńskiej?
Cytat:Dlatego proszę nie pierdolić z usprawiedliwianiem bestialstw tego dnia. To miało być bestialskie. Tak to zostało zaplanowane i przeprowadzone, nie ma w tym żandych "spontanicznych gniewów" czy "usprawiedliwionego zezwierzęcenia".
A ktoś tu coś/kogoś usprawiedliwia?
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Lumberjack
Cytat:Ale co to za walka jeśli rzezasz jakichś cywili na festiwalu muzycznym, a potem chowasz się za kobietami i dziećmi? To czystej wody kurestwo.
Przypuszczam, że gdyby Hamas dysponował takim samym potencjałem technicznym i militarnym co Izrael to prowadziłby wojnę w sposób cywilizowany – zamiast rzezać ludzi na festiwalach po prostu grzebałby ich pod gruzami bombardowanych domów i szpitali, a chowałby się nie za dziećmi i kobietami tylko za czołgami i zasiekami. Oczko

No niestety racja.

Cytat:W skrócie : IDF zbombardował dziś gęsto zaludniony obóz uchodźców Jabalia, w Gazie. Jest co najmniej 400 zabitych i rannych
Rzecznik IDF przyznał że to IDF ( nie „rakieta Hamasu’) przyznał też, że wiedzieli że bombardują cywilów.

https://twitter.com/wszewko/status/1719455287172534571

Dlaczego za takie coś świat nie potępia Izraela? Gdyby ruskie Ukraińcom takie coś urządzili byłoby potępienie. Żydom można więcej.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Lumberjack
Cytat:No niestety racja.
Uważaj, bo zaraz zostaniesz antysemitą Oczko
Cytat:Dlaczego za takie coś świat nie potępia Izraela?
A to zależy jaki świat. Ten islamski przecież potępia.
Cytat:Gdyby ruskie Ukraińcom takie coś urządzili byłoby potępienie.
A gdyby Ukraińce takie coś urządzili Ruskim to też by było natychmiastowe i bezapelacyjne potępienie? Nie byłoby gadania, że to ruska propaganda, albo, że w sumie to straszne, ale wicie, rozumicie gdzie drwa rąbią tam i wióry lecą?
Cytat:Żydom można więcej.
Powiedziałbym raczej, że bliższa koszula ciału – więcej będziemy skłonni zawsze wybaczyć tym z którymi łatwiej nam się utożsamić.
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): A to zależy jaki świat.

No ten, który oficjalnie ceni Prawa Człowieka i takie tam inne pierdoły...

Dwa Litry Wody napisał(a): A gdyby Ukraińce takie coś urządzili Ruskim to też by było natychmiastowe i bezapelacyjne potępienie?

No... pomoc dla nich uwarunkowana jest tym, że mają się właśnie nie zachowywać jak ruscy.

Dwa Litry Wody napisał(a): Powiedziałbym raczej, że bliższa koszula ciału – więcej będziemy skłonni zawsze wybaczyć tym z którymi łatwiej nam się utożsamić.

Ja nie wiem z kim tu łatwiej. Jedni i drudzy budzą niesmak.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Im dalej w las, tym bardziej wygląda to na jakąś ustawkę. Że specjalnie pozwolono na rajd Hamasu, aby mieć pretekst do czystki etnicznej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości