To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Na kogo zagłosujesz w wyborach do Parlamentu Europejskiego 2024?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
KKW Koalicja Obywatelska
12.50%
2 12.50%
KKW Lewica
37.50%
6 37.50%
KKW Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe
18.75%
3 18.75%
KW Prawo i Sprawiedliwość
12.50%
2 12.50%
KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
18.75%
3 18.75%
KWW Bezpartyjni Samorządowcy - Normalna Polska
0%
0 0%
KW PolEXIT
0%
0 0%
Razem 16 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024 r. - na kogo zagłosujecie?
9 czerwca 2024 r., między godziną 7:00 a 21:00, w Polsce odbędzie się głosowanie, w którym Polacy wybiorą 53 posłów i posłanek do Parlamentu Europejskiego.

Na stronie Latarnika Wyborczego ukazał się test złożony z 25 pytań, na które odpowiedziały już komitety wyborcze biorące udział w wyborach europejskich:

https://latarnikwyborczy.pl/ankieta/

Jaki był Wasz wynik testu? Na kogo zagłosujecie?

PS Jeśli znacie podobne testy, podajcie linki, a dodam je w tym poście.
„Moja wizja przyszłości jest tak precyzyjna, że gdybym miał dzieci, udusiłbym je natychmiast”.

— Emil Cioran, „O niedogodności narodzin”
Odpowiedz
Na tego, który da mi jakiegoś fajnego fanta.
W poprzednich wyborach dostałem nasiona, opaskę i uścisk dłoni.
Teraz spodziewam się co najmniej smartfona Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
U mnie chyba już dawno nie było wyniku tak bardzo przeważającego na korzyść Lewicy.

[Obrazek: U6tEoKo.png]
„Moja wizja przyszłości jest tak precyzyjna, że gdybym miał dzieci, udusiłbym je natychmiast”.

Odpowiedz
sylogizm goryczy napisał(a): U mnie chyba już dawno nie było wyniku tak bardzo przeważającego na korzyść Lewicy.
U mnie to podobnie wyglądało. Niestety EPL i Renew tak bardzo uśmiechają się do konserwatywnego wyborcy, że w Polsce wyborca nieprawicowy w zasadzie nie może już zagłosować na cokolwiek, co nie jest Lewicą.
Odpowiedz
Lewica - 67%
KO - 57%
TD - 54%
Bezpartyjni - 41%
PIS - 33%
Konfa - 32%
PolExit - 27%

W sumie bez zaskoczenia. Chyba tak jak rzekł zefciu, w polityce europejskiej podbija mi Lewicę, bo w kraju niemal zawsze przodowało KO (choć z podobnym stosunkiem procentów).
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Odpowiedz
Lewica - 77%
KO - 63%
TD - 45%
Bezpartyjni - 35%
PIS - 30%
Konfa - 20%
PolExit - 17%
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Trzecia Droga - 62%
KO - 62%
PiS - 61%
Lewica - 60%
Bezpartyjni - 47%
Konfa - 46%
Polexit - 46%
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Konfederacja - 81 %
Polexit - 75 %
PiS - 70%
Bezpartyjni - 68 %
Trzecia Droga - 60%
Koailicja Obywatelska - 47 %
Lewica - 21 %

To dziwne, bo zawsze podobało mi się PiS a jeszcze lepiej Suwerenna Polska, Konfa wydawała mi sie korwinistyczna a tu więcej puktów niż na PiS,
trzeba się też przyjrzeć PolExitowi
Odpowiedz
Lewica - 81%
KO - 60%
3D - 43%
Bezp. Sam. i Kórwin - 32%
PiS - 31%
Konfa - 18%
Polexit - 18%

Lewica ma bardzo rozbudowany i nawet dobry program na Eurowybory. KO i 3D mają szczątkowe programy.

Komitety Kórwina i Żółtka to wyniki sporów personalnych w środowisko konfederacyjnym. Kórwina z Konfy wywalili, a Żółtka podobno rok temu w krakowiskich prawyborach Konfy (do Sejmu) oszukali, co skutkowało tym, że jedynkę Konfy w Krakowie zdobył przyboczny Mentzena - Berkowicz, a nie Żółtek.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Zdaje mi się, czy i na tym forum zainteresowanie wyborami do PE jest niewielkie?

Odpowiedz
65% Lewica
62 KO
57 TD
51 Bezpartyjni
48 PiS
45 Konta
45 Polexit

To wyszło mi znowu, że jestem lewakiem.

Moje odpowiedzi były proukraińskie, prounioeuropejskie, antyekologiczne, proaborcyjne i prohomosiowe.

sylogizm goryczy napisał(a): Zdaje mi się, czy i na tym forum zainteresowanie wyborami do PE jest niewielkie?

One chyba powszechnie nie kojarzą się ludziom z czymś ważnym.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): One chyba powszechnie nie kojarzą się ludziom z czymś ważnym.

Smutne to. Szczególnie, jeśli chodzi o ludzi młodych. Po pierwsze, dlatego że chyba nie zdają sobie sprawy z tego, jak duży wpływ mają decyzje PE na ich codzienne życie. Po drugie, dlatego że pozwalają ludziom starszym na układanie im świata, w którym to oni będą żyć. Bo czego jak czego, ale zdyscyplinowanego elektoratu skrajnej prawicy można pozazdrościć.

Odpowiedz
Lewica: 55%
Koalicja Obywatelska: 49%
Bezpartyjni: 43%
Trzecia Droga: 40%
PiS: 39%
Konfederacja: 38%
Ta ostatnia: 31%

Ale zapoznałem się z odpowiedziami komitetów na poszczególne kwestie i waham się między Bezpartyjnymi a Trzecią Drogą.
Pewnie ostatecznie zagłosuję na Trzecią Drogę, bo Bezpartyjni sprzymierzyli się z Korwinem-Mikke i wygląda na to, że są jak dla mnie jednak za bardzo eurosceptyczni.
Jeszcze pozostaje kwestia wyboru odpowiedniego kandydata z listy, ale nie wiem czy znajdę na to czas przed wyborami.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
sylogizm goryczy napisał(a): Zdaje mi się, czy i na tym forum zainteresowanie wyborami do PE jest niewielkie?
Niby jakoś tam rodacy mają świadomość demokratyczną /wysoka frekwencja w wyborach parlamentarnych/, ale niewolnicza, folwarczna natura chłopa pańszczyźnianego gdzieś w nich tkwi. Nie wybierają, a potem marudzą, że źle... Niewolnicy!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Neuro napisał(a): Lewica: 55%
Koalicja Obywatelska: 49%
Bezpartyjni: 43%
Trzecia Droga: 40%
PiS: 39%
Konfederacja: 38%
Ta ostatnia: 31%

Ale zapoznałem się z odpowiedziami komitetów na poszczególne kwestie i waham się między Bezpartyjnymi a Trzecią Drogą.
Pewnie ostatecznie zagłosuję na Trzecią Drogę, bo Bezpartyjni sprzymierzyli się z Korwinem-Mikke i wygląda na to, że są jak dla mnie jednak za bardzo eurosceptyczni.
Jeszcze pozostaje kwestia wyboru odpowiedniego kandydata z listy, ale nie wiem czy znajdę na to czas przed wyborami.

Ej. Komitet "Bezp. Samorz. - Normalna Polska w Normalnej Europie" na Eurowybory nie ma NIC A NIC wspólnego z komitetem Bertajnych Samorządowców, który startował do Sejmu. Komitet "Bezp. Sam. Norm. Pol. w Norm. Eur." to po prostu środowisko Kórwina wsparte przez pomniejszy plankton w rodzaju Bakuna. Kórwin po prostu ukradł nazwę "Bezp. Sam.", tak jak Mentzen ukradł tę nazwę na wybory samorządowe.

Żeby nikt się nie zdziwił, jak za kilka dni na debacie przewyborczej w TVP będzie Kórwin...

Bakun startujący z mazowieckiej jedynki u Kórwina jest stąd:
https://bezpartyjni.com/dla-mediow/
To powyższe coś to nie są Bezpartyjni Samorządowcy.
Bakun nie jest człowiekiem Przybylskiego i Raczyńskiego, tylko czasami był z nimi w sojuszu.
Zobaczcie sobie profil Bezpartyjnych Samorządowców na Facebooku - w ogóle nie popierają listy Kórwina.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a): Niby jakoś tam rodacy mają świadomość demokratyczną /wysoka frekwencja w wyborach parlamentarnych/, ale niewolnicza, folwarczna natura chłopa pańszczyźnianego gdzieś w nich tkwi. Nie wybierają, a potem marudzą, że źle... Niewolnicy!

„Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą – daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami”. (Cyprian Kamil Norwid)

Ayla Mustafa napisał(a): Ej. Komitet "Bezp. Samorz. - Normalna Polska w Normalnej Europie" na Eurowybory nie ma NIC A NIC wspólnego z komitetem Bertajnych Samorządowców, który startował do Sejmu.

Masz rację. Tak czy inaczej, ktokolwiek by to nie był — wiadomo, że słowo „bezpartyjni” to jedynie chwyt marketingowy, na który niestety wielu się nabiera.

Odpowiedz
9 czerwca nie będą miał fizycznej możliwości wzięcia udziału w wyborach, dlatego nie zagłosuję na nikogo. Pierwszy raz w życiu.
Widzę, że dużo tutaj zwolenników lewicy. Jeśli komuś z Was przyjdzie do głowy kontakt z biurem poselskim tego czy innego polityka lewicy to z góry uprzedzę, że to karkołomne zadanie przypominające rzucanie grochem o ścianę.
W tym roku napisałem do 4 różnych biur poselskich lewicy w mojej okolicy. Przedstawiłem się, określiłem temat rozmowy (absolutnie wygodny i niekontrowersyjny), chciałem umówić się na spotkanie. Choćby i w dalekim terminie. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, jak do studni. W swej naiwności błędnie sądziłem, że biura poselskie rzeczywiście czemuś mają służyć i jako takie mogą być kanałem łączności na linii poseł - obywatel.

Moje wyniki. Od lat podobnie.

Konfederacja - 80%
PiS - 71%
Trzecia Droga - 65%
PolExit - 65%
Bezpartyjni samorządowcy - 64%
Koalicja Obywatelska - 42%
Lewica - 30%
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Ja jadę na wybory do Leszna, by zagłosować na JSW.

To zgodne z interesem... moralnym. Tak.
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): W tym roku napisałem do 4 różnych biur poselskich lewicy w mojej okolicy. Przedstawiłem się, określiłem temat rozmowy (absolutnie wygodny i niekontrowersyjny), chciałem umówić się na spotkanie. Choćby i w dalekim terminie. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, jak do studni. W swej naiwności błędnie sądziłem, że biura poselskie rzeczywiście czemuś mają służyć i jako takie mogą być kanałem łączności na linii poseł - obywatel.

Przepraszam, ale czemu miała służyć ta rozmowa z najbardziej oddalonym od Twoich poglądów ugrupowaniem?
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Przepraszam, ale czemu miała służyć ta rozmowa z najbardziej oddalonym od Twoich poglądów ugrupowaniem?

Tematyka emisji komunikacyjnych (akustycznych) , aktualnych przepisów, itp.
Dlaczego miałem na tapecie akurat posłów lewicy?
Dlatego, że akurat w tym konkretnym przypadku jest to środowisko najbardziej zainteresowane taką tematyką. To prawda, że jestem daleko od formacji lewicowych, ale w niektórych, pojedynczych sprawach można być jednak bliżej niż dalej.

Drugi powód jest taki, że jest to formacja wchodząca w skład aktualnego rządu.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: