To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Na kogo zagłosujesz w wyborach do Parlamentu Europejskiego 2024?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
KKW Koalicja Obywatelska
12.50%
2 12.50%
KKW Lewica
37.50%
6 37.50%
KKW Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe
18.75%
3 18.75%
KW Prawo i Sprawiedliwość
12.50%
2 12.50%
KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
18.75%
3 18.75%
KWW Bezpartyjni Samorządowcy - Normalna Polska
0%
0 0%
KW PolEXIT
0%
0 0%
Razem 16 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024 r. - na kogo zagłosujecie?
Baptiste, uderz może do Łukasza Litewki. On się lubi zajmować takimi tematami. Patrz: sprawa tatrzańskich koni.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): 9 czerwca nie będą miał fizycznej możliwości wzięcia udziału w wyborach, dlatego nie zagłosuję na nikogo. Pierwszy raz w życiu.
Widzę, że dużo tutaj zwolenników lewicy. Jeśli komuś z Was przyjdzie do głowy kontakt z biurem poselskim tego czy innego polityka lewicy to z góry uprzedzę, że to karkołomne zadanie przypominające rzucanie grochem o ścianę.
W tym roku napisałem do 4 różnych biur poselskich lewicy w mojej okolicy. Przedstawiłem się, określiłem temat rozmowy (absolutnie wygodny i niekontrowersyjny), chciałem umówić się na spotkanie. Choćby i w dalekim terminie. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, jak do studni. W swej naiwności błędnie sądziłem, że biura poselskie rzeczywiście czemuś mają służyć i jako takie mogą być kanałem łączności na linii poseł - obywatel.

A próbowałeś może tego samego z biurami poselskimi posłów PiS lub Konfederacji? Przypuszczam, że wynik byłby podobny, jeśli nie taki sam. Szczególnie w przypadku spadochroniarzy, których i po prawej stronie nie brakuje.
„Moja wizja przyszłości jest tak precyzyjna, że gdybym miał dzieci, udusiłbym je natychmiast”.

— Emil Cioran, „O niedogodności narodzin”
Odpowiedz
Obstawiam skład debaty: Kierwiński, Zalewska, Kobosko, JSW, Berkowicz, Kórwin, Kwiatkowski z Polexitu.
Mielibyśmy spotkanie po latach.
[Obrazek: jkm.jpg]
PiS na debatę chyba wystawi Zalewską, bo PiS walczy o drugi mandat w okręgu dolnośląsko-opolskim, a stamtąd jest Zalewska.

JSW na debacie już potwierdzona na Tłitrze.
Odpowiedz
sylogizm goryczy napisał(a): A próbowałeś może tego samego z biurami poselskimi posłów PiS lub Konfederacji? Przypuszczam, że wynik byłby podobny, jeśli nie taki sam. Szczególnie w przypadku spadochroniarzy, których i po prawej stronie nie brakuje.

Przypuszczam, że masz rację i taki standard to raczej reguła aniżej wyjątek, jednakże pokusiłem się o taką próbę wyłącznie w przypadku lewicy. W konfederacji raczej nie ma gruntu na wypływanie z tematyką regulacji środowiskowych, a PiS już nie rządzi.

Ayla Mustafa - Dzięki, ale już po temacie. Chyba wyleczyłem się z "obywatelskości" i machnąłem ręką. Niestety nie jestem etatowym aktywistą na garnuszku jakiejś wpływowej fundacji czy stowarzyszenia. Oczko
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): Ayla Mustafa - Dzięki, ale już po temacie. Chyba wyleczyłem się z "obywatelskości" i machnąłem ręką. Niestety nie jestem etatowym aktywistą na garnuszku jakiejś wpływowej fundacji czy stowarzyszenia. Oczko

Nieraz upór popłaca. Weźmy takiego Kórwina - po ilu próbach wrócił do Sejmu? A właśnie. Po wielu.
Odpowiedz
Konfa i TD 66 i 65%, Bezpartyjni i Polexit 61% XD Najzabawniejsze jest to, że najczęściej odpowiadałem nie mam zdania i takie kwiatki wyszły. Do kitu ten test.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, jak do studni. W swej naiwności błędnie sądziłem, że biura poselskie rzeczywiście czemuś mają służyć i jako takie mogą być kanałem łączności na linii poseł - obywatel.

Biura poselskie są po to aby wyciągnąć kasę na ich prowadzenie i zatrudnić tam rodzinę i znajomych oraz wspierać partyjne wydarzenia organizowane w rejonie.
Ot to takie klubo-kawiarnie dla lokalnych działaczy Uśmiech Swego czasu pisałem do kilku czołowych posłów z mojego regionu w pewnej sprawie z różnych partii. Zero odpowiedzi.

Z tego co słyszałem jak się pójdzie tam osobiście i będzie odpowiednio długo głowę zawracać, to czasem poseł jak uzna, że mu się to opłaci zajmie się sprawą, lub chociaż będzie udawał, że się zajmuje. Ale ogólnie nastawienie w większości z nich jest takie, że najlepiej to by było jakby nikt nie przychodził. Pisać czy to tradycyjnie czy mailem nie ma sensu - mam wątpliwości czy ktokolwiek to w ogóle czyta.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):
Baptiste napisał(a): Zero jakiejkolwiek odpowiedzi, jak do studni. W swej naiwności błędnie sądziłem, że biura poselskie rzeczywiście czemuś mają służyć i jako takie mogą być kanałem łączności na linii poseł - obywatel.

Biura poselskie są po to aby wyciągnąć kasę na ich prowadzenie i zatrudnić tam rodzinę i znajomych oraz wspierać partyjne wydarzenia organizowane w rejonie.
Ot to takie klubo-kawiarnie dla lokalnych działaczy Uśmiech  Swego czasu pisałem do kilku czołowych posłów z mojego regionu w pewnej sprawie z różnych partii.  Zero odpowiedzi.

Z tego co słyszałem jak się pójdzie tam osobiście i będzie odpowiednio długo głowę zawracać,  to czasem poseł jak uzna, że mu się to opłaci zajmie się sprawą, lub chociaż będzie udawał, że się zajmuje. Ale ogólnie nastawienie w większości z nich jest takie, że najlepiej to by było jakby nikt nie przychodził.  Pisać czy to tradycyjnie czy mailem nie ma sensu - mam wątpliwości czy ktokolwiek to w ogóle czyta.
Czyli znów zadanie rodziny/szkoły - nie tej zreligiozowanej - uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć, czym jest świadomość obywatelska, odpowiedzialność za państwo, że bycie posłem to powinna być służba obywatelom itd. itp.
Ale w naszym skatoliczałym społeczeństwie to marzenie ściętej głowy - katabasy będą walczyć do ostatniego trupa, by nikt nie przejął od nich wpływu na ludzi, by nikt nie edukował społeczeństwa w sposób nowoczesny - ma być po staremu - przaśnie i zachowawczo, czyli beznadziejnie, jeśli chodzi o demokrację obywatelską. Dla nich nie ma nic groźniejszego niż świadomy demokratycznie obywatel - jeszcze taki będzie gotów /o, zgrozo!/ wybierać partie lewicowe, a te wiadomo, co u nas zrobią - już nasz Największy Nauczyciel Wszechczasów i Wszechnarodów dla niepoznaki nazywany Kremówkożercą albo Wojtyłą nauczał, że prawo kobiet do aborcji, związki partnerskie osób tej samej płci to zaraza gorsza niż grzebanie dzieciom w majtkach i cywilizacja śmierci.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Z tego co słyszałem jak się pójdzie tam osobiście i będzie odpowiednio długo głowę zawracać, to czasem poseł jak uzna, że mu się to opłaci zajmie się sprawą, lub chociaż będzie udawał, że się zajmuje. Ale ogólnie nastawienie w większości z nich jest takie, że najlepiej to by było jakby nikt nie przychodził. Pisać czy to tradycyjnie czy mailem nie ma sensu - mam wątpliwości czy ktokolwiek to w ogóle czyta.
Hah, tylko najpierw trzeba jakoś uniknąć pocałowania klamki. W przypadku każdego z czterech posłów nie znalazłem w internecie jakiejkolwiek informacji dotyczącej dni i godzin otwarcia biura. Tylko telefon i kontakt email. Domyślam się, że przez większość czasu drzwi takiego biura są zamknięte, a przy dużej dozie szczęścia może trafi się na jakiegoś poselskiego znajomka, ale nie na samego posła. W mojej miejscowości mieszka poseł, którego biuro znajduje się zupełnie w innym województwie, ponad 300 km od jego domu. A on w tym domu rzeczywiście mieszka, a nie tylko bywa. Nie wiem co za tym stoi, ale pewnie startował z takiego a nie innego okręgu to mu tam na potrzeby wyborów biuro zrobili. Domyślam się, że łatwiej wygrać na loterii niż akurat go tam z marszu utrafić.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Myślę, że mamy tutaj przykład żołnierza, który próbuje iść do generała ze strategią poprowadzenia kolejnej bitwy. Próbujesz ominąć łańcuch dowodzenia, dlatego możesz co najwyżej pocałować klamkę.
Odpowiedz
Jak nie wpuszczają drzwiami, to trzeba wejść oknem. Język
Odpowiedz
Ktoś tu obejrzał debatę prócz mnie? Język Moje wnioski.
1. Żółtek zrobił wokół siebie szum. Może ten punkcik w wyborach Konfie skubnie. Żółtek jest przydatny do skubania od Konfy.
2. Budka ujdzie. Trzymał poziom.
3. Szydło wnerwiająca.
4. Pan od Bezpartyjnych Kórwinów do zapomnienia jak Maj kilka miesięcy temu.
5. JSW dobrze. Mowa końcowa świetna. Przemiłe było podziękowanie za wspomożenie "spragnionych" uchodźców z Ukrainy (pojechała biblijnie jak jakaś Joanna D'Arc, heh).
6. Kobosko lawirował w ramach eurorealizmu. Dość zręcznie.
7. Berkowicz jechał Kórwinem z dawnych czasów. Nie bez powodu to tzw. "Ksero Krula".

Debatę wygrali JSW i Żółtek. Tylko tak na inne sposoby.
Odpowiedz
Ogólnie debata w klimatach "ja będę pieprzyć od rzeczy a wy polemizować ze mną nie na temat". Żółtek jak zwykle jak menel. Budka, Sheuring-Wielgus i Kobosko dosyć nijacy. Szydło, Berkowicz i Wach - mi nie podeszli, ale nie o mój głos walczą. Ogólnie jedyne pozytywne wrażenie to prowadzące.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Obejrzałem jeszcze debatę Onetu. Dużo wyższy poziom. każdy oddelegowany wypadł lepiej od swojego partyjnego odpowiednika z debaty TVP.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Nie wiem gdzie to wrzucić, ale że to część kampanii wyborczej Sośnierza do Europarlamentu niech będzie tutaj:

"Randomowa laska z ulicy masakruje prawaka" Duży uśmiech

https://www.youtube.com/watch?v=rOa64HnaUNk&t=2506s
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Zaraz lewacy będą walczyć z tym że człowiek ma dwie ręce, bo jest gdzieś zaburzenie że komuś wyrosła trzecia ;-)
Odpowiedz
Jeżeli komuś wyrosła by trzecia ręka teza że wszyscy ludzie mają najwyżej dwie ręce okazałaby się nieprawdziwa.
Odpowiedz
U człowieka istnieją 2 płcie biologiczne. Istnieją też zaburzenia rozwoju płciowego. Żeby zaburzenia nazywać osobnymi płciami, to już jedynie ideologizacja biologii.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Jeżeli komuś wyrosła by trzecia ręka teza że wszyscy ludzie mają najwyżej dwie ręce okazałaby się nieprawdziwa.

Jeśli ktoś ma 1 lub 0 rąk, nie znaczy że nie możemy powiedzieć ze normalny człowiek ma dwie ręce. A i trzecia ręka może się zdarzyć,  np. niecałkowicie wchłonięty bliźniak
Odpowiedz
No i podobnie jest z płcią. Są osoby u których funkcjonuje to binarnie, są też osoby u których z różnych powodów nie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości