To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Na kogo zagłosujesz w wyborach do Parlamentu Europejskiego 2024?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
KKW Koalicja Obywatelska
12.50%
2 12.50%
KKW Lewica
37.50%
6 37.50%
KKW Trzecia Droga Polska 2050 Szymona Hołowni – Polskie Stronnictwo Ludowe
18.75%
3 18.75%
KW Prawo i Sprawiedliwość
12.50%
2 12.50%
KW Konfederacja Wolność i Niepodległość
18.75%
3 18.75%
KWW Bezpartyjni Samorządowcy - Normalna Polska
0%
0 0%
KW PolEXIT
0%
0 0%
Razem 16 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024 r. - na kogo zagłosujecie?
No. Kórwiniści trochę mocniej odstręczali kobiety. Tutaj wierny fan Kórwina:
[Obrazek: Messenger-creation-95931525-9dd1-476a-92...3b1e1a.jpg]

Tutaj ostrzeżenie dla cieszącej się Koalicji Obywatelskiej:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...f,79cfc278

I Stankiewicz uwypuklił ciekawą sprawę - jeżeli Kaczyński będzie chciał podebrać głosy Konfie, to będzie musiał przesuwać się ku skrajnej prawicy. Tu jest problem Kaczyńskiego. Przesuwając się mu skrajności, będzie zrażał bardziej miękki elektorat.

Late poll jeszcze gorszy!
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Ta... W Late poll Trzecia droga straciła kolejny procent. To musiało zaboleć.

A tak oddały głosy kobiety na Konfederację i Lewicę

[Obrazek: 8JTzuSQ.jpeg]
Odpowiedz
Najnowszy late poll jeszcze "lepszy". TD to już nie Trzecia Droga, tylko "Tango Down".
Odpowiedz
Wygląda na to, że do Europarlamentu z Lewicy wchodzą Biedroń, Śmiszek i Scheuring-Wielgus, czyli elita frakcji Wiosna. Ogółem to też wynik wyborczy Lewicy i struktura jej wyborców przypominają Wiosnę z 2019 roku. Lewica już nie ma zbytnio tradycyjnych przyczółków SLD. Nastąpiła "wiosennizacja". Elektorat to teraz geje, ateiści, artyści i inni mocni postępowcy. Oczko
JSW do tego Europarlamentu to się wczołgała ledwo.
Działacz mniejszości śląskiej i były wiosennik Kohut osłabił mocno Lewicę na Śląsku swym startem w ramach KO. Razemek Konieczny walnął badziewny wynik.

Lewica miałaby 4 mandaty, gdyby nie wydaliła Kohuta.

A widzicie: moja leszczyńska turystyka wyborcza pomogła JSW zdobyć mandat. Z kolei Prezydent Duda zagłosował w Ostrowie Świętokrzyskim, by jego kolega z harcerstwa - Kolarski - zgarnął mandat i okazało się, że jednak Kolarski mandatu nie bierze (bierze popularna lokalnie Maląg). Wynik meczu: ja - 1 Duda - 0. Oczko Język

Z tego co widzę, końcowe wyniki to remis na szczycie z leciuteńkim wskazaniem na KO. Sygnał alarmowy dla Koalicji 15 Października robi głośne "ijo ijo".

Do Europarlamentu wchodzi też mała grupka ludzi Morawieckiego: Buda, Müller i Dworczyk. Weszli z dalszych miejsc.

Bocheńskiemu słabo poszło. Wyprzedziła go Gosiewska i prawie wyprzedził go Kaleta. Bardzo się zdziwię, jeżeli PiS wystawi Tobiasza w wyborach prezydenckich.
Odpowiedz
Poszukujacy napisał(a): Wygrana RN to dobra wiadomość dla Polski, bo będą przeciwwagą dla NIemiec
Według Poszukującego „przeciwwaga dla Niemiec” znaczy tyle co „sojusznik najbardziej polakożernej niemieckiej Partii”. Widać, że narracja „Polacy powinni się cieszyć z dobrych wyników putinternu, bo będzie przeciwwagą” będzie teraz snuta, choć nie ma ona żadnego sensu.
Odpowiedz
Ostatnio międzynarodówka narodowców się trochę pokłóciła. Francuscy nacjonaliści i ci niemieccy mają jednak ze sobą na pieńku przez II WŚ.
https://www.dw.com/en/french-far-right-n...a-69144718

Ale tak. Szukanie w antyunijnej i putinolubnej Le Pen jakiejś pomocy to ciężki błąd z polskiej perspektywy.

W Parlamencie Europejskim przetrwała na kolejne lata chadecko-socjaldemokratyczno-liberalna większość. Nie trzeba dokooptować Zielonych do koalicji dla większości. Zero zaskoczenia.

Zajączkowska-Hernik z Konfy w okręgu warszawskim zdobyła lepszy wynik niż z Bocheński. Jak Bocheńskiego PiS wystawi za rok w wyborach prezydenckich, to będę mieć ubaw.
Odpowiedz
Ayla Mustafa napisał(a): Ostatnio międzynarodówka narodowców się trochę pokłóciła. Francuscy nacjonaliści i ci niemieccy mają jednak ze sobą na pieńku przez II WŚ.
https://www.dw.com/en/french-far-right-n...a-69144718
Zajebiście. Ale to mi przypomina na razie spory między „nogami” Konfederacji. Jak ID się rozpadnie, to uznam, że można przestać ich uważać za sojuszników.
Odpowiedz
Co do gambitu Macrona - jak Macronowi nie sposoba się nowy parlament, to za rok znów będzie mógł go rozwiązać.
Odpowiedz
Oficjalnie:

Koalicja Obywatelska 37,06%
Prawo i Sprawiedliwość 36,16%
Konfederacja 12,08%
Trzecia Droga 6,91%
Lewica 6,3%

Według mnie porażka obecnie rządzących. Taki wynik przy demobilizacji wschodu. W sumie to PiS i Konfederacja mogłyby rządzić i to z dużą przewagą. Przy takim wyniku bo Trzecia Droga nawet nie przekroczyła progu 8%.

[Obrazek: podzial.png]
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
I frekwencja: 40%. Nawet zdemobilizowany wschód nie wypełniłby luki w tejże w porównaniu do wyborów październikowych. A więc, owszem - wschód się zdemobilizował, ale elektorat rządzących również nie poszedł w takiej masie jak podczas wyborów parlamentarnych (choć pewnie lepiej jak w samorządowych). Dlatego nie przekładałbym obecnych wyników na październik, bo to samo robiono w przypadku samorządowych i też wychodziły kwiatki. To były trzy, zupełnie różne głosowania.

Poza tym, wybory europejskie mają jeszcze w sobie coś specyficznego w stosunku do pozostałych - są, moim zdaniem, najbardziej "ideologiczne". 5 lat temu PIS dostał turbo po filmie Sekielskich, teraz poszła fala związana z sytuacją na granicy, która też, mimo wszystko, podreperowała wynik PIS i doładowała Konfederację. Ta druga zgarnęła jeszcze część zawiedzionych pisowców i część Trzeciej Drogi, i mamy to co mamy.

Ja, póki co, podchodzę do tego ze spokojem. KO wreszcie ma argument, że może pokonać PIS, a sam Tusk nieco ostudzi zapędy swoich koalicjantów w kontekście ich wyników. Jarosław, po kwietniowej euforii i potwierdzeniu swojego przywództwa, znów wpadł w dołek. Teraz ponad rok do wyborów prezydenckich, gdzie KO już ma sprawdzonego kandydata (czy na niego ostatecznie postawi to inna inszość), podczas gdy PIS musi w końcu się określić. Konfederacja ma swój eurodebiut, zobaczymy jaką zbudują pozycję, bo może się okazać, że twardo ostatnie się ino część braunowa ze względu na wybryki swojego bożka. Co do Lewicy i TD się nie wypowiem, bo przykro kopać leżącego - niech wstaną, wyliżą rany i zastanowią się czego właściwie chcą, szczególnie żólto-zieloni.
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Odpowiedz
Cieszy, że finalny wynik Konfederacji, to ponad 12%, gdyż wczoraj Kraśko i spółka w TVNie nawijali "Konfederacja 11%". Nie wiem co to za lewacka matematyka, żeby wynik 11,9% z exit poll zaokrąglać do 11, także sprawiedliwość matematyczna zwyciężyła Duży uśmiech
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Cieszy, że finalny wynik Konfederacji, to ponad 12%
Co prawda nadal nie wiemy, czemu ma nas to cieszyć i dla kogo będzie Konfederacja „opozycją”. Ale rozumiem, że Hans się cieszy i chce nam przekazać po prostu wiadomość że się cieszy. Bez żadnego konkretnego komentarza politycznego.
Odpowiedz
To dość normalne, że ludzie się cieszą dobrym wynikiem popieranego przez siebie ugrupowania. Mnie to akurat nie cieszy, ale rozumiem tę radość i wyrażanie jej.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a): To dość normalne, że ludzie się cieszą dobrym wynikiem popieranego przez siebie ugrupowania.
Oczywiście. Ale takie popieranie z czegoś powinno wynikać. I przecież Hans wyżej napisał, że istnieje jakieś uzasadnienie dla tego popierania, bo Konfa ma być opozycją. Tylko że nie wiadomo, dla kogo i dlaczego akurat Konfa najlepiej się do tego celu nadaje.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): Oczywiście. Ale takie popieranie z czegoś powinno wynikać.

Napisałeś tak jakby to był pierwszy wpis Hansa na forum, a Ty nie znasz jego przekonań i nie wiesz, że w największym stopniu to właśnie to ugrupowanie jest im bliskie. Gdyby np. taki Ayla Mustafa musiał się tłumaczyć z każdej, krótkiej „cieszynki” związanej z Joanną Wielgus to wątki polityczne stałyby się mniej czytelne. Czyżbyś stosował profilowanie rasowe gdzie to Hans jest tym czarnym z getta?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): Gdyby np. taki Ayla Mustafa musiał się tłumaczyć z każdej, krótkiej „cieszynki” związanej z Joanną Wielgus
Gdyby Ayla napisała, że się cieszy, bo… i tu wstawiła jakieś uzasadnienie, które moim zdaniem nie ma sensu, to postąpiłbym tak samo — zadał pytanie, co ma na myśli. Ponieważ Ayla nie uważa mnie za podczłowieka, kontakt z którym jej uwłacza, to podejrzewam, że by mi odpowiedziała i tak by się to skończyło.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): Gdyby Ayla napisała, że się cieszy, bo… i tu wstawiła jakieś uzasadnienie, które moim zdaniem nie ma sensu, to postąpiłbym tak samo — zadał pytanie, co ma na myśli. Ponieważ Ayla nie uważa mnie za podczłowieka, kontakt z którym jej uwłacza, to podejrzewam, że by mi odpowiedziała i tak by się to skończyło.
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Twoje pytania czasami mają charakter żądania tłumaczenia się ze swoich poglądów, a to bardzo zniechęca do odpowiedzi. Dla mnie jest to czasami bardzo ewidentne w przypadku znaczących różnic między Tobą a rozmówcą, W przypadku Ciebie i Ayli raczej taki ton by się nie pojawił.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
Iselin napisał(a): To dość normalne, że ludzie się cieszą dobrym wynikiem popieranego przez siebie ugrupowania.
Oczywiście. Ale takie popieranie z czegoś powinno wynikać. I przecież Hans wyżej napisał, że istnieje jakieś uzasadnienie dla tego popierania, bo Konfa ma być opozycją. Tylko że nie wiadomo, dla kogo i dlaczego akurat Konfa najlepiej się do tego celu nadaje.

Przecież to jest dziecinnie proste. Konfa jest w domniemaniu opozycją do samej Europy jako idei. Jak jej duchowy przywódca Krul, znany z porównań UE do ZSRR. Tak jak Nigel Farage dla UK.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
bert04 napisał(a): Przecież to jest dziecinnie proste. Konfa jest w domniemaniu opozycją do samej Europy jako idei. Jak jej duchowy przywódca Krul, znany z porównań UE do ZSRR. Tak jak Nigel Farage dla UK.

Akurat tutaj polemizowałbym czy większość wyborców Konfederacji jest za wyjściem z UE. Ja na przykład nie jestem.

Polska to nie UK.

Ugrupowanie POLEXIT zdobyło 0,25%.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Akurat tutaj polemizowałbym czy większość wyborców Konfederacji jest za wyjściem z UE. Ja na przykład nie jestem.

Ale chyba się zgodzisz, że 100% jest eurosceptycznych? Przy czym jedni są zwolennikami wyjścia, inni konfederalizacji (w przeciwieństwie do dominującej ideologii federalizacji), trzeci będą tylko marudzić na mierzenie ogórków i normy ekologiczne.

Cytat:Polska to nie UK.

Ugrupowanie POLEXIT zdobyło 0,25%.

Popełniłem większy tekst <1> o charakterze polskiej polityki. Partie monotematyczne zawsze będą przegrywać z partiami większymi, które zawierają te tematy. Założę się, że gdyby wydzielić sub-frakcję POLEXIT-u w Konfie, to miałaby więcej niż tylko te 0,25% wyżej.

<1> https://ateista.pl/showthread.php?tid=15...#pid784650
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości