W sumie ten filmik można by rozwinąć o wasze wypowiedzi. Samospełniająca się przepowiednia.
|
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
|
|
10.06.2024, 14:18
10.06.2024, 14:35
zefciu
Unregistered Hans Żydenstein napisał(a): W sumie ten filmik można by rozwinąć o wasze wypowiedzi.W jaki sposób? Przecież ani bert, ani ja nawet nie należymy do jakichś szczególnie wrażliwych mniejszości. Fakt, że bert twierdzi, że nie spotkał się z problemem przewrażliwionych snołflejków już go czyni takim snołflejkiem? Fakt, że ja uważam, że problem przewrażliwionych snołflejków jest mniej istotny niż tyrania „normalności” już mnie czyni snołflejkiem? Czy może uważasz, że stwierdzenie o kimś „to nie ludzie” ma dokładnie ten sam kaliber, co wspomnienie weganinowi o serze?
10.06.2024, 15:09
Patrzcie jak się nakręca, jak w filmiku
10.06.2024, 15:19
zefciu napisał(a):Hans Żydenstein napisał(a): W sumie ten filmik można by rozwinąć o wasze wypowiedzi.W jaki sposób? Przecież ani bert, ani ja nawet nie należymy do jakichś szczególnie wrażliwych mniejszości. Mów za siebie. Ja tam jestem migrantem w kraju, który właśnie wzmocnił pozycję partii anty-imigranckich. Choć można tu zaznaczać, że część z moich współziomków uważa się za przedstawicieli tej "lepszej migracji", przez co niektórzy Polacy głosują na AfD, przeciw tej "gorszej migracji". Cytat:Fakt, że bert twierdzi, że nie spotkał się z problemem przewrażliwionych snołflejków już go czyni takim snołflejkiem? Sofizmat freudiański. Fakt, że zaprzeczasz tezie A świadczy o tym, że wspierasz tezę A. Można go stosować konkretnie w kwestiach psychologicznych, jak i ogólniej w każej kombinacji. "Nie widzisz propagandy LGBT? To tylko świadczy o tym, jak daleko wpłynęła na ciebie propaganda LGBT, że już jej nie widzisz"
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
10.06.2024, 15:26
zefciu
Unregistered bert04 napisał(a): Mów za siebie. Ja tam jestem migrantem w kraju, który właśnie wzmocnił pozycję partii anty-imigranckich. Choć można tu zaznaczać, że część z moich współziomków uważa się za przedstawicieli tej "lepszej migracji", przez co niektórzy Polacy głosują na AfD, przeciw tej "gorszej migracji".Co świadczy o tym, że obecnie Polacy w Niemczech nie czują się prześladowaną mniejszością. A to że mogą zacząć nią być, jak się wiatr historii odwróci, to inna sprawa. Bo główny problem jest właśnie w tym, że każdy może. Bo w państwie, w którym wszyscy są niebiescy wkrótce jasnoniebiescy zaczynają uciskać ciemnoniebieskich. Dlatego ja osobiście wolę żyć w społeczeństwie, w którym jakieś tam dziwolągi się „za bardzo panoszą”, czy „niepotrzebnie” się „obnoszą” z czymś tam, niż w takim, w którym to ja jestem dziwolągiem, przed którym trzeba ochronić większość.
10.06.2024, 15:39
zefciu napisał(a): Co świadczy o tym, że obecnie Polacy w Niemczech nie czują się prześladowaną mniejszością. Między "nie czują" i "nie są" jest wiele stanów pośrednich. Dosyć popularne jest myślenie, żeby nie czuć się ofiarą należy identyfikować się ze sprawcą. Stąd spora liczba tutejszych polonusów (tak ci "z pochodzeniem" jak i bez) stara się udawać rodowitych niemców. Ironia losu jest taka, że odwrotnie niż u Rosiewicza, polskie dziewczyny przy dziecku mówią po niemiecku. Nie, nie wszystkie, ale spora część. Cytat:A to że mogą zacząć nią być, jak się wiatr historii odwróci, to inna sprawa. Zydzi 90 lat temu też czuli się w pełni zintegrowani. A potem, wiadomo. Cytat:Bo główny problem jest właśnie w tym, że każdy może. Bo w państwie, w którym wszyscy są niebiescy wkrótce jasnoniebiescy zaczynają uciskać ciemnoniebieskich. Dlatego ja osobiście wolę żyć w społeczeństwie, w którym jakieś tam dziwolągi się „za bardzo panoszą”, czy „niepotrzebnie” się „obnoszą” z czymś tam, niż w takim, w którym to ja jestem dziwolągiem, przed którym trzeba ochronić większość. Trochę podobne do mojej zmiany ideolo. I przyznaję, że trochę na nią wpłynąłeś, tzn. od czasu, jak zauważyłem u Ciebie pewne przesunięcie ideowe sam zacząłem kwestionować niektóre rzeczy przyjmowane jako "aksjomaty". Przedtem też robiłem w niektórych sprawach i bez tego, ale to był jakby kolejny etap tego rozwoju.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
11.06.2024, 00:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2024, 00:44 przez Hans Żydenstein.)
lumberjack napisał(a): A już na pewno "mainstreamowym" twierdzeniem w tamtych latach było, że uciekają głównie kobiety z dziećmi. A już wtedy na filmikach i zdjęciach widać było głównie młodych facetów. I to chyba właśnie wtedy gdy się to "wydało" rozpoczęła się dodatkowa narracja, że jeśli już rzeczywiście jednak faceci są tymi uchodźcami, to na pewno są to lekarze, prawnicy etc. Dzisiaj w TVNie widziałem jak jakiś typ z KO mówił, że zmieniła się struktura szturmujących granicę i teraz są to specjalni do tego przystosowani mężczyźni ![]() Ciekawe jaki teraz film nakręciłaby Holland.
11.06.2024, 06:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2024, 06:25 przez DziadBorowy.)
Hans Żydenstein napisał(a): Ciekawe jaki teraz film nakręciłaby Holland. A czy z jej wypowiedzi po przejęciu władzy przez PO wynika w jakikolwiek sposób, że nakręciłaby inny? Akurat ona i Ochojskka to chyba jedyne osoby wśród celebrytów, które nagle nie ucichły w sprawie tego co się dzieje na granicy. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
11.06.2024, 13:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2024, 13:50 przez Hans Żydenstein.)
W sumie, to myślę, że teraz nie nakręciłaby żadnego filmu, żeby nie szkodzić swojej ulubionej formacji.
Spójrzmy jak zmieniła się narracja Tuska. W 2021 roku Tusk nazywał szturmujących granicę "biednymi ludźmi, którzy szukają swojego miejsca na ziemi" : https://www.youtube.com/watch?v=xtDulQ14no8 Tymczasem po przejęciu władzy są to "zorganizowane grupy młodych mężczyzn 18-30 lat" https://www.youtube.com/watch?v=_N_5qYJKffI&t=603s Nowa narracja powiela się u innych POwców jak Borys Budka "migrantów i osoby które szukają schronienia zastąpiły zorganizowane grupy młodych mężczyzn" : https://youtu.be/NdC7z0tFEHg?t=258
11.06.2024, 14:38
zefciu
Unregistered Hans Żydenstein napisał(a): Nowa narracja powiela się u innych POwców jak Borys Budka "migrantów i osoby które szukają schronienia zastąpiły zorganizowane grupy młodych mężczyzn"No cóż. Muszę tutaj przyznać, że wierzyłem iż istnieje w PO pewna granica obrzydliwości i robienia głupa z wyborcy. I że ta granica zostaje tutaj przekroczona.
11.06.2024, 23:28
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia zefciu napisał(a): No cóż. Muszę tutaj przyznać, że wierzyłem iż istnieje w PO pewna granica obrzydliwości i robienia głupa z wyborcy. I że ta granica zostaje tutaj przekroczona. Spójrz na to z innej strony. Tusk głupi nie jest. Wie, że rządzi krajem w połowie ksenofobicznym i dlatego musi wytrącać karty z rąk ksenofobów. Stąd małym kosztem wchodzi w pisowskie buty. Mądry Książę. Inna rzecz, że głupi Putin & Co. robi mu laskę wysyłając osiłków z kacapskimi paszportami, którzy nawet już się nie kryją za kobietami i dziećmi.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
12.06.2024, 06:21
Hans Żydenstein napisał(a): W sumie, to myślę, że teraz nie nakręciłaby żadnego filmu, żeby nie szkodzić swojej ulubionej formacji. No tak. Ale bowiem każdy kto przez ostatnie 8 lat nie powielał narracji PIS jest fanatycznym zwolennikiem PO. Tak samo, PISowska propaganda, że ten film był motywowany politycznie była na tyle intensywna, że niektórym nie przyjdzie do głowy, że po prostu tak nie było. Gdyby Holland nie chciała szkodzić PO to teraz siedziała by cicho zamiast krytykować Tuska za to co dzieje się na granicy. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
12.06.2024, 08:32
zefciu
Unregistered Sofeicz napisał(a): Wie, że rządzi krajem w połowie ksenofobicznym i dlatego musi wytrącać karty z rąk ksenofobów.Ale w ten sposób nie wytrąca, bo wszyscy, zarówno ksenofobi, jak i ludzie popierający prawa człowieka widzą, że ta narracja jest szyta grubymi nićmi. Cytat:Stąd małym kosztem wchodzi w pisowskie buty.No. I to mnie właśnie martwi. Bo o ile czołowi symetryści przesadzają, to rzeczywiście w wielu sprawach za mało się zmieniło od „odsunięcia od władzy”. zefciu napisał(a):Sofeicz napisał(a): Wie, że rządzi krajem w połowie ksenofobicznym i dlatego musi wytrącać karty z rąk ksenofobów.Ale w ten sposób nie wytrąca, bo wszyscy, zarówno ksenofobi, jak i ludzie popierający prawa człowieka widzą, że ta narracja jest szyta grubymi nićmi. Jak taka taktyka wychodzi, widzę właśnie w Niemczech. CDU wchodzi w buty narodowców, czym wzmacnia ksenofobiczną narrację w społeczeństwie. W obecnych wyborach zabrała trochę głosów partiom bardziej progresywnym. Jednocześnie utraciła głosy na rzecz partii bardziej antyimigranckich (AfD) lub anty-ukraińskich (BWS). Procesy polityczne w społeczeństwach nie są statyczne, takie sianie wiatru kończy się zbieraniem burzy.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
12.06.2024, 09:43
zefciu
Unregistered bert04 napisał(a): Jak taka taktyka wychodzi, widzę właśnie w Niemczech. CDU wchodzi w buty narodowców, czym wzmacnia ksenofobiczną narrację w społeczeństwie.A wcześniej widzieliśmy to w UK-u, gdzie Torysi weszli w budy UKIP-u. Tylko że tam operacja się z politycznego punktu widzenia udała — udało się zjeść UKIP, spełnić marzenia ksenofobów o brexicie i dopiero teraz zanosi się na utratę władzy.
12.06.2024, 09:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2024, 09:57 przez Hans Żydenstein.)
Sofeicz napisał(a): Spójrz na to z innej strony. Tusk zachowujący się jak PiS? Genialne!!! Ten Tuskowy fanatyzm mnie przeraża. Po drugiej stronie to musi wyglądać tak samo. DziadBorowy napisał(a): Gdyby Holland nie chciała szkodzić PO to teraz siedziała by cicho zamiast krytykować Tuska za to co dzieje się na granicy. Bardzo wyważona ta krytyka.
12.06.2024, 10:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2024, 21:56 przez DziadBorowy.
Powód edycji: literówki
)
Hans Żydenstein napisał(a): Bardzo wyważona ta krytyka. Zważywszy na to, że większośc wypowiedzi Holland z końcówki rządów PIS to były jej odpowiedzi na bezprecedensowy hejt na nią ze strony środowisk prawicowych to nie dostrzegam aby w znaczącym stopniu lżej oceniała działania nowej władzy. A tak na marginesie. Jak już jest autentyczny film znad granicy pokazujący jak polskie służby przerzucają nieprzytomną kobietę na stronę białoruską (co prawda nie nad płotem ale przez otwór w płocie) ktoś z prawej strony panią Holland przeprosił? "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
12.06.2024, 21:16
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Sofeicz napisał(a):zefciu napisał(a): No cóż. Muszę tutaj przyznać, że wierzyłem iż istnieje w PO pewna granica obrzydliwości i robienia głupa z wyborcy. I że ta granica zostaje tutaj przekroczona. Taki ksenofobiczny ten kraj że jak nagle pojawiło się 1.5 mln uchodźców z Ukrainy, obcych, nieznanych ludzi... to kompletnie nic się nie stało. A warto też przypomnieć że duża część tych ludzi została przez Polaków przyjęta do swoich własnych domów i mieszkań.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
12.06.2024, 21:31
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64 Dołączył: 01.2009 Reputacja: 60 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany Sofeicz napisał(a):Wie, że rządzi krajem w połowie ksenofobicznym...Skąd się ta ksenofobia wzięła?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
12.06.2024, 21:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2024, 21:36 przez DziadBorowy.)
@Lumber
Jak definiujesz "nic się nie stało"? Regularnie rosną nastroje antyukraińskie w Polsce. Wg policji rośnie też liczba ataków na Ukraińców motywowanych narodowością. Ostatnio w Łodzi jakiegoś chłopaka z Ukrainy zabili. Z ogólnonarodowego zrywu, gdy Polacy przestraszeni Rosyjską agresją przyjmowali Ukraińców do domów niewiele zostało. A należy pamiętać, że Ukraińcy są dość podobni do nas. Ksenofobia oznacza strach przed obcym. Jak tam wygląda stosunek Polaków do osób o ciemniejszym kolorze skóry? Bo według badań bazujących na ankietach niby nie jest najgorzej. Natomiast bazując na tym co da się słyszeć w codziennych rozmowach, oraz po odsetku Polaków którzy chcieliby aby służby strzelały do osób na granicy mam pewne wątpliwości czy ludzie w tych ankietach odpowiadają tak jak myślą czy tak jak im się wydaje, że wypada. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości