To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
lumberjack napisał(a): Nie jestem zatrwożony islamskim ekstremizmem. Ja się ich nie boję, ja ich nie lubię i gardzę islamem. I nie chcę żadnego zabijania. Chcę tylko aby nie wpuszczać byle kogo. Chcę szczelnych, strzeżonych granic. Chcę takiej polityki jaką prowadzi Australia i sensownej polityki imigracyjnej. Wiem, że Australii łatwiej, ale my też możemy. Jeśli Polsce brakuje ludzi, to możemy, patrząc na błędy Zachodu, uniknąć jakichś bezsensownych zamieszek poprzez selektywne przyjmowanie tych, którzy będą dobrze współgrać z naszym społeczeństwem.
W Australii czy Nowej Zelandii zamachy przeprowadzali ludzie wyznający skrajnie prawicowe teorie spiskowe na muzułmanach. Przecież nie należy winić za to tych ostatnich.   

Cytat:Ale ja nie chcę porównywać jakichś islamskich ekstremizmów. Mogę przytoczyć przykłąd wahabitów, ale mi nie chodzi tylko o nich. Chodzi mi o zwykły islam zwykłych spoko ludzi, z którymi ty czy Dziad Borowy żyliście. Chodzi o to, że od lat ci zwykli spoko ludzie niezmiennie i tak samo nienawidzą gejów. Jest to problem islamskiego ekstremizmu czy po prostu islamu samego w sobie?

To jest problem wielu ludzi, Polaków również. Są muzułmanie którym geje nie przeszkadzają i Polacy (i to niemało) którym przeszkadzają. Traktujesz imigrantów inną miarą niż współobywateli. 

Cytat:No i znowu źle mnie rozumiesz. Szmatogłowi nie niszczą naszej cywilizacji. Oni niszczą każdą cywilizację i kulturę. Polecam na twitterze konta Irańczyków, którzy deklarują się jako Persowie i są apostatami, którzy totalnie nie identyfikują się z islamem, za to opisują jak islam zniszczył perską kulturę.
Zresztą nie wiem czy pamiętacie ISIS - przecież tam gdzie panowało ISIS tam zniszczono grobowce, cmentarze, posągi które były na liście zabytków UNESCO. I to jest właśnie islam w praktyce.
A najwięcej muslimów zabijają muslimy. Sunnici rzezają szyitów. I to jest świat islamski, cywilizacja islamska w praktyce.
Ale gdzie jest ISIS teraz? Jeśli ktoś jest zagrożeniem dla naszej cywilizacji to ruscy którzy kulturowo należą do chrześcijaństwa, jakby na to nie patrzeć.
Odpowiedz
Politpoprawna Ikea wyjaśniona. Korporacja otrzymała nominację do Biologicznej Bzdury Roku 2024 :

https://www.facebook.com/totylkoteoria/p...Vm9RMfVs1l

Najbardziej mnie rozbawiła ta bzdura z "homoseksualizmem" jako czymś obraźliwym, bo się kończy na -izm. Czy ateizm jest chorobą?
Odpowiedz
Jakby co to pamiętam, żeby odpowiedzieć, ale póki co chciałem poruszyć jedną kwestię, a mianowicie czarnych lesbijek Uśmiech

Oglądaliście już gwiezdnowojennego Akolitę?

Moja teoria okazała się jak zawsze trafna.

Musieli oczywiście wsadzić lesbijki i serial zbiera ostre cięgi. Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że w ostatnim odcinku są naprawdę fajne sceny walk, które warto obejrzeć. Ogólnie spoko są efekty specjalne.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Musieli oczywiście wsadzić lesbijki i serial zbiera ostre cięgi. Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że w ostatnim odcinku są naprawdę fajne sceny walk, które warto obejrzeć. Ogólnie spoko są efekty specjalne.
Czyli tak — są rzeczy fajne w tym serialu. Są kiepskie. Są osoby, którym się bardzo podoba. Są takie, którym się nie podoba. A poza tym w serialu (jak w praktycznie każdym dzisiaj) jest jakaś reprezentacja jakiejś mniejszości.

Teraz, aby udowodnić, że „teoria jest jak zawsze trafna” pozostaje stworzenie kreatywnej narracji według której jeśli komuś się coś w serialu nie podoba, to jest to przez lesbijki, a jak się jednak podobał, to nie miało to nic wspólnego z lesbijkami.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): A poza tym w serialu (jak w praktycznie każdym dzisiaj) jest jakaś reprezentacja jakiejś mniejszości.

Teraz, aby udowodnić, że „teoria jest jak zawsze trafna” pozostaje stworzenie kreatywnej narracji według której jeśli komuś się coś w serialu nie podoba, to jest to przez lesbijki, a jak się jednak podobał, to nie miało to nic wspólnego z lesbijkami.

No właśnie, jeżeli wszystkie nieomal seriale tak mają, to teoria może się gonić. GoT i jego spin-off HoD mają od groma kolorów i orientacji, nie pamiętam, czy kombinacja "czarna lesbijka" już była, ale to kwestia czasu. A ludzie uwielbiają nowy serial. A stary kochali do momentu, aż autorzy nie spieprzyli scenariusza (i to nie przez dorzucanie czarnych lesbijek).

Przypomina mi to jako żywo dyskusje, czy gry komputerowe zawierające przemoc powodują, że dzieci w USA strzelają w szkołach. W sytuacji, kiedy każde dziecko na całym świecie ma jakąś grę zawierającą jakąś przemoc, tak wśród sprawców jak i wśród ofiar, tak w USA jak i w Szwecji.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Politpoprawna Ikea wyjaśniona. Korporacja otrzymała nominację do Biologicznej Bzdury Roku 2024 :

https://www.facebook.com/totylkoteoria/p...Vm9RMfVs1l

Najbardziej mnie rozbawiła ta bzdura z "homoseksualizmem" jako czymś obraźliwym, bo się kończy na -izm. Czy ateizm jest chorobą?

Dlaczego używać terminu ateizm? Czy jeśli ktoś nie uprawia sportu nazywa się asportowcem?
A gdy ktoś nie wierzy w krasnoludki, nazywa się akrasnoludkowcem...
Czy potrzebujemy się określać jako ateiści, a może proponujecie inną nazwę. Lepsza już jest 'niewierzący'.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Pewnie gdyby 90% ludzi uprawiało sport w społeczeństwie, to powstałby taki termin jak asportowiec.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Politpoprawna Ikea wyjaśniona.
Dziwnie piszesz „blogger, który kiedyś walczył z szurią, a obecnie został szurem nie lubi Ikei”.

Cytat:Najbardziej mnie rozbawiła ta bzdura z "homoseksualizmem" jako czymś obraźliwym, bo się kończy na -izm. Czy ateizm jest chorobą?
No nie. Ale ateizm jest poglądem filozoficznym. A homoseksualność nie jest. Więc jest zrozumiałe, że niektórym użycie tej końcówki nie pasuje.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): Czyli tak — są rzeczy fajne w tym serialu. Są kiepskie. Są osoby, którym się bardzo podoba. Są takie, którym się nie podoba.

Tak można by napisać o praktycznie każdym serialu, filmie, utworze muzycznym, książce, obrazie etc. I w sumie można o nich wszystkich przestać dyskutować jeśli tak się stawia sprawę.

Moim zdaniem coś jednak jest na rzeczy jeśli taki Szogun zbiera wchuj pozytywnych opinii, a taki Akolita wchuj negatywnych.

Nie są sobie równe te seriale. Jeden jest lepszy, jeden gorszy. W jednym położono nacisk na fabułę i grę aktorów, a w drugim chuj z fabułą i grą aktorów - ważne aby wcisnąć wątek zgodny z polityczną poprawnością.

zefciu napisał(a): Ale to nie jest mój postulat. Mój postulat brzmi raczej „krytykujmy ochujenie, a nie estetykę, w której to ochujenie jest sprzedawane”. Bo jak będziemy krytykować mizoginię, homofobię i fundamentalizm to dostanie się tak samo salafitom, jak wyznawcom Jordana Petersona przecież.

A to tylko salafici są homofobami? Toż to jakiś skrajny fundamentalizm islamski, a przecież w UK co drugi muslim jest homofobem, a nie przypuszczam aby co drugi był salafitą...

zefciu napisał(a): Już gdzieś odpowiadałem na to pytanie — przez wprowadzenie dla sportowców wyczynowych wymogu fizycznej tranzycji z okresem karencji.

Co to dokładnie oznacza? Czekamy aż facet czujący się kobietą stanie się na tyle słaby fizycznie aby móc konkurować z biologicznymi kobietami? Jak to zmierzyć, ocenić, zbadać?

zefciu napisał(a): Przy czym nadal uważam, że jeśli weźmiemy pod uwagę to, na co zwrócił uwagę Hans, że nawet cispłciowe kobiety nie są „bezpieczne” i mogą być wykluczone z kobiecych zawodów, to ów „problem” jest mocno wydumany.

Mocno wydumane jest bagatelizowanie tego problemu. Jeśli tylko dominującą polityką będzie polityka bagatelizująca ten problem to skończy się ona równie "pozytywnie" co polityka bagatelizująca falę uchodźców z Afryki i Bliskiego Wschodu.

Iselin napisał(a): Ja tak nieśmiało zwrócę uwagę, że jednak uczelnie mają.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Uniwersytet_Jordański

Ok, przyjełem do wiadomości i przyznaję, że palnąłem głupotę.

zefciu napisał(a): Nawet Kabul posiada działającą uczelnię ze świeckimi kierunkami:
https://ku-edu-af.translate.goog/ps/%DA%...r_pto=wapp

A mają jakieś politechniki?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Tak można by napisać o praktycznie każdym serialu, filmie, utworze muzycznym, książce, obrazie etc. I w sumie można o nich wszystkich przestać dyskutować jeśli tak się stawia sprawę.
No ale istnieją utwory, co do których istnieje jakiś tam consensus, że są generalnie dobre, lub generalnie kiepskie. Ty w jednym zdaniu piszesz, że Akolita „zbiera cięgi” i że Tobie się podoba.

Cytat:A to tylko salafici są homofobami?
No nie. Tacy np. baptyści też.

Cytat:Co to dokładnie oznacza? Czekamy aż facet czujący się kobietą stanie się na tyle słaby fizycznie aby móc konkurować z biologicznymi kobietami? Jak to zmierzyć, ocenić, zbadać?
No obecna praktyka jest taka, że się mierzy poziom testosteronu. Co prawda ta praktyka pozwala też wykluczyć czasem ciskobiety, ale wydaje się ona sprawiedliwa z czysto sportowego punktu widzenia.

Cytat:Mocno wydumane jest bagatelizowanie tego problemu. Jeśli tylko dominującą polityką będzie polityka bagatelizująca ten problem to skończy się ona równie "pozytywnie" co polityka bagatelizująca falę uchodźców z Afryki i Bliskiego Wschodu.
Ale nikt nie mówi, ani nie mówił, że należy bagatelizować falę uchodźców. Spór toczy się o to, jak z tym problemem się obchodzić. Chochoł.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Pewnie gdyby 90% ludzi uprawiało sport w społeczeństwie, to powstałby taki termin jak asportowiec.
Problem w tym, że u nas to 90% to tylko liczba ochrzczonych.
Liczba chodzących do kościoła na szczęście spada - i to powinien być dla nas wyznacznik. A tu nie ma 90%
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):
Hans Żydenstein napisał(a): Pewnie gdyby 90% ludzi uprawiało sport w społeczeństwie, to powstałby taki termin jak asportowiec.
Problem w tym, że u nas to 90% to tylko liczba ochrzczonych.
Liczba chodzących do kościoła na szczęście spada - i to powinien być dla nas wyznacznik. A tu nie ma 90%

Ale kiedyś było, słowa od tak nie wyparują. Gdyby kiedyś 90 % społeczeństwa uprawiało sport, a po pewnym czasie tylko 50%. to zapewne słowo asportowiec dalej by istniało.
Odpowiedz
Ostatnio viralem stało się nagranie rozmowy z ukrytej kamery z Senior Vice Presidentem z Disneya, niejakim Michaelem Giordano :

https://twitter.com/JamesOKeefeIII/statu...4946883901

Generalnie Michael myślał, że jest na randce z dziewczyną i wygadał się, że w Disneyu jest niepisana zasada niezatrudniania białych ludzi na stanowiska kierownicze. Mówił też, że sam nie ma szans na awans, bo jest biały. Całe nagranie trwa ok. 20 minut.

https://www.filmweb.pl/news/Nowy+wizerun...%22-156192

O Disneyu i jego politycznej poprawności pisałem już jakiś czas temu: https://ateista.pl/showthread.php?tid=75...#pid784369
Odpowiedz
Oczywiście jeśli czarny by na randce stwierdził, że jego niezadowalająca kariera wynika z tego, że jest czarny, to Hans by tak samo wierzył mu na słowo Uśmiech
Odpowiedz
A czy ty Zefciu dajesz wiarę słowom tego pracownika?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): A czy ty Zefciu dajesz wiarę słowom tego pracownika?
A czy to ważne, czy daję? Przecież nie powołuję się na czyjkolwiek autorytet. Śmieszy mnie jednak, gdy słyszę, że przedstawiciel zarządu jednego z największych korpo jojczy na randce, że jest dyskryminowany rasowo. Jest to raczej dowód na to, co uprzywilejowanie robi ludziom z banią.

Pytanie, czy istnieje taki poziom żenady, przy którym nie można być autorytetem światowej prawicy zdaje się retoryczne.
Odpowiedz
zefciu napisał(a): A czy to ważne, czy daję? Przecież nie powołuję się na czyjkolwiek autorytet. Śmieszy mnie jednak, gdy słyszę, że przedstawiciel zarządu jednego z największych korpo jojczy na randce, że jest dyskryminowany rasowo. Jest to raczej dowód na to, co uprzywilejowanie robi ludziom z banią.

Uważasz, że ze skurwysyństwem w pracy mogą się spotykać wyłącznie malutcy i tylko oni mają prawo dochodzić swoich praw? To ciekawe w kontekście akcji „me too” i bogatych aktorek. Kiedy poruszanie danej problematyki staje się jojczeniem a kiedy jojczenie nie występuje?
Ponawiam pytanie - czy tak po ludzku wierzysz w słowa tego człowieka? Czy wierzysz w to, że był świadkiem sytuacji, o których mówił, czy może uważasz, że z jakiegoś powodu są to kłamstwa? Pytam z ciekawości.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): A czy ty  Zefciu dajesz wiarę słowom tego pracownika?

Ale po co zdawać się na wiarę, wystarczy popatrzeć jak wygląda szefostwo Disneya:
https://thewaltdisneycompany.com/about/#leadership

Całkiem białe i męskie jak dla mnie.
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): Uważasz, że ze skurwysyństwem w pracy mogą się spotykać wyłącznie malutcy i tylko oni mają prawo dochodzić swoich praw? To ciekawe w kontekście akcji „me too” i bogatych aktorek. Kiedy poruszanie danej problematyki staje się jojczeniem a kiedy jojczenie nie występuje?

Jojczenie występuje, kiedy jojczy biały facet. Jojczenie nie występuje kiedy jojczy kobieta Uśmiech
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Kolejna taśma, tym razem nagrany zostal Sohrab Makker (Walt Disney Television's Director of Production/Finance):
https://twitter.com/JamesOKeefeIII/statu...4681824318

Według niego ktoś kto nie jest Żydem, nie ma szans dostać pozycji CFO - (Chief Financial Officer)

Powiedział też, że DIsney na siłę wpycha różnorodność gdzie się da, co sprawia że produkcje tracą na autentyczności i nie podoba się to widowni.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości