Zencognito napisał(a):Wszystko zmierza w kierunku wprowadzenia prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych i prywatyzacji Służby Zdrowia.
Niestety nie wydaje mi się. Od I wojny, światowy poziom opodatkowania stale wzrasta (a nielicznymi wyjątkami).
Zencognito napisał(a):Amerykanie bardzo źle na tym wyszli ("Sicko" Michael Moore).
Amerykanie niczego nie prywatyzowali, bo nigdy nie mieli państwowej (niewolniczej) służby zdrowia, na szczęście. "Dziwnym" trafem sytuacja pogarsza się od wprowadzenia (początkowo dla niewielkiej liczby obywateli) owej służby w latach, o ile dobrze pamiętam, 70. Prawdopodobnie wynika to z faktu, iż system refundacji jest tak zorganizowany, że podwyższa koszty dla obywateli nieubezpieczonych.
Co do służby państwowej to zdaje się Athei opisywał w innym temacie swoje doświadczenia z nią. W pełni go popieram, jeśli chce się zostać żywym, trzeba się trzymać z dala od państwowych szpitali.
Zencognito napisał(a):lobby wielkich firm i korporacji.
Popieram, ale to nie jest kapitalistyczne. Wolny rynek zakłada polipolistyczną strukturę rynku (wiele małych firm). A już wpływ przedsiębiorstw na rząd to interwencjonistyczna farsa, nie kapitalizm. Kto w latach '20 zakazał marihuany ? Nikt inny, jak koncern DuPont, zaś narkotyczne działanie było przykrywką - chodziło o dobicie konkurencji produkującej tani papier z konopi.
Zencognito napisał(a):więc można powiedzieć że nie uciekają z USA tylko dlatego ze nie mają za co
Kubańczycy uciekają do USA na tratwach z opon i drzew, chyba nie są drogie. W drugą stronę takich nie widać.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.