To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„DEMOKRACJA TO RZĄDY HIEN NAD OSŁAMI”
Avx napisał(a):Demokracji tyczy się to jeszcze bardziej, jest tylko 5 lat, trzeba jak najszybciej potworzyć urzędów i wepchnąć tam kogo trzeba na jak najdłużej.
Ale władza się zmieni, starych się wykopie i wejdą nowi. Można nawet w tej fazie przejściowej wyrzucić więcej starych. A w monarchii (niedemokracji) łańcuch powiązań jest już zbyt silny.

Avx napisał(a):
- ||| - napisał(a):Liberalizm rządzącym przynosi tylko "satysfakcję".
Nie, państwo jest bogatsze i potężniejsze.[/quote
Nie, z zamożności państwa korzyści odkoszą głównie obywatele. Władca nawet najbiedniejszego państwa i tak może być bajecznie bogaty, nie potrzebuje do tego liberalizmu.

Avx napisał(a):USA roku 1980 było stabilniejsze od ZSRR. Nie ze względu na demokrację, tylko bogactwo, gdyby rządził król albo była jakaś inna forma kapitalistycznej władzy, zasada byłaby ta sama.
A kto powiedział, że to bogactwo nie zawdzięcza właśnie demokracji?

Avx napisał(a):Możesz mnie uświadomić, jak władzę powiększa obowiązkowość ubezpieczeń, obowiązek zapinania pasów w samochodach, prohibicja narkotykowa (to wręcz mi obniża wpływy podatkowe) i tym podobne absurdy ?
Wszystkie te zabiegi mają właśnie na celu zwiększenie wpływów podatkowych. Z prohibicją narkotyków to jest taka popularna teoria spiskowa mówiąca o tym, że mafia płaci rządzącym, by nie legalizowali dragów. A więc władza ma z tego zakazu zysk Uśmiech

Avx napisał(a):? To już - z czysto egoistycznego punktu widzenia - bardziej opłacałoby mi się wprowadzić 10 procentowy VAT i przelewać sobie całe dochody z niego na nowe pałace. Zyski dla mnie wyższe niż przy tworzeniu zbędnej biurokracji i ochron socjalnych, gospodarka się nadal rozwija, zaś wraz z jej rozwojem wpływy do mojego skarbca rosną
Pewnie tak. Ale ludzie myślą raczej krótkoterminowo. Np PKB pc w państwie wynosi 10 000 $ Teoretycznie bardziej opłacałoby się zrobić podatek 10% by gospodarka rozwijała się w tempie 10% i po kilkudziesięciu latach mieć z jednego obywatela już nie 1000 $, ale 5 tys., bo PKB pc sięgnąłby 50 tys $. Tylko, że te 5 tys. państwo może ściągać już od obywatela od samego początku nakładając 50% podatek. Owszem, na dłuższa metę nie będzie to opłacalne, ale czy komuś by się chciało czekać kilkadziesiąt lat? Aha, i z tych 50% kilkanaście procent by przeznaczali na socjal, by ludzie nie umierali (z żywego jest przecież większy zysk)
Rząd nie rozwiązuje problemów, on je finansuje
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
„DEMOKRACJA TO RZĄDY HIEN NAD OSŁAMI” - przez - ||| - - 11.01.2008, 19:18
„DEMOKRACJA TO RZĄDY HIEN NAD OSŁAMI” - przez Roy Batty - 23.01.2008, 20:48

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości