powinieneś dostać
Wypisali się z Kościoła
a po tym:
normalnie się we mnie zagotowało
biedny???
Wypisali się z Kościoła
Cytat:Tak jak Paweł z Opola, mieszkaniec Hesji, który rocznie płaci na Kościół ok. 2 tys. euro. - Nie podoba mi się to, tym bardziej, że moje pieniądze nie idą na moją parafię, tylko są centralnie dzielone. Ale płacę, bo boję się restrykcji. I tego, że mnie nie pochowają po katolicku, i tego, że moje dziecko nie będzie mogło pójść do komunii. Wracamy niedługo do Polski, nie chcę komplikować sobie życia - twierdzi.norma. haracz i tyle.
a po tym:
Cytat: Ewa też wspomaga Kościół w Polsce. - Bo jest biedny, w przeciwieństwie do niemieckiego - ucina.
normalnie się we mnie zagotowało
biedny???
Cytat: Tylko na ziemiach zachodnich i północnych Kościół kat. odzyskał od państwa polskiego (po roku 1989) ok. 160 tys. ha gruntów – o ok. 5 tys. ha więcej, niż miał przed II wojną światową! (porównaj Dorota Zielińska, „Zarobki Pana Boga”, „NIE” nr 9/2002). Można więc przyjąć, że ze swych posiadłości na tylko tych ziemiach Kościół weźmie za ten rok 9 187 000 euro.a reszta polski? a szmal z nieruchomości? a kościelne inwestycje? a mamona budżetowa (ile tego szacowali? na 5 mld?)? ci ludzie naprawdę mają mózgi jak owieczki...