Większość filmów "familijnych" prod. USA zasysa i to mocno. Wszelkie te "Uwolnić orkę", dalsze ciągi "Kevina" (pierwsze części są OK), "Beethoveny" itp. A już największym chłamem z tej kategorii są najnowsze filmy "Disneya" - piszę to w czudzysłowiu, bo nie chce mi się pomieścić w głowie, że pod tym nazwiskiem i znakiem firmowym produkuje się obecnie tak straszliwe i płytkie gówna jak "High School Musical", "Wskakuj", "Johny Kapakała", "Lilo i Stich" i in.
Polacy wzięli się ostatnio za masowe kręcenie "komedii romatycznych" - na wiosnę ma ich wejśc na ekrany jednocześnie z 5. I jeszcze jako początki zapowiadały się nieźle ("Nigdy w życiu") to cała reszta.... to zwykłe siano. Przewidywalne w każdym calu filmiki, z całą masą aktualnych przebojów w soundtracku, z praktycznie tą samą ekipą aktorską, sceną erotyczną typu amerkańskiego (dwie głowy w kadrze) mniej więcej około 47 minuty filmu i tymi samymi plenerami i klimatem (Wa-wa, środowisko wydawców, młodych menedżerów, biznesmenów itp). Ja tam tego nie mogę oglądać.
O polskich serialach jeszcze napiszę.
Polacy wzięli się ostatnio za masowe kręcenie "komedii romatycznych" - na wiosnę ma ich wejśc na ekrany jednocześnie z 5. I jeszcze jako początki zapowiadały się nieźle ("Nigdy w życiu") to cała reszta.... to zwykłe siano. Przewidywalne w każdym calu filmiki, z całą masą aktualnych przebojów w soundtracku, z praktycznie tą samą ekipą aktorską, sceną erotyczną typu amerkańskiego (dwie głowy w kadrze) mniej więcej około 47 minuty filmu i tymi samymi plenerami i klimatem (Wa-wa, środowisko wydawców, młodych menedżerów, biznesmenów itp). Ja tam tego nie mogę oglądać.
O polskich serialach jeszcze napiszę.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)