Cytat:Z pewnością nie wszyscy, jednak Polacy są tacy w ogromnej większości.
Ja tam nie wiem. Zbyt małą liczbę Polaków znam. A ci ,których znam smutni raczej nie chodzą.
Cytat:Jacku, w Polsce bezrobocie jest ogromne - dla zdobycia pracy ludzie gotowi są zrobić dosłownie wszystko, zapominając o "tradycyjnych" wartościach jak prawdomówność, honor itp...
Oficjalnie bezrobocie jest rzeczywiście ogromne. Co do honoru - zależy jak rozumiesz to pojecie. Bliska jest mi koncepcja etyki sytuacyjnej, uważam, że nie każde kłamstwo jest złe. Wszystko zależy od kontekstu, okoliczności. To samo ze zdobywaniem pracy.
Cytat:Dla mnie niezwykle. Polacy nie są szczerzy - nie wiedzą w co wierzą i dają mamić się Watykanowi.
Cytat: Według danych Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego, 91 proc. Polaków wierzy w istnienie Boga, 72 proc. w niebo, dwie trzecie w zmartwychwstanie, a 41 proc. w piekło. Poprawną wiedzę o Chrystusie, Bogu i człowieku, posiada niewiele ponad jedna czwarta.http://www.tygodnik.com.pl/numer/277335/metel.html
To znaczy ni mniej ni więcej, że Polacy mają własne zdanie odmienne od dogmatów. Czy to jest złe, że myślą samodzielnie? I to też świadczy o kiepskich metodach mamienia Polaków. Gdyby byli skuteczni mamieni to
ich zdanie o różnych elementach religii byłoby takie samo jak zdanie kościoła.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1...45521.html
Cytat:Co roku z polskich kościołów ubywa 400 tys. Polaków.
Czy to jest ten twój powód do zmartwień?

Cytat:Zdecydowanie. Szczerość jest dla mnie jedną z ważniejszych wartości, po której oceniam ludzi.
Ja nie lubię szczerości. Nawet (albo szczególnie) wobec przyjaciół. Wolę mówić im tylko to co mi się w nich podoba. Gdybym w porywach swej szczerości zaczął wytykać wszystkie ich wady (a każdy przecież jakąś ma) to co to by komu dało? Lubię moich przyjaciół i nie widzę powodu by być wobec nich bardzo szczerym.
To powiedzenie mi się najbardziej podoba:
"Nie wierzę przyjaciołom, kiedy proszą abym był z nimi szczery. Jak szczerość może być warunkiem przyjaźni? Przysięgam prawdę i kłamie możliwie najlepiej" Camus
Cytat:Jacku, z czego ja się mam cieszyć? Cieszyłbym się gdyby z tymi ludźmi można było normalnie porozmawiać i wymienić poglądy, a większość Polaków zaszywa się w swoim dogmatyźmie i NIE POZWALA się z niego wyprowadzić.
Nie mogą się zaszyć w dogmatyzmie, bo nie znają dogmatów

Cytat:Jeśli z tym nie walczą i wydają zdrowie swoich obywateli na pastwę losu to owszem.
A to Polska z tym nie walczy? Wydawało mi się, że złapano kolesiów co robili tamtą stronkę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać