avidal napisał(a):Chcesz powiedziec, że Heller stał sie katolikiem z powodu wrodzonej bystrości umysłu?
No cóż... Nie można tego wykluczyć

Cytat:To znaczy , że co jakis czas chodzisz na spędy wiernych do tzw. domu bożego, gdzie padasz na kolana i powtarzasz po trzykroć "moja wina , moja wina, moja bardzo wielka wina". Czym sie różnisz od moherów, których tak krytykujesz, oprócz ucieczki w wyrafinowane, autorskie interpretacje tego, jak byc powinno.
Hmm a czym avidal rózni się od Trofima Łysenki? Albo od proroka Raela?
Cytat:Uzasadniasz sens idei Boga stałością praw matematyki, fenomenem zdolności analitycznych ludzkiego umysłu - zatem Twój Bóg wciąż pozostaje Bogiem Od Luk, tak jak i Bog Hellera.
Nie, poniewaz to nie jest luka. Wszechświat na skale kosmologiczną z jednej strony i kwantową z drugiej jest matematyczny. I umysł człowieka jest matematyczny. Co łączy te dwa zjawiska?
Flaufly
Cytat:archimedes został zamordowany, a niewiele mu brakowało. gdyby zginął newton, kto wie jakby się losy nauki i europy potoczyły. Przypuszczam, że losy współczesnej nauki nie zależały od pojedynczej osoby. Gdyby zginął Newton wydaje mi się, że mógłby go zastąpić Laplace i kilku innych. Ogólnie, wydaje mi się, że dziura po Newtonie byłaby szybko załatana. Tym co wydaje mi się decydujące w rozwoju nauki to "klimat intelektualny".
Otóz to. Newtona mogli zastapić inni uczeni, zarówno z jego pokolenia jak i młodsi. Tak samo Einsteina, czy choćby Kopernika. Natomiast Archimedesa nie miał kto zastąpić. Nawet jakby nie zginął w oblężeniu, to przecież i tak był już stary. Zmarłby 2-3 lata później i historia i tak by się potoczyła tak samo
Darkiwater jest wniebowzięty, że przeczytał książkę Lucio Russo, ale niewiele z niej zrozumiał. (proto)Nauka hellenistyczna upadła włąsnie z powodu braku zapotrzebowania społecznego, którego cywilizacja hellenistyczna nie potrafiła wytworzyć. Zupełnie inaczej niż cywilizacja chrześcijańska. Darkwater najwyraxniej zapomina, że nie jedna książka jest na świecie
avidal napisał(a):Chcesz powiedziec, że Heller stał sie katolikiem z powodu wrodzonej bystrości umysłu?
No cóż... Nie można tego wykluczyć

Cytat:To znaczy , że co jakis czas chodzisz na spędy wiernych do tzw. domu bożego, gdzie padasz na kolana i powtarzasz po trzykroć "moja wina , moja wina, moja bardzo wielka wina". Czym sie różnisz od moherów, których tak krytykujesz, oprócz ucieczki w wyrafinowane, autorskie interpretacje tego, jak byc powinno.
Hmm a czym avidal rózni się od Trofima Łysenki? Albo od proroka Raela?
Cytat:Uzasadniasz sens idei Boga stałością praw matematyki, fenomenem zdolności analitycznych ludzkiego umysłu - zatem Twój Bóg wciąż pozostaje Bogiem Od Luk, tak jak i Bog Hellera.
Nie, poniewaz to nie jest luka. Wszechświat na skale kosmologiczną z jednej strony i kwantową z drugiej jest matematyczny. I umysł człowieka jest matematyczny. Co łączy te dwa zjawiska?
Flaufly
Cytat: archimedes został zamordowany, a niewiele mu brakowało. gdyby zginął newton, kto wie jakby się losy nauki i europy potoczyły. Przypuszczam, że losy współczesnej nauki nie zależały od pojedynczej osoby. Gdyby zginął Newton wydaje mi się, że mógłby go zastąpić Laplace i kilku innych. Ogólnie, wydaje mi się, że dziura po Newtonie byłaby szybko załatana. Tym co wydaje mi się decydujące w rozwoju nauki to "klimat intelektualny".
Otóz to. Newtona mogli zastapić inni uczeni, zarówno z jego pokolenia jak i młodsi. Tak samo Einsteina, czy choćby Kopernika. Natomiast Archimedesa nie miał kto zastąpić. Nawet jakby nie zginął w oblężeniu, to przecież i tak był już stary. Zmarłby 2-3 lata później i historia i tak by się potoczyła tak samo
Darkiwater jest wniebowzięty, że przeczytał książkę Lucio Russo, ale niewiele z niej zrozumiał. (proto)Nauka hellenistyczna upadła włąsnie z powodu braku zapotrzebowania społecznego, którego cywilizacja hellenistyczna nie potrafiła wytworzyć. Zupełnie inaczej niż cywilizacja chrześcijańska Darkwater najwyraźniej nie zauważa że nie jedna książka jest na świecie
http://www.wysylkowo.pl/product_info.php...s_id=92799
Cytat:ci wspaniali ścisłowcy jeszcze niemal do końca xix wieku uczyli się matmy z podręcznika euklidesa...
Owszem. Tylko ciekawe, dlaczego z podręcznika euklidesa nie uczyli się matematyki w innych kulturach.
W ogóle nie uczyli się matematyki