lumberjack napisał(a):Co to uniwersalna natura ludzka? Jest ona dla mnie zbiorem wszystkich czynów do jakich są zdolni ludzie. Czyli w naturze ludzkiej zawiera się m.in. możliwość ratowania, leczenia innych ludzi, pomaganie im jak i mordowanie, gwałcenie niewinnych albo np. okradanie ich.Dobrze kombinujesz. To suma wszystkich wymienionych przez Ciebie skłonności plus wiele innych. A wśród tych innych znajduje się zdolność do intuciyjnej oceny co jest dobre, co złe. Moralności nie można wyłowić analizując poszczególne części skłądowe ludzkiej natury, morlaność jest po prostu jedną z tych części.
Cytat:Podaj przykład chociaż jednej fundamentalnej wartości uniwersalnej dla wszystkich ludzi, a ja ci go obalę. Możemy zacząć np. od witalizmu moralnego - nie podpadali pod to np. samuraje i kamikaze (wartość honoru wyżej nad wartością życia), fanatycy religijni(dżihad - wartość obrony religii wyższa od wartości życia), zwolennicy filozofii Peisitanatosa również gardzili życiem.Proszę bardzo. Wszyscy ludzie na całym świecie dzielą się żywnością z innymi ludźmi.
Przykładów istnieje całe mnóstwo. Na wiele z nich, jeśli nie na wszystkie nawet, będziesz w stanie podać przykłady odstępstwa od reguły. Ale też nigdzie nie twierdziłem, że nie jesteśmy w stanie przeciwstawić sie instynktom, wręcz przeciwnie, zawsze i przy każdej okazji powtarzam, że ta umiejętnosć czyni nas wyjątkowymi.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
R.Wright [i]Moralne zwierzę