Cytat:Dążenie do prawdy jest tylko tym czym jest i niczym innym. I wcale nie prowadzi do szczęścia... do przygnębienia raczej. Do dyskomfortu psychicznego wynikającego z tego, że nie można zrozumieć samego faktu istnienia.
No ale napisałeś, że tego potrzebujesz?
Czy jednak nie?
Nie masz żadnych potrzeb, niczego co jest twoim szczęściem?
WOW.
Myślałem, że tacy ludzie to rzadkość - byłbyś idealnym niewolnikiem. Nie masz żadnych potrzeb, tylko wziąć utrzymać przy życiu. Nie mając żadnych potrzeb - nie potrzebujesz żadnych wolności ani praw.
Czy aż tak ciężko wypisać swoje potrzeby, to co utrzymuje Cię przy życiu, co jest celem, co jest szczęściem? Mógłbym wypisywać tutaj setki rzeczy.
Cytat:Książek i koncepcji z dziedziny antropologii powstało bez liku, a ja mam ci tu w kilku zdaniach definicję podawać? Przepraszam, nie chce mi się... poza tym nie jestem pewien czy podołałbym. To bardzo skomplikowany problem.
No ale jak to jest, z tą sztuczną granicą. Czy to tak oczywiste, że murzyn jest swój a małpa nie? Jeszcze nie tak dawno temu jakoś nie było takie oczywiste. Czemu teraz jest?
Twoje podejście bazuje sztucznych definicjach, na sztucznym podziale. Gdzie tu jest jakaś reguła? Zapewne jest ale jakoś trzeba by ją sformułować.