Cytat:Ech, nie chodziło o potrzeby niższego stopnia. To swoją drogą. Kurde myślałem, że to dość jasne o co mi chodzi.Jeśli się pisze, że szczęście może być wynikiem zaspokojenia jakiejś tam potrzeby(byle jakiej, byleby nie było ingerencji w cudzą wolność) to ja w takiej definicji nie widzę podziału na potrzeby wyższego i niższego stopnia.
Cytat:No przecież masz potrzeby na: wyrażanie poglądów, szukanie prawdy, wolność osobistą, własne dysponowanie swoim życiem i kierowaniem jego losami.... co nie?Tak. Ale czemu mam uważać, że spełnienie tych potrzeb da mi jakieś szczęście? Da mi więcej swobody, a to wcale nie implikuje szczęścia.
Cytat:Ach no i Epikur jest pytę. Nie mieszaj go tutaj. :razz:Jak to w pytę... przecież on z twojego punktu widzenia byłby bardzo dobrym niewolnikiem: "Najwięcej przyjemności ma ten, kto ma najmniej potrzeb". Nie trzeba zabiegać o przyjemności, lecz trzeba tylko unikać cierpień; nie zaspokajać potrzeb lecz się ich wyzbywać.
To chyba przeciwieństwo twojego światopoglądu?
---
Cytat:wszystko jest zawsze niedoskonałe i złudne, wszystko, co miłe, splecione z niemiłym, każda rozkosz tylko połowiczna, każda przyjemność sama się niszczy, każdy środek zaradczy, do którego uciekamy się co dzień, co godzinę w biedzie, co chwila nas zawodzi i odmawia służby, stopień, na który wchodzimy, jakże często się załamuje (...), jednym słowem jesteśmy jak Fineasz, któremu harpie kalały każdą potrawę czyniąc ją niezdatną do spożycia.
Cytat:Jakiż jednak jest odstęp między naszym początkiem i końcem, tamtym w obłędzie żądzy i zachwycie rozkoszy, tym w zniszczeniu wszystkich organów i zapachu zgnilizny zwłok. Jeśli idzie o dobrobyt i radowanie się życiem, droga prowadzi też między obydwoma stale w dół: słodko marzące dzieciństwo, radosna młodość, utrudzone życie męskie, kaleka, często żałosna starość, męki ostatniej choroby i wreszcie agonia. Czy nie wygląda to, jakby istnienie było pomyłką, której skutki ujawniają się stopniowo coraz bardziej?W ogóle polecam lekturę Schopenhauera to się wyleczysz z optymizmu i gadania o jakimś mitycznym szczęściu.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać