Cytat:Mam wrażenie, że piszesz specjalnie próbując bronić tego, że nie masz żadnych potrzeb.Mylne wrażenie. Bronię tego, że realizowanie potrzeb nie zapewnia szczęścia. Podałem ci przykład - nienastrajające optymistycznie dążenie do prawdy o świecie. Ty mi próbujesz wcisnąć kit, że to jest moje szczęście. Jakoś w tym nie widzę szczęścia więc daruj sobie.
Cytat:Tak jakbyś wyznawał jakąś filozfię, że potrzeby są złe.Wszystkie? Gdzie tak napisałem? Głównie miałem na myśli te potrzeby, które są sztucznie kreowane przez media/konsumpcjonizm. Ale też i o jeszcze inne(np. potrzebę władzy nad innymi uważam za zbędną).
Cytat:po prostu nauczyłem się pogadzać z rzeczywistością, nauczyłem się cieszyć z tego co mam, nauczyłem się cieszyć i być szczęśliwym z tych małych głupot jak fajna pogada, uśmiech przyjaciela etc ale mimo to mam potrzeby które mnie motywują by się: rozwijać, żyć, dążyć do nich.Napisałem wcześniej, że lubię być wesoły. Lubię dużo dobrego humoru, śmieszne rozmowy, lubię przyjemności cielesne i duchowe(po świecku - intelektualne)ale czy to ma jakikolwiek związek ze szczęściem?
Co innego wesołość wywołana jakimś żartem, co innego przyjemność typu randka z dziewczyną/piwo z kumplami, a czym innym permanentny stan szczęścia...
Cytat:Więc nie jestem emo-nihilistą który traktuje potrzeby jako zło.Emo są właśnie nieszczęśliwi z tego powodu, że chcą szczęścia a nie mogą go osiągnąć. Ja, na szczęście, nie dążę do szczęścia.
Nihilizm to brak wartości. Dla mnie wartością jest m.in. prawda więc i pod to nie podpadam.
Cytat:Wszystko to mnie uszczęśliwia, nie jestem jakimś nieszczęśliwym wrakiem, optymistą lubię być to tez fajna sprawa, podchodząc do możliwie wielu rzeczy pozytywnie sprawia, że jest łatwiej i w ogóle przyjemniej.W końcu życie skopie ci dupę(każdego to prędzej czy później spotyka) i staniesz się realistą.
avidal napisał(a):Fakt, surowy krytyk postaw Zachodu. Co warte wspomnienia w tym akurat temacie, Schopenhauer podejmuje kwestię zabijania na mięso. Jak myslisz lumberjack, do jakiego doszedł wniosku?Wiem do jakiego i w dużej mierze ma rację.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać