Parafia na której obszarze znajduje się mój dom stawia taki warunek Al-Rahimie: należy wypełnić stosowny formularz. Inne nie będą brane pod uwagę.
Wzór pisma:
Wzór pisma:
Cytat:(Miejscowość, gmina, data.)jak dotąd byłem pewien, że to jest jakiś ogólny formularz. Widziałem z resztą kiedyś podobny w internecie.
(Nazwisko i imię)
Zamieszkały w: (ulica, kod pocztowy, miejscowość)
Data urodzenia: _____________
Data chrztu:_____________
Imię i nazwisko ojca: _______________
Imię i nazwisko matki: _________________
Nazwisko panieńskie matki: _______________
Parafia chrztu: (Nazwa parafii,
adres, powiat)
J.E. (Funkcja, np. ARCYBISKUP, Imię i Nazwisko)
Ordynariusz Diecezji (Nazwa Diecezji)
Kuria (Nazwa Kurii i jej adres:
Kod, Miejscowość, Ulica)
ZAWIADOMIENIE
Zawiadamiam tutejszego Ordynariusza oraz Władze Kościoła Rzymskokatolickiego, iż niniejszym porzucam wiarę katolicką, co wyczerpuje znamiona czynu opisanego w Kanonie 1364 Kodeksu Prawa Kanonicznego. Tym samym zaciągam na siebie ekskomunikę mocą samego prawa i nie pozostaję w związku z tym dalej we wspólnocie wiernych Waszego Kościoła.
Oprócz przestępstwa apostazji popełniłem inne czyny pociągające za sobą kary kościelne,
a w szczególności (wybrać które, mogą być wszystkie):
*
Przestępstwo z Kan. 1369 KPKan - Rozpowszechnianie treści i publikacji o treściach antykościelnych i antykatolickich.
*
Przestępstwo z Kan. 1373 KPKan - Doktrynalne podżeganie innych przeciwko naukom i władzy organów Kościoła Rzymskokatolickiego.
*
Przestępstwo z Kan. 1374 KPKan - Członkostwo w stowarzyszeniach głoszących nauki sprzeczne z doktryną Kościoła Rzymskokatolickiego.
Jednocześnie zaznaczam, iż zamierzam świadomie i dobrowolnie trwać w swych postawach oraz nie uwzględniam możliwości powrotu do Waszej organizacji wyznaniowej.
Proszę także o poinformowanie parafii, gdzie zostałem poddany sakramentowi chrztu o mej rezygnacji z wiary katolickiej, celem stosownego uregulowania tej kwestii.