Roar napisał(a):Zauwazyłem tez brak Kostaryki, ale to chyba tylko przeoczenie- powinna być, PKB ma na pewno wyższe niż Polska
Jest na pozycji 63. To nie jest lista wg PKB, ale PKB przeliczonego wg siły nabywczej. Ceny w Kostaryce są po prostu wyższe niż w Polsce, podobnie jak zarobki
Cytat:Ale wydaje mi sie bardziej miarodajne zestawienie wg poziomu życia czy też rozwoju społecznego- nie dlatego, że ja to podałem, ale chyba lepiej ujmujące to zagadnienie.
Przeciez Bhutan czy Arabia a nawet Libia również mają wysokie PKB na osobe, ale trudno tam mówić o specjalnie dobrych warunkach życia społeczeństwa
Poniekąd. Tylko ze takie wskaźniki są budowane, jak już napisałem w oparciu n o "powszechne ubezpieczenia" w domyyśle że im więcej ubezpieczonych, tym wyższy poziom, "bezpłatnosć" opieki medycznej, czy szkolnicta i tym podobne dyrdymały. W zasadzie jedynym kryterium powinna być "łatwość" zarabiania pieniedzy, ale jak to zmierzyć?
Tak, czy owak kraje Amyryki łacińskiej maja przynajmniej porównywalny do polskiego standard zycie, jezeli nie wyższy.