JanekArche napisał(a):A Mormoni chrzczą nawet zmarłych
Ich problem. To chyba niezgodne z definicją chrztu, choć może nie znam aż tak dobrze i nie wiem. Zmarłych też powinno się zostawić w spokoju.
Cytat:Na jakiej podstawie tak myślałeś?
Sami katolicy mi to mówili.
Cytat:Wow, ale skutek...sorry ale w co drugim podaniu o pracę, gdy pizesz do osoby Ci raczej nieznajomej trzeba umieszczać klazulę o danych osobowych.
No, jeśli wyrażam wolę pójścia do pracy, to jak mam się tam dostać bez podania danych osobowych? Ale to jest mój własny wybór i robię to świadomie. Będąc wcześniej świadomym skutków mojego czynu.
Cytat:Co złego miałby zrobić z danymi Kościół?
Mógłby ich używać w celu społecznego napiętnowania danej jednostki.
Cytat:Tak i światopogląd też jest długo rozwijany przez rodziców u dziecka. Wiele dzieci szybko odrzuca ten światopogląd.
Co zazwyczaj kończy się źle dla relacji dziecko-rodzice.
O rozwijaniu światopoglądu w obecnym kształcie było wcześniej.
Cytat:A jesli dziecko przyjmuje ten światopogląd to co, nie może? To, że nie ma 18 lat to nie znaczy, że jest idiota i kieruje się wszystkim co do joty, co kto mu powie...
Oczywiście, że nie, tylko niech przyjmie ten światopogląd w jak najbardziej uczciwym położeniu.
Cytat:Chrzest ma być "gwałtownie" aby wyrwać dziecko z królesta zła wg teologii. jeśli w to nie wierzysz, to co Ci to przeszkadza?
Nie żadnego królestwa zła. Moja niewiara nie ma tu nic do tego. Chcę zapobiegać sytuacjom, w których ktoś bez jego zgody i woli jest zapisywany do organizacji religijnej. To samo w sobie jest nie w porządku.
Cytat:PS: obserwując jak bardzo przeszkadza niektórym ateistom a to niezmywalność chrztu, a to jego "szybkość" można by się upewnić w pewnym katolickim poglądzie, że ateistami rządzi bezpośrednio szatan i to on walczy ze świętymi sakramentami Kościoła, bo nie ma naprawdę żadnych racjonalnych przesłanek, aby oblanie kogoś wodą miało z ateistycznego punktu widzenia jakiś zły wpływ
Już wyjaśniałem różnicę między chrztem jako oblaniem wodą i imprezką a jako zdarzeniem ze wszystkimi jego konsekwencjami. Powtarzasz się więc - podobnie jak z tymi porównaniami do osób religijnych. No ale skoro tak Ci się kojarzy nic nie poradzę
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL