caute napisał(a):wola ku mocy, która nie istnieje, i w założeniu miała by służyć woli nieistniejącej, ale ciekawy cytat niezla antyteza słowa istnieje wola hhehe
Wola nie istnieje - wola-ku-mocy istnieje - nie ma sprzeczności.
"A wiecież wy, czym jest dla mnie "świat"? Mam go wam pokazać w swym zwierciadle? Ten świat - monstrum siły, bez początku, bez końca, stała, spiżowa wielkość siły, która nie rośnie, nie maleje, która się nie zużywa, lecz tylko przemienia, jako całość niezmiennie wielka, gospodarstwo bez wydatków i strat, ale też bez przyrostu, bez przychodu, opasane "nicością" jako swą granicą, nic, co by się rozpływało, nic roztrwonionego, nic nieskończenie rozciągłego, lecz określona siła przydana określonej
przestrzeni, i to nie przestrzeni, która byłaby gdzieś "pusta", raczej jako siła wszędzie, jako gra sił i fal sił, zarazem jedno i "wiele", tu się spiętrzające, tam zarazem malejące, morze w sobie wzburzonych i wzbierających sił, wiecznie zmiennych, wiecznie się cofających, o monstrualnych latach powrotu, z odpływem i przypływem swych postaci, przechodzące od najprostszych z nich do najbardziej złożonych, z największego spokoju, zastygnięcia, chłodu w największy żar, największą dzikość, największe sobie-samemu-przeczenie, a potem znów powrót z pełni do prostoty, od gry sprzeczności do rozkoszy współbrzmienia, afirmując jeszcze siebie w tej tożsamości dróg i lat, błogosławiąc siebie jako coś, co musi wiecznie powracać, jako stawanie się, które nie zna nasycenia, przesytu, znużenia - ten mój dionizyjski świat wiecznego samo-stwarzania-się, wiecznej autodestrukcji, ten świat tajemny dwoistych rozkoszy, to moje Poza Dobrem i Złem, bez celu, jeśli jakiś cel nie tkwi w szczęściu kręgu, bez woli, jeśli nie ma dobrej woli pierścieniowy ruch ku sobie - chcecież imienia tego świata? Rozwiązania wszystkich waszych zagadek? Świata także dla was, wy najskrytsi, najsilniejsi, najbardziej nieustraszeni, wy z najgłębszego środka nocy? Ten świat jest wolą ku mocy - i niczym innym! I także wy sami jesteście tą wolą ku mocy - i niczym innym!
"Wola ku Mocy" Fryderyk Nietzsche
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.