anonim1 napisał(a):Krzyż na grobie ateusza Religi?
Ciekawe kto ten krzyz tam wbił?
To podpada mi pod zbeszczeszczenie symbolu religijnego to podpada pod ustawe o "obraze uczuć religijnych" :twisted:
Chciałam cię zapytać, jak twoim zdaniem powinien wyglądać nagrobek ateisty o w miarę szerokich horyzontach. Co tam powinno być oprócz płyty nagrobkowej? Co zamiast krzyża?
Wyjaśnię, że ateistką taką jak teraz jestem od mniej więcej 6 lat, wtedy wskutek wielu okoliczności zastanowiłam się głębiej i przeanalizowałam kwestie religii.
Wcześniej wierzyłam w Boga osobowego, niejako ponad religiami, nie chodziłam do kościoła, a wtedy kiedy chodziłam na religię myślałam już inaczej ale chyba nigdy nie wdałam się w dyskusje i spory z księdzem.
Miałam wtedy inne ważne problemy i kwestie religii wydawało mi się, że kiedyś ktoś się tym zajmie, że kościół i ludzie podejdą do tego poważniej i dokładniej.
No ale teraz jest, tak jak jest!
Kiedy, dość dawno temu zmarła moja babcia (mama mojej mamy), babcia była katoliczką, mama też jest niewykształconą katoliczką, ja chciałam, żeby babci na pionowej płycie z napisami przy grobie wyryć sam krzyż ale bez wisielca, zmaltretowanego Jezusa - moim zdaniem symbolu głupoty, okrucieństwa, nienawiści.
Taki jest nagrobek mojej babci, niewykształconej chociaż miłej, chyba dobrej, katoliczki chyba z urodzenia i wiary przodków.
Dla mnie sam krzyż był symbolem zmarłego, śmierci, symbolem pamięci o zmarłym.
Jaki twoim zdaniem powinien być mój nagrobek, czy w ogóle ateisty o podobnych poglądach!/:!: