gąska9999 napisał(a):Dla mnie sam krzyż był symbolem zmarłego, śmierci, symbolem pamięci o zmarłym.Krzyż łaciński, który zapewne umieściliście, jest symbolem chrześcijan. Znakiem wiary, osoby, której ciało znalazło się w takim grobie.
gąska9999 napisał(a):Jaki twoim zdaniem powinien być mój nagrobek, czy w ogóle ateisty o podobnych poglądach!/:!:
Moim zdaniem, rzecz zależy od gustu, można umieścić i krzyż, np. ze względów kulturowo-estetycznych, jakiś ekscentryczny nagrobek mógłby kłóć w oczy jak dajmy na to jak wielki biurowiec w górach obok domów z dwuspadowymi dachami i czerwonymi dachówkami.
Pomnik mojej babci, ma pięknie wyrzeźbioną różę. Moja babcia była katoliczką wiec jest również oczywiście znak krzyża, ale mógłbym sobie wyobrazić ten nagrobek bez niego.
W Polsce zresztą nie zwiedzam, za bardzo cmentarzy, krzyże raczej zawsze są. Natomiast byłem na jednym w Pradze, z zabytkowymi nagrobkami, rzeźbami (a nawet malowidłami przy zadaszonych grobowcach rodzin). Nie wszędzie były symbole religijne, często przedstawiano w jakiś sposób samą osobę, jej charakter, zawód.
Jeśli chodzi o mnie to wolałbym prostu nie umierać
. Jednak jeśli się to już zdarzy to chcę, żeby moje ciało zostało skremowane, a prochy wysypane np. w górach (tyle, że polskie prawo na tą 2 część nie pozwala).Jeśli ktoś ma krewnego z Pruszkowa to polecam postawienie czegoś takiego, takie gusta mają na Ukrainie:
http://englishrussia.com/?p=1782