Czy kosmopolityzm i patriotyzm są z definicji sprzeczne? Nie sprawdzalem, ale nie wydaje mi się. Czuję się zatroskany o losy ludzi z różnych części świata, a jednocześnie kibicuję naszym. I to nie tylko na arenie sportowej. Slowo ojczyzna brzmi dziś tak pompatycznie, ze aż śmiesznie. Ale wciąż wielu z nas to wlasnie tutaj czuje się najlepiej, nawet jeśli mają okazję wybierać. Ja sam mam poczucie, ze mimo tysięcy rzeczy, które mnie irytują, jak politycy, biurokracja, czy zaściankowość, jestem w jakiś sposób chroniony, otoczony dyskretną i niepełną, ale jednak opieką. I nie wiem, czy podobne odczucie miałbym w jakims innym miejscu. Tutaj po prostu mogę byc sobą.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
R.Wright [i]Moralne zwierzę