Enver napisał(a):Tożsamość narodowa i narodowa wspólnota świetnie te potrzeby realizują.
Moja ideologia realizuje mi ją jeszcze lepiej:]
Już się kiedyś wypowiadałem o patriotyźmie. Denerwujący i na ogół szkodliwy. Najchętniej bym go zastąpił jakąś formą kultu wolności & swobody, oraz wspólnotą z ludźmi prezentującymi podobny światopogląd

Chętnie bym sobie stworzył własny, nowy naród
Rzecz jasna w zgodzie z zasadami akapu - tylko dla chętnych 
http://www.forum.ateista.pl/showthread.p...patriotyzm
Avx napisał(a):Można być może zbudować nowy "patriotyzm ideologiczny" w oparciu o ideę libertariańską, ale najlepiej 100 % odciąć się od idei poprzedniego, łącznie z pojęciem "Polski", cała jej żałosną historią, i biało-czerwoną flagą. To wszystko tak skażone niewolnictwem, że patrząc na to robi się niedobrze. Zerwać z tym całkiem !
Nie mam żadnego powodu, żeby myśleć pozytywnie o XIV wiecznej Polsce feudalnej czy XX wiecznej socjalistycznej (sanacja lat '30 też była interwencjonistyczna). Z perspektywy libertarianina byłoby to wręcz niezdrowe ! Cała historia prawie wszystkich krajów z wyjątkiem USA to jedno wielkie niewolnicze bagno. Do czego się tu odwoływać, zachowując racjonalizm ? Bagno błędnych idei, bzdurnych pomysłów i zbędnych wojenek czy powstań.[/b]
Avx napisał(a):Promować nową, rewolucyjno-libertariańską kulturę i sztukę, opartą na bardziej wolnościowych prądach :razz: Wychwalać wolność i państwo libertariańskie, zamiast dawnych durnych powstań i faszystowskich sloganów typu "Bóg, Honor, Ojczyzna".
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.