Cytat:Człowiek to obywatel Ziemi, więc "patriotyzm ziemski" to jedyna sensowna postawa.Która wcale nie wyklucza się z patriotyzmem pojmowanym tradycyjnie.
Cytat:Za bycie istotą żywą posiadającą podstawowe prawo do życia, także w społeczeństwie."Szacunek" ma wartość ze wzglęgu na swoją wyjątkowość - szacunkiem tradycyjnie darzy się tych, którzy w jakiś sposób na niego zasłużyli: wyróżnili się. "Szacunek dla wszystkich" to nie szacunek, tylko jakiś pusty frazes.
Cytat:Czyli jeśli zamieszkam w przyszłości w USA, będę tam działał społecznie, pomagał lokalnej społeczności, wspierał tamtejszą młodzież itd to będę patriotą amerykańskim?Jak najbardziej.
Cytat:Jeśli przez patriotyzm rozumieć dbanie o społeczność mnie otaczającą, tak jak Ty to mi ująłeś, to jak to się ma do etymologii tegoż słowa: pater, patris - ojciec; patria, patriae - ojczyzna?Po to, żeby nie pisać/mówić za każdym razem "filantropia z naciskiem na lokalną społeczność" - to strasznie długo.
Zresztą, to co Ty mi tu przedstawiłeś to jak dla mnie po prostu filantropia z naciskiem na lokalną społeczność, po co na to osobne pojęcie?
Ogromna większość ludzi przeżywa większą część życia w kraju swojego urodzenia, dlatego postawa wspierająca lokalną społeczność ma oddzielną nazwę, nawiązującą do koncepcji ojczyzny.
I jakże to nazwać – ten Absolut, tak niepodobny do ciszy lodowców Goethego, do piorunowej na cherubimach toczącej się chmury Mojżeszowego Boga?... Czerwony śmiech – Czarne Maski – Bezdno – jak nazywali autorowie rosyjscy? Karma, jak mówią teozofowie? Czy też „Cosik”, jak nazywała Wieszczka Mara?