karwis napisał(a):Kocham Polskę i jestem dumny z bycia Polakiem.Za nią gineli moi krewni, oddawali oni życie byśmy mogli żyć w wolnym kraju.Tu się wychowałem, tu mam swe korzenie, rodzine, przyjaciół i bliskich.Nie widzę żadnego powodu by kochać inne państwa w takim samym stopniu jak Polskę, za to mam ich wiele by Polskę kochać bardziej od innych.Czuję, że gdyby nadeszła taka potrzeba byłbym gotów się poświecić w obronie Ojczyzny, dlatego uważam się za patriotę.Czuje podobnie... a piosenka, która zacytowałeś jest Republiki, Eldo ją tylko przerobił

Pepe Lopez napisał(a):Byłbym za tym, w związku z tym, żebyś napisał np. że się ze mną nie zgadzasz
Ok, myślałem, że to jasno wynikało z określenia twojej opinii mianem pierda.

Cytat:lub przedstawił swój punkt widzenia.Mój punkt widzenia jest taki, że kosmopolityzm, komunizm czy Avx-owy libertarianizm to pierdy zamulające postrzeganie świata. To poglądy ślepe na wartości, które są mi bliskie...
FlauFly napisał(a):Czyli jeśli zamieszkam w przyszłości w USA, będę tam działał społecznie, pomagał lokalnej społeczności, wspierał tamtejszą młodzież itd to będę patriotą amerykańskim?
Tak. Możesz też być jednocześnie nadal patriotą polskim, jeśli będziesz pomagał społeczności amerykańskiej polonii.
Cytat:Jeśli przez patriotyzm rozumieć dbanie o społeczność mnie otaczającą, tak jak Ty to mi ująłeś, to jak to się ma do etymologii tegoż słowa: pater, patris - ojciec; patria, patriae - ojczyzna?Po prostu nie podałem wszystkich elementów, które można zaliczyć do postawy patriotycznej - nie chciało mi się wczoraj.
Zresztą, to co Ty mi tu przedstawiłeś to jak dla mnie po prostu filantropia z naciskiem na lokalną społeczność, po co na to osobne pojęcie? :wink:
To jest też dbanie o polską kulturę, nasz język itd. - nie samo tylko kultywowanie kultury ale też jej rozwijanie - np. Lem rozwinął polską kulturę pisząc świetne książki.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać