Brainless napisał(a):Bo ja wiem. Z tego wynika, że takim wyróżnieniem może być spłodzenie kogoś i potem mieszkanie z nim przez kilkanaście lat.Utrzymywanie przez te kilkanaście lat, opieka, wychowanie...
Cytat:A więc ogólnie mam nie szanować ludzi, tylko tych, którzy się wg Ciebie jakoś "wyróżnili"?Jest mi wszystko jedno, kogo szanujesz. Mam po prostu wrażenie, że używasz starego słowa w jakimś dziwnym, nowym znaczeniu.
szacunek m III, D. ~nku, N. ~nkiem, blm 1. «cześć, poważanie, poszanowanie, uznanie»
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=60002
Po prostu zakres pojęciowy słów «cześć, poważanie, poszanowanie, uznanie» wydaje mi się sugerować jakiś rodzaj elitaryzmu. Dziwnie brzmi dla mnie "cześć i poważanie" dla każdej istoty ludzkiej tylko dlatego, że raczy istnieć.
I jakże to nazwać – ten Absolut, tak niepodobny do ciszy lodowców Goethego, do piorunowej na cherubimach toczącej się chmury Mojżeszowego Boga?... Czerwony śmiech – Czarne Maski – Bezdno – jak nazywali autorowie rosyjscy? Karma, jak mówią teozofowie? Czy też „Cosik”, jak nazywała Wieszczka Mara?