sychu napisał(a):SuperstarAaaa ale algorytmiczny twór a kopia mózgu to nie to samo, jak napisałem problem leży w semantyce i jej niemożności wytworzenia.
Ja problemu nie widzę. Nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że do wytworzenia świadomości wymagane jest coś jeszcze oprócz odpowiednio zorganizowanej materii.
Mamy natomiast wiele dowodów, że jest to możliwe - miliardy egzemplarzy takich urządzeń oraz miliony eksperymentów dowodzących, że właściwości i funkcjonalność materii wynikają z jej organizacji. Żeby nieco rozjaśnić można podać PROSTE przykład: syntetyczne białko otrzymane w laboratorium ma taką samą aktywność jak białko zsyntetyzowane na rybosomie o ile posiadają identyczne struktury, syntetyczne witaminy działają tak samo jak "naturalne". Dlaczego sztucznie wytworzony analog mózgu miałby nie posiadać świadomości jeśli funkcjonował by tak samo jak mózg powstały "naturalnie"?
Ja się sprzeciwiam temu jakie wnioski z tego sztucznego analogu wyciągasz, szczegółowo odniosłem się w poprzednim poście.
Przecie musisz widzieć problemy z sś, choćby metodologiczne, prawda ?