Cytat:Czy jest coś takiego jak symbol ateizmu? Wszystkie religie mają jakiś swój symbol, wiem że ateizm to nie religia tylko pogląd, ale czy jest coś takiego co symbolizuje ten pogląd?
Nie ma czegoś takiego jak oficjalne logo ateizmu. Ma to swoje zalety i wady i muszę przyznać, że na początku byłem zwolennikiem powstania takiego MIĘDZYNARODOWEGO znaku/symbolu który łączył by nas wszystkich w jedną rodzinę, ale … moim zdaniem… nie bez przyczyny przez tak długi okres istnienia ateizmu nie uczyniono tego kroku. Myślę (nie wiem jak patrzy na to reszta grupy), że takie logo z czasem narzuciło by nam pewne MOCNE – WĄSKIE RAMY, przez który spoglądalibyśmy na otaczającą nas rzeczywistość. Tak jak przywiązują się do symboli fanatycy tych wszystkich kościołów, którymi się brzydzimy. Wybierając ateizm nasza głowa musi pozostać otwarta, nie możemy stać się jakąś sektą ;(. .
Weźmy np. takie nieoficjalne logo jak słynny napis Darwin i symbol chrześcijaństwa… można chodzić z takim logo na czole po całym mieście, a i tak nawet osoby z samego kleru nie będą mogły zestawić tych dwóch symboli razem. Dla nas oczywiste jest,. że jest to symbol tryumfującej nauki nad wiarą. Ateista od razu zinterpretuje ten znak, ponieważ rozumie, że jeśli Kościół wyrazi się, że coś jest tak a tak, to wkrótce nauka udowodni, że jest dokładnie odwrotnie. Dla nas jest to zrozumiałe, ale osoba która nie chce przyjąć do siebie faktów i wybiera wyłącznie odrzucenie nie jest w stanie pojąc o co w tym wszystkim chodzi
. Mnie osobiście sprawia niesamowitą frajdę śmiganie z takim logo przez oczami zakonnic, czy księży i samemu doświadczać jacy są zamknięci. To świetnie też nadaje się na dyskusji między ateistą, a wierzącym. Najlepiej spytać na początku co sądzi o tym logo i z czym mu się ono kojarzy, a dopiero potem wyłożyć mu prawdę i wykazać jak bardzo był ślepy… to naprawdę jest dla wierzących w dogmaty/symbole piorunujące !A jeśli chcesz odnaleźć się w tłumie w z innymi ateistami, możesz użyć swojej własnej pomysłowości. Zaczerpnij coś np. z historii, i wypróbuj. Bedzię to niewidoczne dla „wszystkich ślepych”… ale jeśli będzie tam w pobliżu jakiś ateista… zestawi elementy w kilka minut

A może zrobimy na naszej stronie jakiś konkurs , na najciekawsze logo ?
... a najbiedniejsze państwa to zawsze państwa wyznaniowe,
myślenie za ciebie, zawsze kosztuje!!!
myślenie za ciebie, zawsze kosztuje!!!