lumberjack napisał(a):Człowiek roślina, o ile złożył wcześniej deklarację zgody na eutanazję, może być zabity.
Ale człowiek-roślina nie może być zabity jeżeli wcześniej tej deklaracji nie złożył, natomiast pięć tysięcy świń, jednych z najinteligentniejszych zwierząt może zostać zabitych odkąd zacząłem odpisywać na ten post (a to dopiero jakieś niecałe dwie minuty), pomimo tego, iż w przeciwieństwie do człowieka-rośliny odczuwają one smutek, radość, przywiązanie, empatię, tęsknotę i ból.
lumberjack napisał(a):I tak, człowiek ma większe prawo do życia niż pies, koń, słoń, pingwin, kaczka, mucha, komar, tasiemiec, wesz, kleszcz i inne żyjątka. Czemu tak uważam? Wierzę w to.
Wierzysz w to. Także chcę w to uwierzyć, uzasadnij mi to jakoś, proszę.
lumberjack napisał(a):Tak jak ty wierzysz, że człowiek i wszystkie inne zwierzęta powinny być w prawach zrównane.
Nie, nigdy nie zostało przeze mnie napisane, że człowiek i wszystkie inne zwierzęta powinny być w prawach zrównane. Nie wierzę w coś takiego, wiem natomiast, że nie tylko człowiek, ale także wiele innych zwierząt odczuwa smutek, radość, przywiązanie, empatię, tęsknotę i ból. Nie wiem natomiast dlaczego skoro tak jest, pomimo braku konieczności dzień w dzień przeprowadza się ich masowy holokaust.