Cytat:Wierzysz w to. Także chcę w to uwierzyć, uzasadnij mi to jakoś, proszę.
Nie potrafię. Wielu spraw, w które wierzę, nie potrafię udowodnić.
Cytat:Ale człowiek-roślina nie może być zabity jeżeli wcześniej tej deklaracji nie złożył, natomiast pięć tysięcy świń, jednych z najinteligentniejszych zwierząt może zostać zabitych odkąd zacząłem odpisywać na ten post (a to dopiero jakieś niecałe dwie minuty), pomimo tego, iż w przeciwieństwie do człowieka-rośliny odczuwają one smutek, radość, przywiązanie, empatię, tęsknotę i ból.
Na to by wychodziło.
Cytat:Nie, nigdy nie zostało przeze mnie napisane, że człowiek i wszystkie inne zwierzęta powinny być w prawach zrównane. Nie wierzę w coś takiego, wiem natomiast, że nie tylko człowiek, ale także wiele innych zwierząt odczuwa smutek, radość, przywiązanie, empatię, tęsknotę i ból. Nie wiem natomiast dlaczego skoro tak jest, pomimo braku konieczności dzień w dzień przeprowadza się ich masowy holokaust.
Bo ludzie mają potrzebę odżywiania się nimi.
Tak samo ginie wiele zwierząt w wyniku ubocznych efektów produkcji masy różnych przedmiotów, często dla życia tak naprawdę niepotrzebnych. Ludzie mają wiele różnych potrzeb, których zaspokajanie szkodzi innym gatunkom i tyle. Mogliby bawić się lalkami z roślin etc. ale wolą plastikowe lalki, których produkcja zanieczyszcza środowisko i poniekąd również zabija jakieś tam zwierzęta. I tak dalej... przykładów można mnożyć bez liku.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać