lumberjack napisał(a):Nie potrafię. Wielu spraw, w które wierzę, nie potrafię udowodnić.
Powiedz chociaż którędy myślisz, ja też chcę w to wierzyć, proszę.
lumberjack napisał(a):Bo ludzie mają potrzebę odżywiania się nimi.
Bo mają potrzebę. Więc każda potrzeba ludzka, niezależnie od tego jak okrutna i bezsensowna by nie była winna być zaspokajaną?
lumberjack napisał(a):Tak samo ginie wiele zwierząt w wyniku ubocznych efektów produkcji masy różnych przedmiotów, często dla życia tak naprawdę niepotrzebnych. Ludzie mają wiele różnych potrzeb, których zaspokajanie szkodzi innym gatunkom i tyle. Mogliby bawić się lalkami z roślin etc. ale wolą plastikowe lalki, których produkcja zanieczyszcza środowisko i poniekąd również zabija jakieś tam zwierzęta. I tak dalej... przykładów można mnożyć bez liku.
Więc wszystko jest dobrze, nie należy dążyć do żadnych zmian.
The Phillrond napisał(a):czerwone mięso jest zbędne
Skywalker napisał(a):Wiadomo też że człowiek potrzebuje pożywienia mięsnego
Kłamstwo niezależnie od tego ile razy powtarzanym by nie było nie ma jeszcze na szczęście mocy zaczarowywania rzeczywistości.
Religijni Indusi (Hindusi) są wegetarianami od ponad dwóch tysięcy lat. 43% wierzących i 28% nie wierzących Indusów to obecnie wegetarianie, przy czym wyznawcy hinduizmu stanowią obecnie 80,5% ludności Indii.
Przypomnę jedynie, bo może ktoś nie wie, co pozwalają mi sądzić wypisywane powyżej banialuki, że Indie to państwo liczące 1150000000 ludzi, słownie jeden miliard sto pięćdziesiąt milionów, drugi pod względem liczby ludności kraj na świecie.
Rozumiem, że można zamieść pod dywan te trzysta tysięcy w Polsce, według CBOS.
Rozumiem, że można zamieść pod dywan te trzy miliony w Wielkiej Brytanii, według Narodowych Badań Diety i Odżywiania.
Nie rozumiem jednak jak można zamieść pod dywan czterdzieści procent populacji Indii.
Albo macie baaaaaaardzo duży dywan albo bezmyślnie powtarzacie zasłyszane dogmaty albo, no kurdę, nazwijmy rzecz po imieniu -zwyczajne z was kłamczuchy.
Skywalker napisał(a):Jestem człowiekiem i dla mnie normalne jest że życie ludzkie jest dla mnie więcej warte niż pozostałych istot. I to nie ważne na ile są inteligentne.
Nigdzie póki co nie zostało przeze mnie napisane, że powinno być inaczej.
Skywalker napisał(a):Natomiast zabijanie tylko dla zabawy, a tym baradziej przy zadawaniu maksymalnego bólu, budzi u ludzi odrazę. I tu nie trzeba żadnego uzasadnienia czemu tak jest. Dobrze wiesz że tego się po prostu nie akceptuje.
X-X-X-X-X-X2 napisał(a):Nie rozmawiamy o pastwieniu się dla jajec i odczuwaniu przyjemności z samych wyrządzania krzywdy i zabijania.