Cytat:Więc każda potrzeba ludzka, niezależnie od tego jak okrutna i bezsensowna by nie była winna być zaspokajaną?
Nie.
Cytat:oczekuję za to, byś uargumentował mi racjonalnie dlaczego reszta zwierząt ma mieć tak małą wartość by pomimo tego, iż tak jak on posiadają one mózg, układ nerwowy, potrafią odczuwać smutek, radość, przywiązanie, empatię, tęsknotę, ból służyć zastępowalnej jego potrzebie.Wiem czemu ma. Nie uargumentuję ci czemu powinna mieć, bo żadnych argumentów nie mam.
Cytat:Nikt nie twierdzi, że będzie mieć miejsce rewolucja, natomiast ewolucja póki co następuje. Najłatwiej jest jednak powiedzieć: spoko, ja i tak nic nie zmienię; i fakt, jeżeli każdy wyjdzie z takiego założenia to rzeczywiście nic zmianie nie ulegnie.
Może jest to z mojej strony zwyczajne wygodnictwo i nic więcej... Podobnie jak Rothein próbowałem kiedyś diety wegetariańskiej ale wytrzymałem raptem całe dwa dni. Kotlety sojowe smakują jak papier. Generalnie psychicznie było mi źle, miałem zły nastrój. Może rzeczywiście moja postawa jest podyktowana tylko kwestią smaku/gustu. Zdaję sobie sprawę, że lepiej byłoby gdyby moja postawa była inna. Cóż, widać jestem irracjonalistą pod tym względem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać