domin napisał(a):Skupię się na pierwszym. Czy na pewno nie opłaca się w ogóle finansować sportu?
Niech obywatele finansują sobie sami, bez pośredników (państwo bowiem w tym przypadku nie jest niczym innym, jak tylko pasożytującym pośrednikiem. Przecież, tak czy inaczej, pieniążki na dotowany sport idą z kieszeni podatników. Nie lepiej im te $ zostawić (obniżając podatki) i umożliwić samodzielny wybór tego, co chcą ze swych dochodów finansować ?
domin napisał(a):Na tym forum spotkałem się z hasłami anarchistycznymi itp.
Nie jestem anarchistą. Jestem liberałem, zwolennikiem firm prywatnych, wolnego rynku.
domin napisał(a):Łatwo mówić takie rzeczy, podobnie jak: "zaprzestać finansowania sportu". Trudniej wykonać. Najlepiej iść małymi krokami, szukać złotego środka, kompromisu. Szukać realnych rozwiązań. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Rzecz w tym, że w takich sprawach kompromis nie będzie zbyt skuteczny. Rozbudowana biurokracja państwowa ma bowiem naturalne ciągoty w stronę marnotrawienia środków itp.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.