Dziś skończyłem (wczoraj zacząłem) książkę "Rok Biblijnego życia" jest to książka A.J. Jacobsa Agnostyka, Dziennikarza i Liberała który parę lat temu zasłyną z oryginalnego eksperymentu. Przeczytał 32 tomy encyklopedii Britannika aby stać się "najmądrzejszym człowiekiem na świecie". Tym razem Jacobs postanowił żyć przez rok przestrzegając wszystkich zasad Biblijnych. W tym Celu przeczytał kilkanaście wersji biblii w tym biblię Hip-hop-ową i kilkadziesiąt książek omawiających zagadnienia związane z biblią. Wyłonił on z niej ponad 700 reguł którymi miał się kierować w eksperymentalnym roku. Zebrał też zespół doradców składający się z przedstawicieli różnych religii.
Przez rok nie golił brody, nosił ubrania z frędzlami z jednolitych tkanin, przestrzegał dekalogu, przestrzegał sabatu, jadł koszernie, modlił się 3 razy dziennie, próbował nawet ukamienować cudzołożnika.
... eksperyment udowodnił że większość praw "boskich" w dzisiejszych czasach nie ma porostu prawa bytu i nie da się żyć w dosłownie z biblią....
Polecam naprawdę świetna książka mimo mojego sceptycznego nastawienia do religii przeczytałem ją na jednym wdechu (514 stron :]) autor również mimo swojego sceptycyzmu do spraw wiary potrafił pokazać zarówno plusy jak i minusy Biblii. I pokazał że biblia mimo tego że bardzo często namawia do okrucieństwa i głupoty ma też pozytywny przekaz..........
Miłej lektury :]
Przez rok nie golił brody, nosił ubrania z frędzlami z jednolitych tkanin, przestrzegał dekalogu, przestrzegał sabatu, jadł koszernie, modlił się 3 razy dziennie, próbował nawet ukamienować cudzołożnika.
Polecam naprawdę świetna książka mimo mojego sceptycznego nastawienia do religii przeczytałem ją na jednym wdechu (514 stron :]) autor również mimo swojego sceptycyzmu do spraw wiary potrafił pokazać zarówno plusy jak i minusy Biblii. I pokazał że biblia mimo tego że bardzo często namawia do okrucieństwa i głupoty ma też pozytywny przekaz..........
Miłej lektury :]