@Progmast
Nic nie sugeruję tylko się pytam.
W całym tym temacie dałem tylko trzy filmy i teraz zacząłem się zastanawiać co mnie napadło, że je tu umieściłem... stąd moje wątpliwości. Biorąc pod uwagę te trzy dziedziny, o których wspomniałem wcześniej, mogę obecnie dokładniej ocenić te filmy.
1. Apocalypto - ambitne pod względem estetyki i zdolności wywoływania uczuć. Intelektualnie nie wyzywa.
2. American history x - w sumie nie wiem, czemu uznawałem ten film za ambitny. Fabuła tego filmu wydaje mi się obecnie naiwna i wcale nie wymagająca żadnego intelektualnego wysiłku. Pod innymi względami też nic wyjątkowego.
3. Requiem for a dream - fabuła jw., za to na uczucia oddziaływał.
Biorąc pod uwagę to znaczenie:
Jeśli zaś uwzględnić to:
Które z tych znaczeń należy uwzględniać, gdy mówimy o filmach? Wydaje mi się, że oba powinny odgrywać rolę. Przy czym powinno pisać się precyzyjnie, np. "uważam film x za ambitny pod względem (1) estetycznym albo (2) intelektualnego wyzwania, jakie mi postawił". Albo pod względem (1) i (2) zarazem.
Nic nie sugeruję tylko się pytam.
W całym tym temacie dałem tylko trzy filmy i teraz zacząłem się zastanawiać co mnie napadło, że je tu umieściłem... stąd moje wątpliwości. Biorąc pod uwagę te trzy dziedziny, o których wspomniałem wcześniej, mogę obecnie dokładniej ocenić te filmy.1. Apocalypto - ambitne pod względem estetyki i zdolności wywoływania uczuć. Intelektualnie nie wyzywa.
2. American history x - w sumie nie wiem, czemu uznawałem ten film za ambitny. Fabuła tego filmu wydaje mi się obecnie naiwna i wcale nie wymagająca żadnego intelektualnego wysiłku. Pod innymi względami też nic wyjątkowego.
3. Requiem for a dream - fabuła jw., za to na uczucia oddziaływał.
Biorąc pod uwagę to znaczenie:
Cytat:3. «wymagający wielkiego wysiłku i dużych zdolności»Żaden z tych filmów nie był ambitny.
Jeśli zaś uwzględnić to:
Cytat:4. «wartościowy pod względem artystycznym»To za ambitny film można uznać 1 i 3
Które z tych znaczeń należy uwzględniać, gdy mówimy o filmach? Wydaje mi się, że oba powinny odgrywać rolę. Przy czym powinno pisać się precyzyjnie, np. "uważam film x za ambitny pod względem (1) estetycznym albo (2) intelektualnego wyzwania, jakie mi postawił". Albo pod względem (1) i (2) zarazem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać