Superstar napisał(a):Panie dawid1555pytanie jest nie precyzyjne, o kim mowa ? Który Bóg ?
Chodzi mi o Boga w Trójcy, Ojca, Syna i Ducha Świętego.
Sagittarius napisał(a):No to dawaj te dowody na istnienie boga, zobaczymy, czy potwierdzają one twoją tezę.
Jak już wcześniej pisałem wypełnianie się biblijnych proroctw jest jednym z dowodów. Apostoł Mateusz w swojej Ewangelii pisze, że przez proroka Izajasza o Jezusie powiedziano w słowach:
"A w imieniu jego narody pokładać będą nadzieję."
Ewangelia św. Mateusza 12;21
W każdym narodzie są ludzie wierzący w Jezusa. Na skalę światową są miliony ludzi wierzących w Jezusa.
Drugim dowodem, są miliony osób, które są teraz innymi ludźmi, ich życie zostało zmienione na lepsze, po tym jak uwierzyły w Jezusa (mam na myśli prawdziwą biblijną wiarę, bo dzisiaj panuje wiele błędnych nauk).
Trzecim dowodem jest zgodność Biblii mimo tego, że została spisana na przestrzeni wieków. Nie ma tam nic sprzecznego. Czasami pozornie coś może wydawać się sprzeczne, ale po dokładniejszym przeanalizowaniu widać, że wcale tak nie jest.
Czwartym dowodem jest to, że Bóg odpowiada na modlitwy i można to zobaczyć i tego doświadczyć.
Co do istnienia Boga to widać Go przez wspaniałość wszechświata. Wszystkie siły, oddziaływania, właściwości, przystosowania, zjawiska, odległości są perfekcyjne.
Jezusa jest postacią historyczną. Pisali o Nim Ewangeliści, ale także i historycy tacy jak:
-Józef Flaviusz - żydowski historyk
-Korneliusz Tacyt - rzymski historyk
-Swetoniusz - rzymski historyk
-Piliniusz Młodszy - rzymski pisarz
Tak więc to, że Jezus chodził po ziemi jest niezaprzeczalnym dowodem.
Osobiście wierzę w Jezusa i wiem, że Bóg istnieje.

![[Obrazek: viewpost.gif]](http://www.forum.ateista.pl/images/teguh/buttons/viewpost.gif)