Nosz Jezus Maria Rokita!

Nasz przysłowiowy mieszkaniec Borneo, który Cię zje, czy Hitlerowiec, który rozstrzela Twoją rodzinę lub zagazuje ma prawa człowieka mimo, zupełnie innych pobudek - przez które chce Cię skrzywdzić.
No ale co z tych praw - skoro jak potrzebujesz to w obronie i tak go zabijesz, i tak go pojmasz do więzienia itd. Więc ja bym nie przesadzał z nadawaniem magicznej wartości samym "prawom człowieka".
A takiemu kosmicie może przyświecać np. taki cel, aby każdemu człowiekowi na ziemi sprawić ogromną rozkosz seksualną. I co - pojmasz go i zabijesz?
['pojmasz' czy 'pojmiesz'?]
Ale żadnej postawy nie przyjmiemy sobie ot tak z założenia "bo oni są inni".
Skywalker napisał(a):Mamy więc cechę moralną która jest "nasza".No już dobra - no i co z tego?
Skywalker napisał(a):Chodzi mi o to że nierozważne byłoby nadawanie kosmitom praw człowieka skoro mogą się oni kierować zupełnie innymi pobudkami wewnętrznymi.Nie. Nierozważne byłoby nierozważne nadanie takich praw. Bo przecież można to uczynić rozważnie

Nasz przysłowiowy mieszkaniec Borneo, który Cię zje, czy Hitlerowiec, który rozstrzela Twoją rodzinę lub zagazuje ma prawa człowieka mimo, zupełnie innych pobudek - przez które chce Cię skrzywdzić.
No ale co z tych praw - skoro jak potrzebujesz to w obronie i tak go zabijesz, i tak go pojmasz do więzienia itd. Więc ja bym nie przesadzał z nadawaniem magicznej wartości samym "prawom człowieka".
A takiemu kosmicie może przyświecać np. taki cel, aby każdemu człowiekowi na ziemi sprawić ogromną rozkosz seksualną. I co - pojmasz go i zabijesz?
['pojmasz' czy 'pojmiesz'?]
Cytat:Inteligencja (nawet taka sama jak nasza) to za mało aby powiedzieć że myślą jak my.Ależ oni mogą se myśleć zupełnie inaczej od nas. A mimo to moglibyśmy się dogadać - i mimo różnic - traktować się nawzajem lepiej, niż nie jeden człowiek człowieka (np. arab żyda). Moglibyśmy też być najbardziej śmiertelnymi wrogami.
Ale żadnej postawy nie przyjmiemy sobie ot tak z założenia "bo oni są inni".
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/